terug
 • alle
 • Fr.
 • Bourgogne
 • Domaine du...

 • Domaine du Mont Epin

  Richard en Stéphane Martin hebben in 2015 het Domaine du Mont Epin overgenomen. Beide zagen dit als een grote buitenkans om het enorme potentieel van dit domein te kunnen verzilveren. Dit domein in Bourgogne is over twee appellaties verspreid : 4 hectare liggen in Viré-Clessé en hun overige 9 hectare bevinden zich in Mâcon-Péronne.

  De oude wijnstokken in Viré-Clessé zijn over wijngaarden te Breillonde en Troupe verdeeld. De percelen zijn richting de zonsopkomst georiënteerd en profiteren van een gunstige ligging. De bodem bestaat uit kalksteen en lagen kalkmergel die uit het Oxfordiaan tijdens het Jura tijdperk dateren. Deze bodemsamenstelling zorgt in combinatie met de zachte hellingsgraad voor een goede drainage en geeft dus een perfecte waterhuishouding. Viré-Clessé is een vrij jonge appellatie die sinds 1999 een AOC status heeft verkregen. Toch gaat de wijngeschiedenis hier terug tot in de eerste eeuw na Christus. In de Middeleeuwen werd gedurende korte tijd de Gamay druif verplant maar door klachten over de kwaliteit van de wijnen was het leven van die druif in deze streek maar een kort leven beschoren. Enkel witte wijnen die met de Chardonnay druif zijn geproduceerd kunnen onder het Viré-Clessé label vallen. Deze kleine appellatie beslaat een kleine 400 hectare aan wijngaarden en heeft een jaarlijkse productie van ongeveer 23,000 hectoliter.

  De wijngaard in Mâcon-Péronne ligt aan de voet van hun wijnkelder. Hij is halfweg op de westelijke helling van de Mont Epin ingeplant, deze heuvel zorgt ook voor een natuurlijke bescherming van de ranken. Vanop de top heb je een schitterend uitzicht op deze grote wijngaard die maar uit 1 perceel bestaat. Hij wordt begrensd door muren en hagen en vormt zo een ingesloten geheel. Overblijfselen uit het feodale tijdperk zijn een getuige van de zeer lange geschiedenis van dit domein. De appellatie Mâcon is een pak ouder dan Viré-Clessé en heeft reeds in 1937 een AOC status verkregen. Er zijn 27 geografisch gerelateerde benamingen, die steeds beginnen met ‘Mâcon’, gevolgd door de sub-streek. In totaal zijn er een kleine 2,000 hectare beplant met Chardonnay, Pinot Noir en Gamay. Zoals in Viré-Clessé vinden we ook hier een lange wijngeschiedenis : de oude Romeinen hebben reeds voor het begin van de jaartelling ranken aangeplant en wijn verbouwd. Mont Epin lag in die tijd op de Gallo-Romeinse trekroute en fungeerde als gastenverblijf.

  De ambitieuze topprioriteit van de broers Richard en Stéphane is de conversie naar de biologische wijnbouw, zoals ze ook met hun ander domein La Croix Senaillet hebben gedaan. Ze moeten nu ook een volledig commercieel netwerk uitbouwen om de distributie van hun wijnen mogelijk te maken. Het wordt zeer interessant om de weg te volgen die Richard en Stéphane met dit schitterende domein gaan bewandelen.


  Fotos

  Clessé_30062015_1938 - Copie Grappes Mt Epin 4 coupé Clessé AVRIL2016 (4) DSC_6234

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens