terug
 • alle
 • Fr.
 • Loire
 • Domaine Cl...

 • Domaine Claude Lafond

  http://claudelafond.com/

  un sol, une plante, un climat et des hommes

  Het verhaal van La Maison Lafond is door drie dingen gekenmerkt : familie, terroir en passie. Drie generaties wijnbouwers die zich zeer nauw verbonden voelen met hun streek hebben sinds het begin van jaren 60 het beste van zichzelf gegeven. Het wijnavontuur begon toen André Lafond, een veeboer en arbeider in de wijngaarden, een perceel grond kocht en dit met wijnstokken beplantte. Zijn zoon Claude vervoegde al kort na de start het kleine wijnteam en samen bouwden ze langzaam aan de groei van hun domein. Aan deze intense samenwerking kwam vervroegd een einde bij het overlijden van André in 1977, Claude was toen maar 25 jaar. Hij nam de leiding van het wijnhuis op zich en hij had de vaste wil om de wijnen uit Reuilly te laten herleven.

  Reuilly is een piepkleine herkomstbenaming die slechts uit een 225 hectare wijngaarden bestaat. Het is de meest westelijke subregio in de Loire en ligt op de grens van de departementen van de Indre en Cher, nabij Bourges en Vierzon. Deze appellatie zag in 1937 het levenslicht maar enkel voor witte wijnen gemaakt met de Sauvignon Blanc druif. In 1961 werd het ook een erkende appellatie voor rosé en rode wijnen, respectievelijk met Pinot Gris en Pinot Noir. Toen André Lafond met zijn wijnavontuur begon was de AOC Reuilly in verval : na de phylloxera crisis en twee wereldoorlogen waren er slechts 48 hectare meer beplant. Claude heeft met al zijn passie voor wijn en zijn streek een aantal graanboeren kunnen overtuigen om de stap naar de wijnbouw te zetten en zo is het aantal hectare wijngaarden sindsdien gestaag gegroeid.

  Claude heeft het domein laten evolueren naar een modern wijnbedrijf en het heeft ondertussen 35 hectare wijngaarden in AOC Reuilly, 3 hectare in AOC Valençay en 5 hectare in IGP Val de Loire in bezit. In 2012 heeft hij, samen met zijn dochter Nathalie, een volledig nieuwe wijnkelder gebouwd. Dit was zijn laatste grote bijdrage voor zijn plotse overlijden in 2015. Sindsdien heeft Nathalie de touwtjes in handen genomen. Er is na die overname zeker geen stijlbreuk gebeurd, de focus blijft liggen op de biologische wijnbouw met respect voor het terroir.

  Het wijnhuis Claude Lafond hecht heel veel waarde aan het produceren van authentieke wijnen die hun streek en zijn terroir eer aandoen. Er wordt op een ecologisch verantwoorde manier aan wijnbouw gedaan waarbij de impact van de mens op de wijn en de omgeving tot een minimum wordt beperkt. In de wijngaarden worden enkel producten gebruikt die toegestaan zijn in de biologische landbouw. Om de bodem te verrijken wordt enkel van organische meststoffen gebruik gemaakt. Als een alternatief voor insecticiden wordt de ‘confusion sexuelle’ methode gebruikt. Hierbij wordt op grote schaal de parfum van vrouwelijke insecten verspreid zodat de mannetjes verward geraken in hun zoektocht naar een partner en er dus minder bevruchte eitjes worden gelegd. Herbiciden kunnen door maaien en wieden vrij gemakkelijk overbodig gemaakt worden.

  De wijnstokken zijn aangeplant op hellingen van kalksteen en mergel. Een deel van de wijngaarden is in terrassen met een bodem van grindrijke zand uitgewerkt. Deze ligging langs de oevers van de rivieren Arnon en Cher geven de wijnen een grote maturiteit. In de wijnkelder ligt de prioriteit op de natuurlijke expressie van de druif. Bij de vinificatie die in functie staat van het jaartal worden enkel inheemse gisten gebruikt. De filtering wordt tot een minimum beperkt. Het loont zeker de moeite om deze pure expressie van het terroir in deze kleine appellatie in de Loire eens te ontdekken.


  Fotos

  Claude1

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens