terug
 • alle
 • Fr.
 • Languedoc
 • Château La...

 • Château La Baronne - Corbières

  http://www.chateaulabaronne.com/

  Montagne d'Alaric

  In de schilderachtige Languedoc in het Zuiden van Frankrijk vinden we Château La Baronne van de familie Lignères. Hun wijngaarden liggen aan de voet van de Montagne d’Alaric nabij Carcassonne. Hun belangrijkste drijfveer is het behouden van de biodiversiteit en de wijnranken in goede gezondheid te houden. Hiervoor streven ze ook naar lage rendementen om hun wijnranken niet te veel uit te putten. Het gemiddelde rendement bedroeg slechts 23 hl per hectare in het oogstjaar 2015. Hierdoor krijg je natuurlijk ook geconcentreerde druiven die tevens een rijke inhoud bevatten. Door het verstandig en precies gebruik van de houtopvoeding levert dit zeer elegante en evenwichtige wijnen op.

  De drijvende kracht achter dit domein zijn André en Suzette Ligneres. André die dokter is van opleiding heeft bij de aankoop van dit domein alle installaties vernieuwd en heeft toen ook grote veranderingen doorgevoerd in de wijngaarden, waarbij een deel van de percelen opnieuw zijn aangeplant. Ze hebben wel de nog bruikbare percelen met oude stokken maximaal behouden en ze proberen nu het aantal nieuwe aanplantingen te beperken. Ze verbouwen voornamelijk rode druivenrassen, alhoewel wit en rosé hoe langer hoe meer aan belang winnen. De helft van hun 90 hectare wijngaarden is met Carignan beplant, aangevuld met 30% Grenache en ook nog kleinere hoeveelheden Syrah, Mourvèdre, Grenache Gris en Roussanne. Een deel van hun gamma bestaat uit blends, voornamelijk bij de rode wijnen, en een deel bestaat uit monocepages waarbij één wijn in het oog springt : Pièce de Roche die gemaakt wordt van stokoude Carignan ranken die reeds in 1892 zijn aangeplant! Het zal natuurlijk niet verwonderen dat deze stokken op hun laatste benen lopen en dat er nu regelmatig stokken afsterven. Om dit wijn-erfgoed niet verloren te laten gaan is Château La Baronne gestart met de aanplant van een 4 hectare grote wijngaard aan de overkant van de straat. De bodemeigenschappen zijn er identiek en dankzij de techniek ‘sélection massale’ zou dit binnen een 20-tal jaar een bijna exacte replica moeten worden van de huidige wijngaard. Het domein wil er echt alles aan doen om het unieke karakter en de hoge kwaliteit van hun Pièce de Roche te behouden. De gemakkelijkste manier om dit te proberen doen zou via de heel frequent gebruikte kloontechniek zijn, maar dit leidt tot uniformiteit en dus verlies van complexiteit in de wijnen. Dankzij sélection massale gaat het DNA van het oude perceel niet verloren. Er worden ook veel moederstokken gebruikt zodat de aanplantingen in de nieuwe wijngaard een grote diversiteit bezitten en door hun kleine onderlinge verschillen ook beter tegen ziektes bestand zijn.

  Dit domein werkt uitsluitend op een biologische manier en bezit hiervan ook een certificaat. De oogst gebeurt hier nog volledig manueel, de strenge selectie die hierbij samengaat zorgt voor een grote toegevoegde waarde richting de aangeboden kwaliteit in het glas. Bijna alle arbeid in de wijngaarden gebeurt handmatig. In de wijnkelder springt men voorzichtig om met de extractie door een zachte en lange maceratie toe te passen. De wijnbouwers vinden het ook zeer belangrijk dat het hout de eigenheid en typiciteit van de druivenrassen en het terroir niet camoufleert, hiervoor maken ze meer en meer gebruik van amfores uit gebakken aarde tijdens het rijpingsproces. Deze rijping gebeurt enkel op eigen droesem en er wordt ook enkel van inheemse gisten gebruik gemaakt. Sinds 2002 werkt de Toscaanse oenoloog Stefano Chioccioli als consulent voor het domein. Al dit werk leverde hun een quotatie op van 2 sterren in Le Guide Vert de la Revue des Vins de France. Sinds kort neemt Jean, de zoon van André en Suzette, de meeste taken op zich en hij wil het domein richting het biodynamische laten evolueren.

  Tijdens ons bezoek aan dit domein waren we meteen overtuigd van het potentieel van dit domein! Hun wijnen toonden prachtige kleuren, een mooie en intense neus, en diepe overweldigende smaken. Deze schitterende wijnen tonen elk de typische karakteristieken van de druivenrassen, het oogstjaar en hun terroir. De Lignères zijn puristen en uit ervaring weten we dat zo'n mensen in staat zijn om absolute topwijnen te maken. Een echte aanrader voor wie van krachtige en elegante klassewijnen houdt.


  Fotos

  IMG_20151005_144426 IMG_20151005_144044 Terroir des Vals Photos des Vendanges 2009 022 Cuves Bois 1 La Pièce de Roche IMG_20151005_144924 Vendanges IMG_20151005_145628 IMG_20151005_145239 IMG_20151005_144955 oeufs2

  Château La Baronne - Las Vals Mourvèdre

  IGP Aude - Hauterive
  type: rood

  2016

  100% Mourvèdre

  In de mond primeert het intense rode fruit dat zich van een heel elegante kant l...

  Château La Baronne - Le Grenache Gris de Jean

  Hauterive IGP
  type: wit

  2014

  100% Grenache Gris

  Deze zeer verfrissende wijn toont in de contrast met de neus ook citrusvruchten ...

  Château La Baronne - Carignan

  Vin de France
  type: rood

  2017

  100% Carignan

  Op de tong toont deze speelse wijn zich soepel. Dit zorgt voor een zeker Beaujo...

  Château La Baronne - Pièce de Roche

  IGP Aude Hauterive
  type: rood

  2014

  100% Carignan

  In de mond vinden we ragfijne zuren en een gedoseerde kracht die steeds perfect ...

  Château La Baronne - Les Lanes

  AOP Corbières
  type: rood

  2016

  50% Grenache en 50% Carignan

  In de mond is deze sappige wijn een intense ervaring waarbij de typische aroma’s...

  Château La Baronne - Las Vals Roussanne

  IGP Aude-Hauterive
  type: wit

  2015

  100% Roussanne

  Na een frisse en evenwichtige aanzet vinden we rijpe witte vruchten waaronder ab...

  Château La Baronne - Vermentino NW

  Vin de France
  type: wit

  2016

  100% Vermentino

  Deze krachtige wijn toont complexe aroma's van exotisch fruit en florale impress...

  Château La Baronne - Les Chemins

  AOP Corbières
  type: wit

  2017

  70% Grenache, 20% Vermentino en 10% Roussanne

  In de mond vallen zijn mooie en precieze zuren direct op. De lactische toets va...

  Château La Baronne - Les Chemins Rouge

  AOP Corbières
  type: rood

  2015

  Carignan, Syrah en Grenache

  De aanzet toont zeer intens zwart fruit en een prachtige kruidige component. Da...

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens