terug
Domaine Désiré Petit
http://www.desirepetit.com/
Hoog tijd voor verandering, want de Jura leeft!
“De miskende Jura” is een beetje jammer genoeg, eigenlijk wel een goede aanzet voor deze tekst. Voor wie de Jura niet of nauwelijks kent : geen paniek! De meerderheid van wijnminnend Vlaanderen verkeert in dit geval. “Waarom” dat is moeilijk te zeggen. Ligt het aan de eigenzinnige, soms erg autolytische stijl van de witte wijnen en de zo mogelijk nog meer eigenzinnige licht fruitige stijl van de rode wijnen? Ligt het aan de in onbruik geraakte vin jaune, wel eens de Franse tegenhanger van sherry genoemd? Of ligt het aan de toch wel wat rare druivenrassen zoals Ploussard, Trousseau of Savagnin? Het zal waarschijnlijk wel een combinatie van al deze factoren samen zijn. Maar hoog tijd voor verandering, want de Jura leeft! Wat de wijnen van Désiré Petit ook zullen bewijzen.
In de schaduw van Bourgogne in het Noordoosten van Frankrijk, geprangd tussen de Zwitserse grens en Bourgogne, leek de Jura tot voor kort een in slaap gevallen wijnstreek die enkel nog steunde op traditie. Vooral de vin jaune maakte dat de Jura niet in de vergetelheid wegzonk. De streek telt zo’n 1,850 hectare wijngaarden en kent een veelheid aan terroirs. Over het algemeen wordt de ondergrond gedomineerd door klei, kalk en mergel. We vinden er een zestal AOC’s en vijf druivenrassen: Chardonnay (ter plaatse “Melon d’Arbois” genoemd), Pinot Noir, Trousseau, Ploussard en Savagnin. Het klimaat is een mix van continentaal en maritiem met strenge winters waarvoor de hoger gelegen percelen verantwoordelijk zijn. Er valt gans het jaar door heel veel neerslag door de orografische invloeden waardoor de vochtige luchtmassa die zijn oorsprong vindt over de Atlantische Oceaan, gedwongen wordt om te stijgen en hierdoor condensatie ontstaat. De wijngaarden liggen vaak op een helling zodat ze zeker tijdens de zomer toch redelijk wat zon opvangen, en met speciale snoeitechnieken tracht men de nadelen van de overvloedige neerslag te omzeilen.
Désiré Petit startte in 1932 het domein te Pupillin. Vandaag de dag draagt het domein nog steeds zijn naam. Sinds 1936 behoort de gemeente Pupillin tot de AOC Arbois en mag dankzij de opmerkelijke kwaliteit sinds 1970 als enige de naam van zijn gemeente toevoegen aan de appellatie. Zijn twee zonen Gerard en Marcel hebben het domein dat toen 1,5 hectare groot was in 1970 overgenomen en hebben het een innoverende dimensie gegeven. De meest recente generatiewissel is in 2009 gebeurd. Damien en zijn zus Anne-Laure zijn sindsdien de stuwende kracht achter dit snel groeiende wijnhuis. Ze bezitten ondertussen reeds 27 hectare wijngaarden die over drie appellaties zijn verdeeld : AOC Arbois, AOC Côtes du Jura en AOC Château-Chalon.
De nieuwe leiding van het wijnhuis bracht natuurlijk ook een nieuwe filosofie met zich mee. Het duo wou de biologische weg bewandelen waarbij de eerste ingreep in die richting een test was met het stoppen van het maaien van het gras tussen de ranken. Ondertussen laten ze het gras overal staan. De biologische invloeden wonnen jaar na jaar aan belang en vanaf 2017 zijn ongeveer 2/3 van hun percelen organisch en worden de eerste pogingen tot het evolueren naar de biodynamische wijnbouw ondernomen. Deze conversie gebeurt wel heel geleidelijk aan om de oude wijnstokken niet te bruuskeren. Er wordt ook geëxperimenteerd met een vinificatie zonder toevoeging van zwavel en/of sulfieten. Sowieso komt elke fermentatie enkel door de inheemse gisten op gang. De druiven worden enkel met de hand geplukt en er worden geen zware werktuigen meer gebruikt zodat de bodem niet wordt aangestampt. In de winter wordt er bemest met radijs, rogge en haver, dit zorgt ervoor dat de bodem luchtiger wordt. Al deze keuzes hebben tot een ongekend microleven in de bodem geleid. Het wijnhuis schenkt heel veel aandacht aan een rationele exploitatie van de bodem en probeert ook erosie tegen te gaan. In de wijnkelder streven ze naar finesse en complexiteit die de identiteit van het terroir tonen. De wijnen worden gevinifieerd volgens de zuiverste artisanale tradities en de rijping neemt plaats in eiken vaten.
Dit wijnhuis wordt op allerlei concours regelmatig bekroond. Beter dan via een artikel of een website, willen ze jullie zelf hun wijnen laten ontdekken op hun domein en na een bezoek aan de kelders een glas delen met jullie. Als je toevallig in de buurt bent, laat dan zeker de kans niet liggen om op jouw beurt warm te worden ontvangen door de derde generatie Petit!
Fotos