terug
 • alle
 • Sp.
 • Rioja
 • Bodegas Pu...

 • Bodegas Pujanza - Carlos San Pedro

  http://www.bodegaspujanza.com/

  Bodegas y Viñedos Pujanza ligt in Laguardia, in het hart van Rioja Alavesa, één van de mooiste dorpen van Spanje. Het wijndomein is gelegen aan de voet van de Sierra de Cantabria, die de noordelijke begrensing vormt van de Rioja streek. De vrij hoog gelegen wijngaarden zijn een uitdaging voor de wijnbouwer, ze bevinden zich zowat op de maximale hoogte waarop de Tempranillo druiven nog volledig kunnen rijpen.

  Carlos San Pedro, 4e generatie wijnbouwer richtte in 1998 Bodegas y Viñedos Pujanza op. De eerste jaren wordt er slecht één wijn gemaakt : de Pujanza. Ondertussen werd ook gestart met de bouw van een eigen wijnmakerij die in 2001 werd voltooid : een ruim en eenvoudig gebouw vooral gericht op comfort en efficiëntie, het geeft een prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden in de Sierra de Cantabria. Carlos San Pedro is het gezicht en het hart van Bodegas y Viñedos Pujanza, een volbloed wijnmaker bij wie wijn reeds lang in de familiegenen zit. Zijn filosie is dat de wijnen in de wijngaarden worden geproduceerd en niet in de wijnmakerij, hij wil harmonische wijnen met een goede balans, elegantie en diepe smaak creëren. Hiervoor is een goede kennis nodig van de specifieke karakteristieken van elke wijngaard. Een deel van die percelen zijn vrij recent aangekocht, maar sommige behoorden reeds sinds langere tijd tot de San Pedro familie, zoals bijvoorbeeld de Finca La Valcabada, oorsprong van de Pujanza Cisma.

  Er worden enkel druiven gebruikt die op hun eigen wijngaarden in Laguardia zijn geteeld. Het overgrote deel beslaat de beroemde Tempranillo druif die zo typisch is voor de streek, maar ze bezitten ook één wijngaard waar Viura wordt gecultiveerd : een witte druivensoort waarmee ze de Añadas Frías produceren, hun enigste witte wijn. Voor de rode wijnen zijn dit de vier belangrijkste wijngaarden : als grootste de Finca Valdepoleo die 17,5 hectare meet, de Tempranillo stokken zijn hier in 1973 aangeplant op een bodem van klei en kalksteen die op een hoogte van 630 m ligt. Finca Norte (2,7 hectare) ligt met zijn 720 m boven zeeniveau nog iets hoger en is één van de hoogste wijngaarden in Rioja, hier vindt men ook klei en kalksteen. San Juan de Anteportalatina is nog iets kleiner en begrenst 1,5 hectare op 600 m hoogte, de stokken op deze wijngaard zijn in 1989 aangeplant op een bodem met een hoger gehalte aan kalksteen dan bovenstaande percelen. Finca la Valcabada is een bijzondere wijngaard op 600 m hoogte van slechts 0,8 hectare met stokoude ranken die reeds in 1925 werden aangeplant : het rendement ligt hierdoor extreem laag en bedraagt slechts 1,5 ton/hectare, klei en kalksteen domineren ook hier. Door de grote hoogte liggen de opbrengsten van alle wijngaarden sowieso laag wat tot meer concentratie leidt.

  Een mooie wijn wordt in de wijngaard gemaakt en dus probeert men daar maximale aandacht aan te schenken : in de maand voor de pluk worden er regelmatig stalen genomen van elk perceel om de druiven bij een optimale rijpheid te kunnen plukken. De pluk gebeurt handmatig en zeer selectief : trossen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen blijven gewoon aan de ranken hangen, het transport naar de wijnmakerijk gebeurt in plastic kratten van 20 kg om zo weinig mogelijk kwaliteit te verliezen. Eens aangekomen op het landgoed gebeurt een tweede selectie van de druiven.

  De gisting vindt plaats in 15.000 liter roestvrij stalen vaten, met uitzondering van de Pujanza Cisma en Añadas Frías. De Pujanza Cisma wordt in een box van 1.700 liter gedaan : een structuur van roestvrij staal waarvan de zijkanten gevuld zijn met eiken staven. Añadas Frías wordt gerijpt in vaten van 225 en 500 liter. Al de Pujanza wijnen vertoeven hierna minstens 12 maanden op Franse eik. 


  Fotos

  puj11 puj7 puj10 puj2 puj5 puj6 puj9 puj1 puj3 puj4 puj8

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens