terug
 • alle
 • Fr.
 • Zuid-Weste
 • Château To...

 • Château Tour des Gendres

  ww.chateautourdesgendres.com

  Château Tour des Gendres bevindt zich in de Bergerac. Deze regio ten oosten van Bordeaux kent een lange wijngeschiedenis die reeds in 1936 met een AOC status werd beloond. Bergerac ligt door zijn nabijheid tot de wereldbefaamde Bordeaux streek bijna letterlijk in zijn schaduw en dit is natuurlijk volledig ten onrechte. Ook hier wordt met veel passie en gedrevenheid aan wijnbouw gedaan, en dit leidt vaak tot prijs/kwaliteit veel interessantere wijnen dan bij zijn grote broer ten westen.

  De geschiedenis van dit terroir gaat tot in de 12e eeuw terug : er stond hier toen al een wijnboerderij van Château de Bridoire. In de loop der eeuwen was het tot een immens wijndomein uitgegroeid, maar na de Phylloxera plaag in het begin van 19e eeuw bleven er maar 10% van de percelen meer in gebruik. De recentere geschiedenis van Château Tour des Gendres start in 1925 toen Vincenzo de Conti samen met zijn vrouw en hun kinderen naar het Zuid-Westen trok om daar hun wijndroom te realiseren. Hun zoon Primo de Conti nam in 1956 de exploitatie van het domein over, hierin gesteund door zijn vrouw Michelle die verder ook paarden trainde op hun domein, en zijn broer Albert. In de jaren ‘80 komt er met Luc steun uit de 3e generatie. Hij is gepassioneerd door paarden en vindt op het wijndomein hiervoor de ideale locatie. Luc heeft zoals de rest van de familie ook wijn door zijn aderen lopen en dit leidt al snel tot de aankoop van enkele percelen met zeer oude stokken. Hij beplant ook enkele nieuwe percelen. Zijn vrouw Martine ontfermt zich over de gasten en zijn neef Francis maakt in 1990 het team compleet. Hierdoor werd hun domein met de 20 hectare grote Saint Julien d’Eymet wijngaard uitgebreid. Sindsdien is hij de verantwoordelijke van de wijngaarden.

  In 1999 heeft Luc van zijn functie als voorzitter van de Syndicat des vins de Bergerac gebruik gemaakt om een diepgaand bodemonderzoek te laten doen door professionele partners. Deze studie liet hun toe om meer in functie van de typiciteit van het terroir te werken. Dit familiedomein bezit 52 hectare wijngaarden die zo’n 20 km ten zuiden van het stadje Bergerac liggen. Reeds in 1994 werd met de conversie naar de biologische wijnbouw gestart en vanaf 2005 gebeuren alle handelingen volgens die principes. Volgens hun moeten wijnbouwers meer vertrouwen hebben in moeder natuur : alles in de natuur is erop voorzien om ook zonder menselijk ingrijpen te functioneren. Hoe meer we in dit delicate proces ingrijpen, hoe moeilijker het wordt om dit precaire evenwicht te behouden en dit leidt uiteindelijk tot een vicieuze cirkel waarin enkel een zeer korte termijn visie van toepassing is. De familie Conti ziet het op een andere manier en wil zijn wijngaarden graag over vele generaties heen in een gezonde toestand houden, hierbij gebruiken ze de rijke biodiversiteit als natuurlijke moderator. Deze manier van werken wordt uiteindelijk beloond met een zeer gezonde bodem die een ideale basis is om authentieke wijnen te produceren. Zoals bijvoorbeeld La Gloire de mon Père, die een eerbetoon is aan Vincenzo de Conti. Respect voor het terroir sluit natuurlijk wel geen innovatie uit, zo zijn ze recent beginnen experimenteren met het gebruik van amfora tijdens de rijping.

  Als slotzin geven we graag hun eigen woorden in hun eigen taal mee, het zou een beetje zonde zijn om dit te vertalen : ‘Un terroir, c’est un sol, un sous-sol et une roche mère ; c’est une exposition et une gestion de l’eau ; c’est un cépage, c’est un climat et ce sont des pratiques culturales qui nous permettent de relier tous ces éléments, de créer une symbiose.'


  Fotos

  _IGP3631 _MG_9381 TDG-4 _MG_9350 _MG_9452 TDG-3 TDG-5 _MG_9332 Vignoble Cuvée des Conti Portrait de Conti x 4

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens