terug
  • alle
  • Sp.
  • Castilië e
  • Bodegas y ...

  • Bodegas y Vinedos Maurodos

    http://www.bodegasanroman.com/

    De mensen achter Bodegas Mauro hadden reeds in 1995 interesse om een project in de Toro regio op te starten. Ze bekeken hierbij verschillende locaties in hun zoektocht naar een goede bodem en microklimaat om het potentieel van de Tinta de Toro en Garnacha druiven optimaal te kunnen laten renderen. Na enkele jaren van experimenteren viel de keuze op verscheidene wijngaarden in Pedrosa del Rey, Villaester en San Román de Hornija. Mariano García en zijn team van Bodegas Mauro waren overtuigd dat ze hier de door hun beoogde krachtige maar toch elegante wijnen, waarbij de soepele tannines, alcohol en zuren mooi in balans zijn, konden verbouwen. In 1997 ondergingen de druiven van de nieuw aangekochte percelen voor de eerste maal een vinificatie in de nieuwe wijnkelder in Pedrosa del Rey nabij Valladolid. Dit betekende ook de start van Bodegas y Viñedos Maurodos als wijnhuis. Eén jaar later mochten hun wijnen onder de D.O. Toro appellatie op de markt komen.

    Het wijnhuis bleef nieuwe percelen aankopen en dit brengt het totaal op 65 hectare aan wijngaarden die voornamelijk met Tinta de Toro zijn beplant. Dit druivenras is nauw verwant aan de Tinto del Pais en de beter gekende Tempranillo. De schil van dit ras is wat dikker dan in Ribera del Duero. Het klimaat in Toro is uitgesproken continentaal en dit leidt tot zeer warme zomers, terwijl de bodem ondanks die hitte toch zeer goed vocht vasthoudt. Door de zeer droge lucht koelt het ‘s nachts wel af zodat de druiven voldoende kunnen bekomen van de intense zomerzon. De druiven zijn hier vroeger rijp dan in het nabije Ribera del Duero. De grote moeilijkheid in Toro is de timing van de pluk. Als je te vroeg oogst krijg je dunne en onsamenhangende wijnen. Te laat plukken leidt tot te alcoholische en warme wijnen waardoor het fruit en de structuur teveel op de achtergrond komen. Hier kan Mariano García, voormalig wijnmaker van Vega Sicilia, samen met zijn zonen Alberto en Eduardo, en zijn neef Isaac Fernández zijn talenten laten schitteren.

    De toplaag van de wijngaarden bestaat uit veel los materiaal met grind en zand, met daaronder een kleilaag die de waterhuishouding regelt. Door de afwezigheid van phylloxera zijn er veel stokken die niet op een onderstam zijn geënt. De druiven komen van twee verschillende terroirs : in Pedrosa en Villaester bestaat de bodem voornamelijk uit zand en klei met een laag gehalte aan grind. Terwijl we in San Román een meer steenachtige en rotsachtige bodem vinden, hierdoor bereiken de druiven hun optimale rijpheid sneller in San Román. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt een 35 jaar. Door de lange droge periodes is de densiteit van de ranken aan de lage kant. Hierdoor moet er goed in de gaten worden gehouden dat de groei niet te snel gebeurt. In de nieuw aangelegde percelen is voor een dichtere beplanting gekozen. De rendementen blijven met 20 tot 25 hl per hectare aan de zeer lage kant.

    De pluk gebeurt steeds handmatig en gaat in kleine kratten naar de wijnkelder. De druiven van de verschillende percelen ondergaan een aparte vinificatie in functie van de typische terroir eigenschappen. Hiervoor bezit Bodegas y Viñedos Maurodos een grote range aan fermentatievaten met verschillende inhoud. De houten vaten worden jaarlijks voor 20% vernieuwd. Hiervan bestaat 80% uit Franse eik en de rest uit Amerikaanse. Het wijnhuis produceert jaarlijks zo’n 270,000 flessen.

    Dit is dus het verhaal achter Bodegas y Viñedos Maurodos. Een trots wijnhuis dat sterk de nadruk legt op kwaliteit en de expressie van het terroir in hun wijnen.


    Fotos

    IMG_4791 IMG_4755 IMG_4789 IMG_4773 IMG_4788 IMG_4730 IMG_4754 IMG_4764 IMG_4785 IMG_4746 IMG_4778 IMG_4786 IMG_4738

     
      Wachtwoord vergeten

    NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

    Mijn gegevens