terug
 • alle
 • Fr.
 • Languedoc
 • Domaine Lé...

 • Domaine Léon Barral

  De naam Léon Barral doet bij de liefhebbers van de betere biodynamische wijnen natuurlijk direct een belletje rinkelen. Didier Barral, de kleinzoon van Léon, is één van de grondleggers en bezielers van de biodynamische stroming in Frankrijk, waarbij we bv. ook Maxime Magnon kunnen rekenen. In het begin van de jaren negentig is hij met dit project in de Faugères gestart, hierbij bijgestaan door zijn broer Jean-Luc. De wijngaarden liggen in het gehucht Lanthéric, en zijn beschermd door de uitlopers van de Cévennes. Het prachtig gelegen wijnhuis ligt aan de voet van een met groene eiken begroeide heuvel, in dit idyllische landschap maakt Didier Barral al vele jaren schitterende biodynamische wijnen.

  Het wijnhuis Léon Barral bezit een 25 hectare wijngaarden die grotendeels op steile hellingen liggen. De bodem bestaat uit zachte leisteen die zich voornamelijk in een schilferachtige toestand presenteert. Al het werk in de wijngaarden gebeurt op een biologische manier en dit betekent dat er veel zorg wordt besteed aan het gezond houden van de bodem. Na het plukken van de laatste trossen neemt een team van koeien en paarden het werk in de wijngaard over tot april. Het grazen en de bijhorende bemesting zorgen voor een weelderig microbiologisch leven in de bodem. Als extra voordeel hierbij wordt de bodem ook goed verlucht. Van zodra de knoppen op de ranken verschijnen wordt het werk in de wijngaarden overgenomen door muildieren. Dit zorgt voor een betere bodemverluchting dan bij het gebruik van zware tractoren. De ranken worden goed gesnoeid zodat de ezels en paarden vrije doorgang hebben.

  De basisfilosofie van Didier Barral is het biodynamische gedachtegoed. Hij hecht een enorm belang aan de biodiversiteit in zijn wijngaarden. Hij heeft het grootste respect voor het ecosysteem en hij streeft naar een maximale interactie tussen fauna en flora. Dit aspect van de wijnbouw in combinatie met de bodemstructuur en ligging levert frisse en rustieke wijnen op die bulken van fris fruit, dit gaat dan ook nog eens gepaard met veel kracht en volume. Een ideaal recept voor een goede bewaarwijn, en dit bijna zonder het gebruik van sulfieten. Het sulfietgehalte is zo extreem laag dat het zelfs onder de wettelijke norm zit waarbij een vermelding op de fles verplicht is. Tijdens de vinificatie wordt er zelfs geen sulfiet toegevoegd. Er wordt enkel een minieme hoeveelheid gebruikt om de wijn te stabiliseren voor het transport.

  De wijnkelder is ook allesbehalve klassiek te noemen. Didier Barral wou een duurzame en ecologisch vriendelijke optie : hij heeft ervoor gekozen om de wijnkelder in de zachte leisteen aan de voet van een heuvel te laten uitgraven. Hierbij was het aspect verluchting een zeer belangrijk item. Hij wou een constante temperatuur maar toch ook een interactie tussen de atmosferische condities in de open lucht en de wijn die in de kelder ligt te rijpen. Tijdens de vinificatie worden enkel inheemse gisten gebruikt en gebeuren alle processen op een biologische manier. Didier Barral wil dat zijn wijnen een expressie zijn van het terroir en de druivenrassen. Hij wil ook dat de typiciteit van de klimatologische omstandigheden in zijn wijnen reflecteren : geen jaarlijkse eenheidsworst dus! Liefhebbers van pure smaken komen bij Léon Barral zeker aan hun trekken!

      
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens