terug
 • alle
 • Fr.
 • Loire
 • Domaine de...

 • Domaine de Touraine

  Domaine de Touraine is het geesteskind van Pascal Avril. Na gans zijn jeugd in Parijs te hebben doorgebracht trekt hij in 1980 naar Marçay, de geboorteplaats van zijn voorouders. Als houder van een schapenfokkers diploma wordt hij een expertconsulent voor de fokkers in de regio. In diezelfde periode laat zijn nonkel André hem met wijn kennismaken. De wijnpassie kreeg hem al snel te pakken en enkele jaren later nam hij het beheer van de 3 hectare wijngaarden van zijn nonkel over. In het begin van de jaren 90 bereidde hij dit aantal tot 16 hectare uit en bouwde hij een wijnkelder in Touraine, vlakbij Marçay. Nog voor de eeuwwissel nam hij de belangrijke beslissing om het gebruik van herbiciden en insecticiden te bannen. Hij vindt dat een wijnbouwer niet constant tegen ziektes en plagen moet vechten maar eerder de focus moet leggen op de oorzaak ervan. Al snel merkte hij een forse toename van de fauna en flora en deze rijkere biodiversiteit ging samen met een afname van de ziektes van de wijnstokken. Als bijkomend voordeel bleek de natuurlijke begroeiing met lokale bloemen ook een goed wapen in de strijd tegen erosie te zijn.

  De meeste wijndomeinen kennen een geschiedenis van uitbreiding, maar er is ook een andere filosofie. Domaine de Touraine maakte in 2006 de keuze om enkel hun percelen op de beste terroirs te behouden om die hun volledige aandacht te kunnen schenken. Na deze ingreep telde het domein nog 11 hectare die enkel met Cabernet Franc en Chenin beplant zijn.

  De percelen zijn verspreid over de appellaties Chinon en Touraine en bestaan uit drie verschillende bodemtypes. In de buurt van Château de Marçay wordt al meer dan 200 jaar aan wijnbouw gedaan. Het terroir bestaat uit een 30 cm dikke toplaag van kalksteen met daaronder een dikke laag brokkelige tufsteen die de wortels van de ranken toelaten om diep water en voedingsstoffen te vinden. Hun 6 hectare wijngaarden zijn ingebed tussen het plateau van Haut Poitou, de Loire en de Vienne. Deze ligging biedt bescherming door het reliëf. Pascal en Mathieu zijn de enige die op deze unieke locatie aan wijnbouw doen.

  Op de heuvel ten noorden van het Forteresse Royale de Chinon werd de Champ du Pin wijngaard reeds in 1943-1944 aangeplant, sindsdien is er geen enkele stok meer bij geplant en zo is deze wijngaard één van de oudste in Chinon. De ondergrond bestaat uit krijt die zijn oorsprong vindt in het Turonien. De toplaag bestaat uit kalksteen-kiezels en vuursteen die gedurende de dag de energie van de zon opslaan en deze ‘s nachts terug vrijgeven. Zo ondergaan de trossen geen al te bruuske temperatuurschommelingen. Door de diepe verankering van de wortels zijn de ranken sowieso al zeer goed gewapend tegen sterk wisselende meteorologische omstandigheden.

  Hun laatste wijngaard vinden we in Lerné. Deze is nog maar vrij recent aan de appellatie Chinon toegevoegd. Ondanks dat dit kleine perceel maar 1 hectare meet, kent het twee verschillende bodemtypes. Op het hoogste stuk van de zuidwaarts gerichte heuvel vind je zware klei en grove zandsteen die bedekt zijn met talrijke kiezels en vuurstenen. Het lager gelegen gedeelte kent een minder groot aandeel aan klei en bestaat voornamelijk uit zand en slibafzettingen. Deze zonovergoten ligging reflecteert in krachtige wijnen.

  In de meer recente historie van Domaine de Touraine speelt Mathieu, de zoon van Pascal een steeds grotere rol. Na 3 jaar te hebben rondgetrokken in Azië en Latijns-Amerika geeft hij vanaf 2013 met zijn jeugdig enthousiasme een nieuwe dynamiek aan het wijndomein. Het daaropvolgende jaar behaalt hij een diploma in ‘verantwoorde landbouwtechnieken’ en deze opgedane kennis biedt nieuwe perspectieven voor het wijnhuis. Zo worden de wijngaarden nu gedeeltelijk met paarden bewerkt. In 2017 starten Pascal en Avril met de conversie naar biologische wijnbouw. Een evenwichtige wijn kan er enkel komen als de wijnstok in een perfecte conditie verkeert. Om dit te bereiken maken ze gebruik van algen, mineralen, brandnetelmest en sinaasappelschil-extracten. Deze manier van aan wijnbouw te doen vraagt natuurlijk een pak meer uren arbeid in de wijngaard. Maar al snel bleek dit ook nog een ander positief effect te hebben. Door het intens en langdurig contact met de ranken leerden ze het terroir beter kennen en kon de parcellaire opvolging veel nauwgezetter gebeuren.

  In de wijnkelder wordt al het werk volgens slechts één absoluut basisprincipe uitgevoerd. Tijdens de ganse vinificatie, die op natuurlijke wijze verloopt, wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen. Dus geen toevoeging van tannines, suikers of houtschilfers die de primaire eigenschappen van het druivensap maskeren. Ze vertrouwen volledig op de natuurlijke antioxidanten die in de druiven aanwezig zijn. De Chenin druiven ondergaan een uitzonderlijke lange fermentatie en rijping en zo onderscheiden deze wijnen zich door hun complexiteit die steeds een reflectie is van het oogstjaar.


  Fotos

  IMGP2249 DSC_1793 DSCN1487 Mathieu taille 02 19 FabB 7C0A3108 P1030185 P1030201 DSC_3133 P1030182 DSC_1798 Mathieu taille 02 19 FabB 2F3A1265

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens