terug
 • alle
 • Fr.
 • Rhône
 • Domaine de...

 • Domaine des Peyre

  www.domainedespeyre.com

  In het hart van de Luberon, tussen Gordes en L’Isle sur la Sorgue vinden we Domaine des Peyre. Ze bezitten 32 hectare grond waarvan 20 hectare wijngaarden. Het overige deel is beplant met eiken, olijfbomen, amandelbomen, kersenbomen en kreupelhout wat voor een grote biodiversiteit zorgt. Het wijnhuis dat uit de 18eeuw dateert is gebouwd op de funderingen van een oude Gallo-Romeinse villa.

  Na een lange periode waarbij de terreinen er wat verwaarloosd bij lagen is het domein in 2013 overgenomen door Georges Antoun van de Newhotel groep en Patricia Alexandre (voormalig directrice van Gault Millau). Na een intensieve wederopbouw is het domein nu terug op het niveau van een modern en hoog performant wijnhuis gebracht. Hierbij werden de wijngaarden volledig heringericht en werd ook de wijnkelder onder handen genomen : de technische installaties zijn volledig vernieuwd.

  De percelen die bestemd zijn voor de rode wijnen zijn met de klassieke druivenrassen van de Rhône beplant : de Grenache Noir, Syrah, Cinsault en oude Carignan stokken tonen zich hier met een grote finesse. Ze maken ook rosé wijnen en het oogstjaar 2016 bracht hun eerste witte wijn. Al hun wijngaarden die onder de appellatie AOP Ventoux vallen zijn in terrasvorm uitgewerkt en liggen op de zuidflank van een heuvel. De bodem bestaat uit een mengeling van kalksteen, zand en klei. De terrassen die iets frisser zijn gelegen en waar de bodem meer klei bevat zijn beplant met ranken die voor de witte en rosé wijnen zijn bestemd. De percelen die door de grotere hoeveelheid zand een lichtere structuur bezitten, zijn voor de rode druivenrassen bestemd, dit levert wijnen met veel finesse op. Het domein maakt ook wijnen die onder de appellatie AOP Luberon vallen. Ze bezitten hier een wijngaard waar een deel van de Carignan en Grenache stokken meer dan een eeuw oud zijn.

  De wijnen worden onder het toeziend oog van Mongana Goungaye Wanfiyo, de jonge technisch directrice van het domein, gemaakt. Hun oenoloog is Philippe Cambie die in 2010 door Robert Parker tot “beste oenoloog” werd gekroond. Reeds vanaf het prille begin werd een enorme arbeid in de wijngaarden verricht. Er wordt zeer gericht gesnoeid en ze doen een groene oogst om de rendementen onder controle te houden. Er wordt enkel gebruik gemaakt van behandelingen die in de biologische landbouw worden toegelaten, dus geen pesticiden en herbiciden tussen de ranken! Tussen de stokken liggen graszoden die een groot deel van het water opzuigen, dit verplicht de wortels van de ranken om dieper naar water te gaan zoeken en dit leidt tot meer complexe wijnen.

  Om van die met veel zorg geteelde druiven optimaal gebruik te maken heb je een moderne en hoog performante wijnkelder nodig. Die hebben ze in 2014 gebouwd : 400 m² die volledig geacclimatiseerd zijn. Er staan oa een grote sorteertafel, een hydraulische pers, 17 inox temperatuur-gecontroleerde cuves en 8 betonnen cuves. Hun wijnen zijn een pure expressie van het terroir en dit op een moderne manier maar met respect voor de traditie.


  Fotos

  VENDANGES_15 PEYRE_FONTAINE_2 20161012_162549 VENDANGES_19 20161012_153222 20161012_161708 20161012_162552 VIGNES_PEYRE-3 Sans-titre-4 PEYRE_APERITIF 20161012_153310 VIGNES_PEYRE-1 piscine-du-domaine

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens