terug
 • alle
 • Fr.
 • Bordeaux
 • Château Pe...

 • Château Petit Bocq

  https://www.chateau-petit-bocq.com/

  De roots van Château Petit Bocg liggen in België. Zoals velen koesterde dokter Gaëtan Lagneaux het verlangen naar een leven tussen de wijnranken in het warmere klimaat in het zuiden. In het begin van de jaren ‘90 liet hij zijn leven achter de microscoop achter en kocht hij enkele hectare wijngaarden in Saint-Estèphe. Op het einde van de ‘Chemin de Bocq’ die kriskras door het gehucht Marbuzet loopt verschijnen enkele percelen met in totaal slechts 12,000 ranken waarvan het overgrote deel uit Merlot bestaat. De bladeren wiegen zachtjes in de frisse bries die van de nabije Gironde komt. De straatnaam deed Gaëtan trouwens terugdenken aan zijn uitjes in de Bocg vallei in de Ardennen.

  Over de kwaliteit en het potentieel van het terroir waren weinig twijfel maar de wijngaarden en de gebouwen waren in een belabberde toestand. Hij besefte snel dat uitbreiding en een grondige renovatie noodzakelijk waren om een kwalitatief product op de markt te kunnen brengen. Het aantal hectare groeide zo tot 19. Die 96 percelen zijn over een groot gebied in Saint-Estèphe verspreid en bieden zo een representatief beeld van de verschillende bodemtypes in die appellatie. Met de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Gironde zal het wel niet verbazen dat het terroir een maritieme oorsprong kent. De ondergrond bestaat hoofdzakelijk uit kalksteen. Bij de toplaag kun je twee verschillende types onderscheiden. Op de hoger gelegen heuvels die uitkijken op de Gironde vind je een kiezelrijke toplaag die voor de nodige finesse in de wijnen zorgt. Château Petit Bocq bezit onder andere in Marbuzet, Petit Vignolles, Blanquet en Tronquoy percelen met deze bodemeigenschappen. De percelen in Le Puy, Camots, Houissant, Carcasset en Bois de Leyssac hebben een hoger aandeel kalksteen in de toplaag en deze geeft kracht aan de wijnen. Het domein exploiteert ook nog percelen met een zandige of klei bodem. Deze enorme diversiteit zorgt voor zeer complexe wijnen die al de typische kenmerken van Saint-Estèphe belichamen.

  Onder zijn bewind groeiden de percentages Merlot en Cabernet Sauvignon naar elkaar toe. Het geringe aandeel aan Cabernet Franc werd nog verlaagd en recent werden Petit Verdot stokken aangeplant. Er staan zo’n 8,000 à 10,000 ranken per hectare. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 38 jaar en die geven een rendement van zo’n 50 hl per hectare, wat lager is dan het gemiddelde in Saint-Estèphe. Door in het voorjaar een groene pluk uit te voeren houden ze de opbrengsten goed onder controle. De wijngaarden worden op een duurzame manier gecultiveerd. De pluk gebeurt manueel en hierbij neemt al een strenge selectie plaats. Bij aankomst aan de wijnkelder volgt een tweede selectie en na het ontristen van de trossen gebeurt dit zelfs nog een derde keer.

  In de wijnkelder gebeurt een klassieke vinificatie waarbij de druiven eerst een koude pre-maceratie ondergaan. De fermentatie is temperatuur-gecontroleerd en neemt grotendeels plaats in stalen tanks. Een kleine hoeveelheid van het sap ondergaat zijn fermentatie in nieuwe eiken vaten. Sinds 2004 is men gestopt met de wijn een malolactische fermentatie in barrique te laten ondergaan. Er is nu voor gekozen om de ganse fermentatie temperatuur-gecontroleerd uit te voeren omdat er op die manier meer controle op het proces is. De rijping gebeurt in vaten uit Franse eik die afkomstig is uit het woud van Haute Futaie. Jaarlijks wordt één derde tot de helft van de vaten vernieuwd.

  Na het vroegtijdig overlijden van Gaëtan in 2012 is de leiding van het kasteel in handen van Philippe Mottes die al de nodige ervaring had opgedaan bij het zeer gereputeerde Château Kirwan en bij Château Liversan. Met Adrien, de zoon van Gaëtan, is de toekomst van Château Petit Bocq in veilige handen. Hij bezit dezelfde creatieve talenten als zijn vader en hij kijkt er naar uit om zijn levenswerk verder te zetten.   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens