terug
 • alle
 • Fr.
 • Languedoc
 • Domaine de...

 • Domaine de Montcalmès

  http://domainedemontcalmes.fr/

  Domaine de Montcalmès ligt 30 km ten noordwesten van Montpellier. Het ontleent zijn naam aan een gehucht dat vanop een plateau op de vallei van de Hérault uitkijkt. De roots van een deel van de familie die het domein nu runt liggen daar, maar het gehucht is ondertussen volledig vervallen en onbewoond.

  Oorspronkelijk bezat het familiebedrijf 30 hectare wijngaarden die als een coöperatieve vennootschap functioneerde. In 1998 hebben Frédéric Pourtalié en zijn vader Jean-Marie beslist om de stap te zetten richting een particuliere onderneming. Hun eerste oogst onder dat nieuw gesternte nam plaats in 1999 en leverde een productie van 5,000 flessen op. Tegenwoordig wordt het wijnhuis gerund door Frédéric en zijn zus Muriel. Ze bezitten nu 22 hectare wijngaarden in Puéchabon, Aniane, Saint Jean de Fos en Saint Saturnin de Lucian die allemaal onder de appellatie Terrasses du Larzac vallen. Ze produceren nu jaarlijks zo’n 50,000 flessen.

  In de wijngaarden wordt er veel manuele arbeid verricht met oa een groene pluk in het voorjaar. De stokken worden stevig gesnoeid. Dit in combinatie met die groene pluk geeft zeer lage rendementen van slechts 20 à 25 hl per hectare. Sinds 2012 zijn ze gestart met de reconversie naar biologische wijnbouw en sinds 2015 hebben ze hiervan hun certificaat. Voor de rode wijn ondergaan de Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre een aparte vinificatie. De witte wijn profiteert van een koele nachtelijke bries die uit de Cévennes blaast. De belangrijkste wijngaarden bevinden zich in Puéchabon en in Aniane. In Puéchabon vinden we 30 jaar oude Syrah en Grenache Noir stokken die op een bodem uit witte kalksteen met lacustrine sedimenten groeien. De percelen zijn hier noordwaarts georiënteerd. In Aniane bestaat de bodem uit ronde keien, die je vaak in Châteauneuf-du-Pape tegenkomt. Hier gedijen de Mourvèdre ranken die op Zuid en Noord-West georiënteerde percelen groeien.

  In de wijnkelder in Puéchabon wordt maximaal gebruik gemaakt van de zwaartekracht om de druiven niet te bruuskeren door het gebruik van pompen. De druiven worden bij aankomst eerst ontrist en daarna gekneusd. De maceratie duurt ongeveer een maand. De rijping die 24 maanden in beslag neemt gebeurt op reeds gebruikte eiken vaten, een deel van die vaten komen van Romanée Conti, een icoon in Bourgogne. Twee maanden voor de botteling wordt het sap van de drie druivenrassen geassembleerd. De wijn gaat tussen het laatste kwartier en de nieuwe maan ongefilterd op fles. Domaine de Montcalmès laat zich dus ook leiden door de nieuwe biodynamische wind.   


  Fotos

  IMG_2563 Montcalmes 2 IMG_2570 Montcalmes 1

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens