terug
 • alle
 • Fr.
 • Rhône
 • Domaine du...

 • Domaine du Clos des Tourelles

  http://m.familleperrin.com/1474D14YD5/web

  In het hartje van één van de kleinste dorpen in de Zuidelijke Rhône ligt het prachtige gebouw van Clos des Tourelles. Het is een oud klooster uit de 14e eeuw dat pas een goede 10 jaar geleden in handen kwam van de familie Perrin. Doordat deze beroemde wijnfamilie al 5 generaties in deze regio vertoeft kent zij natuurlijk als geen ander de beste terroirs, de mooiste hellingen en de meest memorabele wijngaarden. Deze ommuurde clos is één van de mooiste percelen in Gigondas, desondanks dat het niet op één van de hoogste hellingen is gelegen.

  Gigondas heeft een zeer diverse bodemstructuur gaande van zandvlaktes, kalk-klei en pure kalk meer in de hoogtes. Her en der liggen percelen verspreid op verschillende hoogtes en deze zijn zowel Zuidelijk als Noordelijk georiënteerd. De beter gelegen wijngaarden profiteren van een verkoelende bries. Dit maakt dat de kwaliteit van de wijnen in deze appellatie zeer verschillend zullen zijn en is nog maar eens een groot bewijs dat wijngaard, klimaat en druif een zeer grote, zo niet een nog belangrijkere rol spelen dan de wijnmaker. Maar een echt goede wijnmaker zal van al deze goede elementen een cultwijn maken : een wijn die de massa overstijgt omdat de balans, complexiteit en finesse er uitspringen en zo een referentiepunt voor andere wijnmakers vormt.

  De wijngaarden van Clos des Tourelles hebben alles om een cultwijn te kunnen zijn : mooie oude wijnranken op een bodem die voornamelijk uit een mix van klei en kalk bestaat, binnen de clos komt hier nog een zeer specifieke zandstructuur bij. De helling ligt Noord-West en biedt voldoende verkoeling, dit leidt tot een zeer mooie trage rijping die ervoor zorgt dat de druiven in hun meest optimale toestand kunnen geplukt worden, waarbij de tannines perfect rijp zijn, en dit zonder overextractie of hele hoge suikergehaltes die zware alcoholische wijnen geven.

  Nog een zeer groot voordeel is dat de 1,5 hectare grote wijngaard net naast het wijnhuis ligt wat ideaal is om de met de hand geplukte druiven zo snel mogelijk te kunnen persen om oxidatie te voorkomen. De volledige trossen worden zeer langzaam geperst in een kleine pressoir met een capaciteit van slechte 250 liter. Nadien gaan de niet-ontriste druiven in betonnen gistingstanks om hun frisheid en finesse te bewaren. De zeer oude Grenache stokken geven karakter en kruidigheid aan de wijn, terwijl de Syrah voor kracht, taninnes en sappigheid in de afdronk zorgt. De totale productie zal na de gisting nog in 1 van de 25 Bourgignon vaten van 225 hl rijpen. Wanneer deze fantastische wijnen op de markt komen kan je ze tot 40 jaar na hun geboorte drinken!


  Fotos

  perrin_labour_cheval_gigondas_2_jpg_11107 perrin_paysage_du_clos_de_tourelles_jpg_11479 perrin_domaine_du_clos_de_tourelles_2_jpg_11478 perrin_arrivee_clos_de_tourelles_jpg_11475 perrin_domaine_de_gigondas_jpg_11105 CLOS DE TOURELLES_067 Gigondas-1 perrin_domaine_du_clos_de_tourelles_1_jpg_11477 perrin_vignes_du_clos_de_tourelles_jpg_11480 perrin_cuverie_tourelles_jpg_11476

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens