terug
 • alle
 • Sp.
 • Castilië e
 • Bodegas Lo...

 • Bodegas Los Astrales

  http://www.astrales.es/en/

  Het verhaal van Bodegas Los Astrales in zijn huidige hoedanigheid neemt vorm in het jaar 2000. De familie Romera de la Cruz, 3e generatie wijnboeren in het dorpje Anguix, besliste toen om hun druiven niet langer meer te verkopen aan andere wijnbouwers maar om hun eigen wijnen te verbouwen. Ze hadden de ambitie om kwaliteitsvolle wijnen op de markt te brengen en zochten in die missie steun bij Eduardo Garcia, de zoon van Mariano Garcia die maar liefst 30 jaar oenoloog was bij het iconische wijnhuis Vega Sicilia. Zijn taak is recent overgenomen door José Hidalgo Togores en Ana Martín Onzain.

  Bij de start bezitte Bodegas Los Astrales 12 hectare wijngaarden, ondertussen is dit uitgebreid tot 29 hectare, waarvan ongeveer de helft gebruikt wordt voor het maken van Astrales en Christina. De oudere percelen die oa in La Cañada, el Val en Los Astrales liggen, zijn allemaal Noord-Zuid georiënteerd. Ze zijn eerder dun beplant met slechts 2,200 ranken per hectare. De nieuwe percelen zijn met 3,500 tot 4,000 ranken per hectare dichter beplant en dit helpt om de rendementen beter onder controle te houden. De toplaag van de bodem bestaat uit klei, kalk en zand met daaronder een laag klei die helpt om de waterhuishouding te regelen. De wortels kunnen daar het nodige vocht vinden om de droge zomers door te komen. De opbrengst is erg wisselend en schommelt tussen de 2 tot 3,5 ton per hectare. Deze rendementen worden heel bewust aan de lage kant gehouden. Bodegas Los Astrales huurt ook percelen die beplant zijn met 90 tot 100 jaar oude stokken. Deze worden op dezelfde wijze gecultiveerd als hun eigen wijngaarden.

  De Tinto Fino stokken worden bewust laag gehouden om ze te beschermen tegen de wind, hierdoor accumuleren de suikers in de druiven gemakkelijker en krijg je ook meer polyfenolen. De schil is ook minder bitter, maar die lage ranken hebben wel als nadeel dat het plukken iets moeilijker is. Eind mei doen ze een groene pluk om een optimale concentratie te verkrijgen in de uiteindelijke wijn. De grond wordt manueel bewerkt en zo is het gebruik van herbiciden niet nodig. De druiven worden met de hand geplukt en worden in kleine kratten van 12 kg naar het wijnhuis getransporteerd.

  De wijnmakers willen zo weinig mogelijk ingrijpen zodat het uiteindelijke sap een expressie is van het terroir en de druif. Dit proces waarbij enkel inheemse gisten worden gebruikt neemt plaats in een splinternieuwe wijnkelder waar alle processen onder invloed van de zwaartekracht verlopen. Elk perceel ondergaat een aparte vinificatie in functie van het terroir en de rijpheid van de druiven. Het sap wordt met licht gekneusde bessen voor het eerst gegist, daarna wordt de wijn uit de kuip gehaald. De vaste bestanddelen die overblijven, ook gekend als de chapeau gaan dan door de pneumatische pers. Het is een bewuste keuze om de pitten niet mee te persen omdat dit een ongewenste wrange smaak geeft. De wijn gemaakt van de chapeau levert een veel meer geconcentreerde en donkerder wijn op. De wijn rijpt op een mix van 80% vaten van Franse eik en 20% van Amerikaanse eik met jaarlijks 30% nieuwe vaten. In het begin produceerde Los Astrales jaarlijks zo’n 23,000 flessen maar het uiteindelijk doel is om 150,000 flessen te produceren.

  Bodegas Los Astrales produceert twee wijnen. De Astrales kent de grootste oplage en is een blend van de verschillende percelen. De Christina is een single vinyard cuvée waarbij de gebruikte wijngaard verschilt van jaar tot jaar : bij die keuze wordt voornamelijk gekeken naar de klimatologische omstandigheden. De oplage van de Christina is sowieso heel beperkt en bedraagt meestal een 2,000 flessen.


  Fotos

  IMG_5105 IMG_5107 IMG_5098 IMG_5105 IMG_5109 IMG_5104 IMG_5099 IMG_5109

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens