terug
  • alle
  • Sp.
  • Catalonië
  • Castell de...

  • Castell del Remei

    http://www.castelldelremei.com/en/celler/

    Castell del Remei vertelt het opmerkelijke en eeuwenlange verhaal van een wijndomein dat sinds 1780 onafgebroken wijn heeft geproduceerd. Het wijnhuis bevindt zich in Catalonië, meer bepaald in de provincie Lleida, ten noordoosten van de gelijknamige hoofdstad van die provincie. Door de zeer gunstige geologische en klimatologische omstandigheden kon het domein reeds van bij de start de focus leggen op het maken van kwaliteitsvolle wijnen. Hierdoor was Castell del Remei het eerste wijnhuis in Catalonië dat volgens het model van de succesvolle Bordeaux wijnen opereerde. Zo’n lange en rijke geschiedenis brengt natuurlijk enkele sociale, politieke en economische moeilijke periodes met zich mee. Alsook de Phylloxera epidemie en de veranderende eisen van de klanten waren obstakels die moesten overwonnen worden maar dankzij de vastberadenheid van vele generaties wijnbouwers heeft Castell del Remei deze steeds overkomen. 

    Twee families hebben het lange verhaal van Castell del Remei geschreven. De Girona familie heeft het wijnhuis opgericht en was tot 1982 de drijvende kracht. De Cusiné familie heeft het domein van hun overgekocht en ze zijn direct gestart met het moderniseren van de installaties. Ook het ganse vinificatie proces en het beheer van de wijngaarden werden in een modern kleedje gestopt. De meeste impulsen in deze vernieuwing kwamen van Tomàs Cusiné. In 1997 was hij ook verantwoordelijk voor het oprichten van het Cérvoles Celler project waarbij hoger gelegen wijngaarden geëxploiteerd werden. Hij was dus één van de pioniers in het zoeken naar nieuwe opties om te anticiperen op de globale opwarming van de Aarde. In 2003 heeft Tomàs Castell del Remei verlaten om zich volledig te kunnen concentreren op zijn eigen projecten die na een tijdje wat minder tijdrovend werden en zo kwam er terug ruimte om naar zijn roots terug te keren. Vanaf 2014 is hij de manager en eindverantwoordelijke geworden van Castell del Remei. Hierop is opnieuw een moderniseringsperiode begonnen om nog meer kwaliteitsvolle wijnen te kunnen verbouwen en dit met het behoud van hun typische eigenheid.

    We moeten nog even terug in de tijd om een verklaring te vinden voor de gebruikte druivenrassen. Ignasi Girona i Vilanova was de wijnbouwer op het domein rond de eeuwwisseling tussen de 19e en 20e eeuw. Hij heeft in Paris een universitaire opleiding gevolgd om landbouwingenieur te worden. Hij is daarna richting Bordeaux getrokken om alle praktische zaken over wijnbouw te leren. Na de Phylloxera plaag was hij één van de pioniers in het importeren van uitheemse druivenrassen, door zijn verleden in Bordeaux waren Cabernet Sauvignon en Sémillon hierbij vrij evidente keuzes. Hij was ook één van de eerste wijnbouwers die de processen in de wijnkelder grotendeels met behulp van de zwaartekracht liet gebeuren. Ignasi werd in 1923 door zijn broer Joan opgevolgd, maar die moest al vrij snel het hoofd bieden aan zeer moeilijke tijden : tijdens de Spaanse burgeroorlog werd zowat gans het domein vernield. Het is pas vanaf 1982 dat het domein in zijn oude glorie werd hersteld door de Cusiné familie.

    Castell del Remei ligt in Penelles, meer bepaald in het dorp La Noguera, en dit op zo’n 120 km van Barcelona en een 100 km van de Middellandse Zee. Dit gebied ligt in de Costers del Segre appellatie. Deze herkomstbenaming verkreeg in 1986 een DO status. In totaal beslaat dit gebied een goede 4,000 hectare wijngaarden in de vallei van de Segre rivier. Het bereik tussen de laagst en hoogst gelegen wijngaarden is vrij opmerkelijk want dit schommelt tussen de 250 en 1,000 meter. Door de Phylloxera plaag zijn ongeveer 90% van de toenmalige wijngaarden verloren gegaan en erna heeft men massaal uitheemse, voornamelijk Amerikaanse en Franse, druivenrassen geïmporteerd, dit verklaart het zeer ruime arsenaal aan druivenrassen dat is toegestaan onder deze DO en dit heeft de wijnbouwer ook veel vrijheid in zijn keuze om een geschikt druivenras te selecteren in functie van het microklimaat en de bodemeigenschappen van zijn percelen. Er heerst een droog continentaal klimaat met grote temperatuursverschillen tussen winter en zomer. De Marinada wind die vanuit de Middellandse Zee blaast, zorgt ‘s avonds voor verkoeling van de met zonovergoten trossen. Ongeveer 30% van de geproduceerde wijnen is voor de export voorzien.

    De lager gelegen wijngaarden van Castell del Remei kennen hun oorsprong in het Cenozoïcum, toen was dit gebied een binnenzee en hierdoor zijn er dus veel rijke alluviale afzettingen in de bodem. De hoger gelegen percelen op de noordzijde van Montsant bestaan voornamelijk uit kiezel-rijke leem, op die manier bezit de bodem een goede natuurlijke drainage. Het wijnhuis bezit in totaal 162 hectare wijngaarden. Onder de impuls van Tomàs Cusiné liggen de meeste van hun wijngaarden nu in de bergen tussen de 700 en 800 meter hoogte, in tegenstelling tot vroeger waar de meeste percelen op de bodem van de vallei te vinden waren. Alle werk in de wijngaarden gebeurt op een organische manier en is ecologisch duurbaar. Om zo’n grote hoeveelheid druiven te verwerken hebben ze natuurlijk een hele grote wijnkelder nodig. Die bestaat grotendeels uit 1 meter dikke muren om de temperatuur constant te houden.

    Castell del Remei is een uniek domein met een rijke geschiedenis waarin de term pionier dikwijls voorkomt. Deze authentieke en kwaliteitsvolle wijnen zijn een voorbeeld van wat de diverse wijnregio Costers del Segre te bieden geeft.


    Fotos

    Celler Barcelona aèria CDR cremei-010 cremei-008 cremei-009

     
      Wachtwoord vergeten

    NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

    Mijn gegevens