terug
 • alle
 • It.
 • Toscane
 • Azienda Ag...

 • Azienda Agricole San Polino

  Het kleine domein San Polino dat oorspronkelijk slechts 2,5 hectare aan wijngaarden bezat, ligt op een heuveltop enkele minuten buiten Montalcino. Het produceert sinds een 20-tal jaren uitstekende Rosso, Sant'Antimo en Brunello wijnen die allen voor 100% met de Sangiovese druif zijn gemaakt, en dit volledig biodynamisch! Katia Nussbaum en Luigi Fabbro (Gigi voor de vrienden) kochten dit domein in 1990 en verkregen in 1996 de toestemming van de overheid om wijn te verbouwen. Naast wijn produceren ze ook olijfolie. Vanaf 2007 huren ze ook nog 5 hectare wijngaarden in de omgeving van Montalcino en zo komt hun totaal nu op 7,5 hectare. Wat natuurlijk nog steeds zeer kleinschalig is.

  Bij San Polino zijn ze er rotsvast van overtuigd dat je enkel een onvervalste DOCG kan maken als er veel aandacht uitgaat naar een gezonde bodem waarop, in dit geval de Sangiovese druif optimaal kan groeien. De wijngaarden werden hier nog nooit met pesticiden, herbiciden en chemicaliën behandeld en er wordt ook aan permacultuur gedaan (wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is). Hun jarenlange ervaring in de Amazone, waar ze betrokken waren bij een project om de biodiversiteit in kaart te brengen, komt daarbij goed van pas. Ze proberen zo weinig mogelijk in te grijpen in de wijngaard en laten de natuur hun werk doen. Om schimmelinfecties tegen te gaan laten ze veel insecten los in de wijngaard zodat er een rijk microbiologisch leven ontstaat. Doordat ze in de kelder zeer zuiver en hygiënisch werken, kunnen ze het sulfiet gehalte tot een minimum beperken. Ook tijdens de vinificatie wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen. De vitale Brunello toont zo zijn ware aard met een maximale reflectie van het oogstjaar in het glas. Dit is één van de zeer weinige Brunello’s die op deze manier te werk gaat en dat maakt het een unieke wijn.

  Het wijnhuis San Polino maakt verschillende cuvées. De druiven voor de Sant’Antimo komen van een 1 hectare grote wijngaard ten zuiden van Montalcino. Dit perceel ligt slechts op 200 meter hoogte en hierdoor zijn de druiven vroeg rijp, dit perceel wordt dus het eerste geplukt. De meeste druiven voor hun Rosso en Brunello di Montalcino komen van een 4,5 hectare grote wijngaard ten Noorden van Montalcino. Dit vrij vlakke perceel ligt op een 350 meter boven de zeespiegel en bezit een bodem met een groot aandeel zand en mergel.

  Tot slot verbouwen ze ook nog een sensationele en biodynamische full-bodied Brunello di Montalcino die onder de naam Helichrysum op de markt wordt gebracht. Deze naam verwijst naar een zeer aromatisch kruid dat in grote aantallen op de San Polino heuveltop floreert. In het Grieks betekenen ‘heli’ zon en ‘chrysum’ goud wat een perfecte weerspiegeling is van de goudgele bloemen op het kruid. We vinden hier een indrukwekkende intensiteit van specerijen en rijp, donker fruit met fluweelzachte tannines en lichte houttoetsen. De typische geur en kruidigheid van hun Brunello’s worden verkregen door de grote biodiversiteit aan planten die in en rond de wijngaarden groeien. De druiven voor deze exclusieve Brunello komen meestal van slechts één perceel, wat toch vrij uniek is want de meeste Brunello’s worden met druiven van verschillende wijngaarden gemaakt. Dit fantastisch gelegen lapje grond nabij Castelnuovo dell’Abate, ten zuidoosten van Montalcino is hun initiële wijngaard van slechts 2,5 hectare die door zijn hoge ligging tussen de 400 en 450m boven de zeespiegel, en zijn zeer steile hellingen een uitmuntende kans biedt om een absolute top Brunello te maken. Door de hogere ligging ondergaan de druiven een trager rijpingsproces wat er toe leidt dat de druiven op een egale manier hun optimale rijpheid bereiken. Deze wijngaard wordt dan ook het laatste geplukt. De complexe bodem die in het laat-Mioceen is ontstaan, bestaat uit een mengeling van zandige leem met een groot aandeel aan stenen en rotsen, verder vinden we er mergel, klei, verbrokkelde leisteen, rode ijzerhoudende aarde en veel minerale afzettingen. De zuidwaartse oriëntatie zorgt ervoor dat de Sangiovese druiven een ganse dag van de zon kunnen profiteren. Een valleiwind die geassocieerd is aan de Ribusuoli rivier zorgt voor wat verfrissing op de heetste dagen.

  Deze top Brunello’s krijgen ondertussen veel internationale erkenning met als hoogtepunt een perfecte 100 op 100 score van James Suckling voor hun Helichrysum in het bejubelde oogstjaar 2010. Na mijn bezoek in november 2012 heeft San Polino alleszins heel duidelijk mijn erkenning gekregen!


  Fotos

  christian 020 Avni and Giulio preparing for bottling house from road foto baby and bottle our home and cantina DSC00271 dan botti our home and cantina IMG-20130411-00547 Avni pruning bottling and avni baby and rosso DSC00183 grappoli

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens