terug
 • alle
 • Fr.
 • Zuid-Weste
 • Domaine Ca...

 • Domaine Cauhapé

  http://www.jurancon-cauhape.com/

  Les détails font la perfection...et la perfection n'est jamais un détail.

  Zoals veel kleine wijngebieden kent ook Jurançon een absolute protagonist die de streek en zijn wijnen als geen ander op de kaart heeft gezet. Domaine Cauhapé vervult deze taak met verve. Dit prachtige domein van de inmiddels legendarische Henri Ramonteu, een totale autodidact, ligt ten zuiden van het stadje Monein, bij het gehucht Cardesse. Rijdend over de mooie en lange oprijlaan met aan weerszijden bontgekleurde bloemetjes, geeft de bezoekers direct het gevoel dat dit een top domein is. Je rijdt eerst nog voorbij een maïsveld alvorens je bij het wijnhuis aankomt. De bijzonder goed onderhouden wijngaarden liggen achter de gebouwen, hoger op de heuvel.

  Domaine Cauhapé bezit 43 hectare wijngaarden met een terroir die voornamelijk uit klei bestaat, verder vinden we in de kiezelrijke bodem ook nog silica. De verschillende percelen liggen verspreid op de flanken van het heuvelachtige landschap waarbij de hoogst gelegen wijngaarden tot 400 meter boven zeeniveau uitsteken. Ze hebben bijna allemaal een zuidoostelijke oriëntatie zodat ze maximaal van de zon profiteren. Deze regio den Westen van Pau ondervindt zowel meteorologische invloeden van de oceaan als van de uitlopers van de Pyreneeën. Dit geeft in combinatie met het terroir de ideale omstandigheden voor de Gros en Petit Manseng druiven.

  Dit zijn niet de meest gekende druivenrassen ter wereld dus even een woordje uitleg. Beide druivenrassen die voornamelijk worden gebruikt voor het maken van droge witte wijn zijn nauw verbonden maar er zijn toch ook enkele opmerkelijke verschillen. De Gros Manseng druiven zijn groter en geven een hoger rendement. Ze zijn ook minder onderhevig aan coulure (het afvallen van bladeren en jong fruit). Het zijn zeker niet de gemakkelijkste druiven om als wijnbouwer mee aan de slag te gaan, dus Henri Ramonteu kan hier al zijn talenten laten schitteren. Het tijdstip van de oogst bepaald in grote mate het type wijn dat je zal krijgen. De druif heeft een dikke schil en het sap is van nature al vrij donker, hierdoor is het heel belangrijk dat de druiven met heel veel zorg worden behandeld tijdens de vinificatie en dat ze enkel een zachte persing en een korte maceratie op schil krijgen. De Petit Manseng is zoals de naam al laat vermoeden een kleine druif die hoog kwalitatieve wijnen opbrengt maar door zijn lage rendement van slechts een 15 hl per hectare is het economisch gezien niet de meest rendabele druif. De Petit Manseng kan ook gebruikt worden om een zoete dessertwijn te produceren, in dat geval worden de druiven soms pas in december geplukt. Deze druif was vroeger bijna uitsluitend in het Zuidwesten van Frankrijk te vinden, maar de mogelijkheden van deze druif zijn sinds kort opgepikt door de nieuwe wereld wijnlanden. De Petit Manseng wordt vaak in een blend met Gros Manseng gebruikt, maar Domaine Cauhapé produceert met ‘La Canopée’ toch een monocépage en dit levert een absoluut unieke wijn op!

  Als Gros en Petit Manseng al niet zo bekend in de oren klonken wordt het met deze druiven nog een ander verhaal. Courbu, Lauzet en Camaralet zijn de andere druivenrassen die bij Domaine Cauhapé geteeld worden. Courbu is ook een typische streekgebonden druif die structuur geeft aan de wijnen en aroma’s van citrus en honing aanbrengt. Camaralet en Lauzet zijn in onbruik geraakte oude druivenrassen die nu, onder andere dankzij de inzet van Henri Ramonteu, terug aan een opmars bezig zijn.

  Domaine Cauhapé biedt een fantastisch assortiment van droge witte wijnen van zeer hoog niveau. Maar Jurançon is vooral bekend voor zijn zoete wijnen. Domaine Cauhapé blinkt hierin uit door wijnen met een enorme verfijning, waarin mooie natuurlijke zuren de soms intense zoetheid perfect aanvullen. Deze wijnen komen tot stand door het werk van een 15-tal mensen die onder leiding van Henri Ramonteu hierin al hun passie steken. Er wordt op het domein en in de wijngaarden zoveel mogelijk met manuele arbeid gewerkt. De dagelijkse observatie van de natuur en hun ervaring inspireren hun keuzes die reeds lang heel dicht bij de biologische wijnbouw liggen. Ze stellen hun in staat om naar de ontwikkeling van de ranken en de druiven te luisteren en hierdoor zorgen ze voor een maximale exploitatie van de mogelijkheden van de druif en het terroir. Alle druiven worden met de hand geplukt en dit in verschillende sessies zodat enkel optimaal rijpe druiven in de wijnkelder arriveren. Zo’n 80% van de druiven ondergaat zijn vinificatie in houten vaten, de rest in inox. Enkel de wijnen uit hun top gamma zien nieuwe eik. Al deze inzet leidt tot absolute pareltjes die hun appellatie alle eer aandoen.  


  Fotos

  IMG_7242 IMG_7217 IMG_7259 IMG_7233 IMG_7319 IMG_7208 IMG_7230 IMG_7223 IMG_7305 IMG_7240 IMG_7306 IMG_7302 IMG_7299 IMG_7237 IMG_7227 IMG_7249 IMG_7209

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens