terug
 • alle
 • Sp.
 • Castilië e
 • Bodegas Ma...

 • Bodegas Mauro

  http://www.bodegasmauro.com/

  Vinos de la Tierra de Castilla y León

  Bodegas Mauro is in 1978 opgericht door Mariano García, voormalig wijnmaker van Vega Sicilia. Zijn zonen Alberto en Eduardo werken ook in het bedrijf, terwijl zijn neef Isaac Fernández de oenoloog is. Vanaf 1980 gebeurde de vinificatie in een gerestaureerd huis met kelder dat dateert uit de 17e eeuw. De wijngeschiedenis van deze regio gaat zelfs nog verder terug : in 1562 heeft Felipe de 2e de stad vrijstelling van belastingen gegeven omwille van hun uitstekende wijnen. Vanaf 2004 is men toch de meer moderne weg op gegaan met de bouw van een volledig nieuwe installatie in Tudela de Duero, de thuishaven van Bodegas Mauro. Het is een historische stad die op een kleine 20 km van de hoofdplaats van Valladolid ligt.

  De wijngaarden liggen in het hart van de Duero vallei. De gelijknamige rivier meandert rond het dorp. De wijnen vallen onder de classificatie Vino de la Tierra de Castille Y Léon. Tudela de Duero ligt net te westelijk om onder de meer gekende D.O. Ribera del Duero te vallen, maar door zijn nabijheid bezit hij natuurlijk wel veel van de typische eigenschappen. Het belangrijkste onderscheid is zijn iets meer nabije ligging tov de Atlantische Oceaan : het blijft een overwegend continentaal klimaat maar met toch iets meer maritieme invloeden die er voor zorgen dat de extreme temperatuurschommelingen tussen dag en nacht die je in de Ribera del Duero vindt hier net iets minder groot zijn, maar ze blijven toch aan de hoge kant. De Tempranillo druif heeft door zijn dikke schil hier heel weinig last van en dit is dan natuurlijk ook de reden waarom net die druif in deze streek zo overvloedig wordt verbouwd.

  Bodegas Mauro is constant blijven investeren in de aanschaf van nieuwe wijngaarden en ondertussen bezitten ze al 80 hectare in Tudela de Duero en Santibáñez de Valcorba die hoofdzakelijk beplant zijn met Tempranillo en een kleine hoeveelheid Syrah. De bodem die voornamelijk uit kalksteen of kalkhoudende kleisteen bestaat, heeft een poreuze structuur. Deze bodem met lichte structuur laat zich dan ook gemakkelijk bewerken. De meeste stokken zijn tussen de 20 en 25 jaar oud. Hierop is één uitzondering : de stokken in de Cueva Baja wijngaard zijn bijna een eeuw oud. De bodem van deze slechts 3 hectare grote wijngaard bestaat uit zand en klei en hier vinden de druiven voor de beroemde Terreus hun oorsprong.  In de wijngaarden worden geen herbiciden of pesticiden gebruikt en men probeert ook de flora rond de percelen maximaal te vrijwaren van menselijke tussenkomsten.

  De druiven wordt hand geplukt en in kleine boxen van 15 kg naar het domein vervoerd waar ze een zeer strenge selectie ondergaan. Onder invloed van de zwaartekracht gaan de druiven in 12,000 liter tanks voor de alcoholische fermentatie waarbij enkel inheemse gisten worden gebruikt. De hier opvolgende maceratie neemt twee à drie weken in beslag. De rijping op 225 liter vaten hangt af van het type wijn. Jaarlijks worden 20% van de vaten vernieuwd. 75% bestaat uit Franse eik en de overige 25% uit Amerikaanse eik, die eerst gedurende 3 jaar op natuurlijke wijze zijn gedroogd.

  Mariano Garcia wil een kwalitatieve bewaarwijn maken waarin hij zijn persoonlijkheid kan tonen, maar met behoud van de typische eigenschappen van het terroir en de eigenheid van de druif. Deze ingesteldheid leidt tot sensuele, rijke en uitstekend gebalanceerde wijnen!    
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens