terug
  • alle
  • Fr.
  • Champagne
  • Champagne ...

  • Champagne Jacquesson

    http://www.champagnejacquesson.com/

    Maison fondée en 1798

    Het champagnehuis Jacquesson is in 1798 opgericht in Châlons-sur-Marne door Claude en Memmie Jacquesson. Hun zoon Adolphe heeft het bedrijf verder ontwikkeld en werkte daarbij samen met Jules Guyot die vandaag de dag nog steeds bekend is door zijn wereldwijd toegepaste snoeitechniek en zijn patent op de muselet (het metalen draadmandje rond de champagnekurk). De vroege dood van Adolphe en zijn twee zonen die slechts twintigers waren, betekende het einde van de familielijn en het tijdelijke verval van het champagnehuis. In de meer recente geschiedenis is 1974 een scharnierjaar, toen werd Champagne Jacquesson overgenomen door de familie Chiquet en verhuisde de kern van het bedrijf naar Dizy, in het hart van hun eigen wijngaarden.

    De druiven komen enkel van wijngaarden die onder de Grand Cru en Premier Cru appellatie vallen. Een deel van hun percelen liggen in Aÿ in Côte des Noirs. We vinden ook percelen in Dizy en Hautvillers in de Grande Vallée de la Marne. De hellingen zijn daar vrij steil en de percelen zijn Oost, Zuid of Zuidwest georiënteerd. In de bodem is krijt de belangrijkste component. De overige percelen, die enkel een zuidwaartse oriëntatie hebben, zijn in Avize en Oiry gesitueerd en vallen onder de Côte des Blanc waar bijna uitsluitend Chardonnay wordt verbouwd, ook hier is krijt het hoofdbestanddeel van de bodem.

    Champagne Jacquesson beschikt over 31,5 ha eigen wijngaarden, deze voldoen voor een 80% aan hun behoefte. De overige druiven worden aangekocht bij bevriende wijnboeren. Al deze druiven vallen ook onder de classificatie Premier Cru of Grand Cru en het overgrote deel van de druiven komt van wijngaarden die naast hun eigen wijngaarden liggen zodat ze de kwaliteit ervan nauwgezet kunnen opvolgen. Hun totale productie bedraagt een 350,000 flessen. Om een maximale kwaliteit te kunnen blijven aanbieden hebben ze er voor gekozen om dit aantal niet verder op te drijven. Deze limiet is er voornamelijk gekomen door het fragiele pers-proces. De wijnbouwers hebben voor een traditionele verticale persing gekozen omdat de druiven hierbij het minst verplaatst worden. Zo blijft de kleurimpact door de zwarte druiven minimaal en komen er ook het minste ongewenste harde tannines in het perssap. Enkel het sap van de eerste persing wordt gebruikt en zelfs niet al dat sap wordt gebruikt. Als dit niet aan hun kwaliteitseisen voldoet wordt het doorverkocht. De fermentatie neemt 3 à 4 maanden in beslag. Er gebeurt geen soutirage (overheveling). Het overgrote deel van het sap rijpt op droesem in reeds gebruikte grote eiken vaten en dit om de aroma’s die nieuw hout geven te vermijden. Een klein deel, voornamelijk de reservewijnen, rijpt in kleine 500 liter vaten en in demi-muids. De batonnage techniek wordt toegepast. Het sap wordt niet gefilterd en de clarificatie gebeurt op een natuurlijke wijze.

    De afgelopen 20 jaar hebben de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet keihard gewerkt met maar één doel voor ogen: het fantastische terroir van de Champagne tot uiting te laten komen in hun wijnen. Inmiddels heeft Champagne Jacquesson met de vermelding van drie sterren in het klassement van Les Meilleurs Vins de la France de wijntop bereikt. Het geheim van het succes van de broers Chiquet? Werken volgens de traditionele methode: respect voor de grond, controle van de rendementen, oogsten bij de optimale rijpheid van de druiven en de vinificatie van de afzonderlijke percelen. Hierbij wordt grotendeels op een biologische manier gewerkt.

    Veel van hun Champagnes zitten in de “Cuvée 700” reeks. Waarin elke Cuvée een uniek nummer krijgt die grotendeels met één specifiek oogstjaar verbonden is. Het grootste deel van het gebruikte sap komt uit dat oogstjaar en het is ook hun bedoeling om de typiciteit van het oogstjaar in die Cuvée te exprimeren. Het is echter geen millésimé want er worden ook reservewijnen uit andere jaartallen gebruikt om de Champagne wat meer complexiteit te geven, maar dit gaat nooit ten koste van de karakteristieken van het oogstjaar. De broers Chiquet streven eerder naar kwaliteit en eigenheid dan naar een Champagne die elk jaar identiek smaakt. De gewone cuvées in de 700 reeks ondergaan hun dégorgement na een rijping van 3,5 tot 4 jaar sur lattes. Deze termijn is bewust gekozen omdat hij hier nog mooi op zijn fris fruit zit. Maar de wijnbouwers proberen wel om de minerale component maximaal tot uiting te laten komen in hun Champagne zodat er meer dan enkel fruit te vinden is in het glas. Voor de 700 Dégorgement Tardif Champagnes duurt de rijping sur lattes twee maal zo lang. Hierdoor ontwikkeld de Champagne ook tertiaire aroma’s maar door de rijping in een omgeving waar de oxidatie zeer laag is blijft deze Champagne wel zijn fraîcheur behouden en krijg je een zeer complexe en toch nog jong ogende Champagne. 

    De broers Chiquet streven niet naar eenvormigheid maar hun typische stijl maakt hun Champagnes wel herkenbaar en zijn een ware streling op de tong.


    Fotos

    champagne-jacquesson-3 champagne-jacquesson-17 Devant_Maison_Jacquesson champagne-jacquesson-1 champagne-jacquesson-8 Jacquesson 738 champagne-jacquesson-2 71-jacquesson-75323

     
      Wachtwoord vergeten

    NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

    Mijn gegevens