terug
 • alle
 • Fr.
 • Champagne
 • Champagne ...

 • Champagne Eric Legrand

  www.champagne-eric-legrand.com

  Un vigneron-dégustateur au savoir-faire pointilleux en quête de la sublimité de ses vins

  Eric Legrand is een wijnboer, een wijnhedonist. Als kleinzoon van een Aubois wijnboer, erfde hij de wijngaarden en de lokroep voor het cultiveren ervan. Hij slaagde erin om 12 hectare aan percelen te verzamelen, waar zijn bruisende expertise vandaag de dag de vrije loop krijgt. Eric, alsook zijn echtgenote Laurence en hun twee zonen, Valentin en Edouard, ontvangen de wijnamateurs in een avant-garde woning in het dorpje Celles-sur-Ource, waar ze eveneens een fijne champagne produceren. Edouard, die in 2012 zijn vader vervoegde, neemt nu ook deel aan zijn gepassioneerde zoektocht. Hij draagt zijn artistieke gevoeligheid aan, en samen met Eric zoekt hij naar oude druivensoorten en onderzoekt hij nieuwe perspectieven.

  In de zoektocht van Eric Legrand neemt de natuur onmiskenbaar een centrale plaats in. Zijn kennis van de wijnbouw inspireerde hem tot de uitbouw van een cyclisch systeem voor het cultiveren van de wijngaard. Zo zijn de nieuwe aanplantingen voor de uitbreiding en vervanging van oude stokken afkomstig van de beste wijnstokken.

  Zijn druivensoorten vormen zijn grootste inspiratiebron: 35% Chardonnay, 50% Pinot Noir, 10% Pinot Blanc en 5% Meunier onttrekken hun aroma’s op het klei- en kalkhoudend terroir van de Côtes des Bar. Zijn wijngaarden bestaan uit hellingen die zuidelijk tot zuid-oostelijk georiënteerd zijn en waar de zon van de ochtend tot de late namiddag haar weldoende zonnestralen op richt. Eric Legrand beoefent er een kwalitatieve, beredeneerde, en vooral niet-systematische wijnbouw.

  Eric Legrand is behalve een wijnboer bovenal een wijnproever. De ultieme luxe voor zo’n gepassioneerd iemand is zonder twijfel het produceren van zijn eigen wijn. Om aan zijn verwachtingen en die van zijn amateurs te beantwoorden, onderneemt hij sinds 1986 dagelijks een zoektocht naar uitmuntendheid : zowel op de wijngaarden als in de kelders, werkt Eric Legrand onverzadigbaar aan het uitwerken van een Champagne die zowel op vlak van structuur als smaken subliem kan worden genoemd. Hij omringt zich daarvoor met een team dat bijdraagt in zijn zoektocht, hij doet een beroep op zeer geavanceerde technologieën en gereedschap, en hij verrijkt onvermoeibaar zijn kennis. 

  Op basis van zijn gevestigde vakkennis, en naargelang van wat de natuur hem biedt, heeft hij zijn praktijken en technieken aangepast. Tegenover deze grillige doch voedende moeder natuur, wil hij eeuwig optimaliseren, zonder enige eentonigheid. Zijn neus, zijn mond, zijn handen... zijn samen met zijn hele lichaam op zoek naar een perceel dat zijn potentieel kan onthullen, naar een nieuwe techniek om toe te passen… Tijdens de hele duur van zijn parcours, heeft Eric Legrand aandacht voor zijn acties : de noties van tijd, hoeveelheid, precisie en gereedschap beïnvloeden zijn toekomstige wijn. Zo zijn zijn methodes doordacht en geïnventariseerd.


  Fotos

  img04 img03 img02 img01

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens