terug
 • alle
 • Sp.
 • Catalonië
 • Celler de ...

 • Celler de les Aus

  http://www.altaalella.wine/

  Josep Maria Pujol-Busquets is naast de eigenaar van Alta Alella ook de bezieler van Celler de les Aus. Hij heeft oenologie gestuurd aan de Rovira i Virgilli universiteit. Verder bezit hij ook diploma’s met betrekking op landbouw en voedsel. Later kwam hier nog een master in de oenologie bij aan de universiteit van Catalonië. Hij heeft er al een veelzijdige carrière opzitten in de wijnsector, dit zowel met commerciële functies alsook als lesgever. Met Celler de les Aus wil hij door enkel natuurlijke wijnen en Cava’s te verbouwen het biologische gedachtengoed nog verder ontwikkelen. Deze wijnen vallen ook onder D.O. Alella die met zijn slechts 9 producenten en 300 hectare wijngaarden de kleinste D.O. in Spanje is.

  Alta Alella begon reeds in 2006 met het produceren van sulfietvrije Cava. Celler de les Aus belichaamt de verderzetting en de uitbreiding van deze filosofie. Aan de ingang van het Can Genís is hiervoor een volledig nieuwe 2000 m² grote wijnkelder gebouwd. Dit unieke gebouw is gedeeltelijk in de typische sauló ingebouwd. De steile hellingen van deze graniet en zandsteen bodem zorgen voor een natuurlijke ondersteunende structuur. Onderaan staan 6 grote containers die ze gerecycleerd hebben uit de haven van Barcelona. Hierover zijn grote netten gespannen die op termijn met bladeren van de wijnstokken zullen bedekt worden. De ganse constructie is zo opgezet dat mocht de wijnkelder moeten verhuizen er geen blijvende impact zou zijn op de omgeving.

  De locatie van dit prestigieuze project in het Serralada de Marina natuurpark biedt een enorm voordeel aangezien dit de enigste vallei is in de Maresme regio zonder grote autoweg. Celler de les Aus wil de biodiversiteit van dit prachtig stukje landschap zo goed mogelijk behouden. Hiervoor hebben ze de hulp ingeschakeld van de ornitholoog Jordi Mares die in samenwerking met Mireia Pujol-Busquets de balans tussen de natuur en de wijnbouw moet behouden. Het belangrijkste onderdeel bestaat erin om ervoor te zorgen dat de natuurlijke vijanden van de druiven en ranken zoals insecten en schadelijke planten een gunstig habitat vinden. Een grote drinkbak tussen de wijngaarden zorgt ervoor dat de vogels voldoende drinken hebben. Deze spelen een belangrijke rol in de bestrijding van insecten. Om hun rol in de verf te zetten hebben alle cuvées van Celler de les Aus de naam van een vogel gekregen die in het natuurpark leeft.

  In de wijnkelder ondergaan de biologisch geteelde druiven hun vinificatie zonder toevoeging van sulfieten, uitheemse gisten en andere chemische bestanddelen. De fermentatie en rijping gebeuren in amfora’s gemaakt uit de sauló bodem. Verder ook nog in grote betonnen tanks en kleine eivormige betonnen vaten. De betonnen tanks en vaten zijn gemaakt met cement op basis van klei en bronwater, dit zonder de toevoeging van chemische elementen. De eivorm is een replica van de ‘gouden ratio’ zodat het een perfecte vorm heeft waarin de gisten vrij kunnen rond bewegen. Dit leidt tot een grotere aromatische rijkdom en wijnen met een betere structuur.

  Celler de les Aus wil zijn ecologische voetafdruk nog verder verminderen en is daarom in het VRIAACC project gestapt. Dit wordt geleid door de Zwitserse fokker en geneticus Valentin Blattner. Het heeft tot doel om tegen 2028 het gebruik van koper en zwavel in de wijngaarden drastisch te verminderen. Eén van de remedies hiertegen is minder gebruik maken van de tractor. Sinds 2013 doen ze ook testen met resistente inheemse rassen die al geen enkele behandeling met koper of zwavel meer krijgen.

  Als slot laten we Josep aan het woord :”Alta Allela en Celler de les Aus zijn onze thuis, hier tussen de wijngaarden hebben we onze dochters groot gebracht. Wijn is mijn levensproject alsook dat van mijn familie.”


  Fotos

  CRISTINA 2-254_CellerdelesAus+Bcn 10 CRISTINA 2-382 3 9 1 5

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens