terug
 • alle
 • Sp.
 • Baskenland
 • Astobiza

 • Astobiza

  http://www.astobiza.es/en/home/

  Het Spaanse Baskenland klinkt als regio zeer bekend in de oren, maar eerder door het vroegere geweld dat gepaard ging met de drang om van Spanje af te scheiden dan als wijnregio. Toch kent deze streek een lange geschiedenis waarbij al in de 9e eeuw sprake was van wijnbouw. Het verhaal van Astobiza neemt een stuk later zijn aanvang. In de jaren ‘50 groeide Xabier Abando op tussen de wijnranken, maar op slechts 15 jarige leeftijd verloor hij zijn vader. Deze tragische gebeurtenis gaf hem de motivatie om ooit in zijn vaders voetsporen te treden en zijn eigen domein te beheren. Er is de nodige tijd overgegaan maar in 1996 kocht de familie Abando-Moyua een lap grond in Okondo. Met de aanplant van slechts 2 hectare was de start kleinschalig. Dit aspect is zo’n beetje de rode draad waarop ze aan wijnbouw willen doen. Ze willen zich niet vergalopperen en enkel de hoeveelheid druiven telen die ze in de beste omstandigheden kunnen verbouwen en verwerken. De meeste startende wijnhuizen willen hun dure investeringen zo snel mogelijk laten renderen en brengen dus al snel een wijn op de markt die vaak van nog te jonge stokken komt. Maar dit was geen optie voor Bodega Astobiza, pas bij de oogst in 2007 vonden ze de kwaliteit voldoende hoog om hun eerste wijn te bottelen. Tegenwoordig is de dagelijkse leiding van het wijnhuis in handen van Jon Zubeldia, de echtgenoot van Ane Abando.

  Okondo is een klein dorp in de provincie Alava dat zo’n 20 km ten zuiden van Bilbao ligt. Astobiza bezit nu 7 kleine percelen die 10 hectare totaliseren. De wijngaarden langs de Izalde rivier liggen op zo’n 250 meter boven zeeniveau en genieten door de omliggende heuvels van bescherming tegen de natuurelementen. Hierdoor kent deze vallei een microklimaat die voor meer uren zon en minder stormen zorgt. Dit gebied ligt op de overgang van een maritiem naar een continentaal klimaat. Er valt veel regen dat voor voldoende grondwater zorgt zodat de ranken de drogere zomer goed doorstaan. Tijdens de laatste weken van de rijpingscyclus genieten de trossen van een droge wind die zonnige condities brengt. Het terroir die in het Krijt is gevormd, bestaat uit kalk die rijk is aan zand. De bodem bevat veel organisch materiaal. Bij Astobiza vinden ze dat de zorg voor het land even belangrijk is als de vinificatie. Alles start inderdaad bij een gezonde bodem. De keuze om volgens een duurzame manier aan wijnbouw te doen is gewoon een evidentie voor hun.

  Door de klimatologische omstandigheden is deze streek uitermate geschikt om witte druivenrassen te verbouwen. Het overgrote deel van de percelen is met Hondarrabi Zuri beplant. Een inheems Baskisch druivenras met compacte trossen en kleine goudkleurige bessen. Verder verbouwen ze ook nog kleine hoeveelheden Hondarrabi Zuri Zerratie die ook als Petit Courbu gekend is, en één klein perceel met Izkiriota. Onder de naam Gros Manseng zal dit druivenras wel een belletje doen rinkelen. Deze druiven worden in hun zoete wijn gebruikt.

  Het wijnhuis en de kelder werden in 2006 gebouwd. Dit moderne complex van de hand van José Hidalgo Togores is op een prachtige wijze in de omgeving ingebed. In de wijnkelder vind je een mix van oude traditionele technieken en innovaties uit de 21e eeuw. Zo gebruiken ze eivormige betonnen cuves waarin de droesem en gist door microbewegingen heel lang hun werking kunnen doen in het sap tijdens de rijping.

  Als je op zoek bent naar een originele wijn die met veel passie en respect voor het terroir is gemaakt moet je deze expressies van autochtone druivenrassen uit het Baskenland zeker eens proberen.


  Fotos

  BODEGA Y VIÑEDO-1 INTERIOR BODEGA-1 BODEGA EN VALLE-1 VIÑEDO-1

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens