terug
 • alle
 • Fr.
 • Languedoc
 • Domaine Le...

 • Domaine Les Eminades - Saint-Chinian

  http://www.leseminades.fr/

  In het warme zuiden van Frankrijk ligt de Languedoc, een wijnstreek met zeer authentieke dorpjes en een eeuwenoude cultuur van wijn maken.  Mensen die al generaties lang met passie wijn maken.  In tegenstelling tot andere Franse wijnstreken vind je hier wel nog betaalbare kwaliteitswijnen.  Limoux, Corbières en Minervois zijn de meest gekende plaatsen, maar wij stellen u graag deze parel uit Saint-Chinian voor : Domaine les Eminades uit Cébazan dat in 2002 door Luc en Patricia Betonni werd opgericht.  Ze leerden elkaar heel toepasselijk kennen tijdens een initiatie “wijn degusteren”.  Patricia heeft farmacie gestudeerd en Luc is oenoloog.  Les Eminades komt van de term “Eminada” die zijn oorsprong vindt in Italië.  Patricia en Luc vonden het een passend eerbetoon aan hun grootouders die vanuit Italië naar Frankrijk waren geëmigreerd.

  In Cébazan vonden ze hun gedroomde plaats om wijn te maken : een lappendeken van verschillende terroirs met de typische druivenrassen van de Languedoc, en als een bonus waren een groot deel van die 10 hectare wijngaarden met oude stokken beplant.  Een groot deel betreft Carignan die reeds in 1902 werd aangeplant!  Ook de meeste andere rode druivenrassen zoals de Grenache Noir, Syrah en Cinsault komen van oude stokken die gemiddeld 30 tot zelfs meer dan 60 jaar oud zijn.  De klimaatopwarming laat zich ook hier voelen en dit vraagt een aanpassing in de gebruikte druivenrassen in het ondertussen 13 hectare grote domein.  Bij nieuwe aanplantingen en heraanplantingen wordt het aandeel Syrah en Grenache om die reden afgebouwd en verschuift de focus meer naar Mourvèdre.   De witte druivenrassen zijn jongere aanplantingen.  De percelen liggen tussen de 170 en 300 meter boven zeeniveau.  

  De heel diverse bodems, die je ruwweg in twee terroirs kan opsplitsen, bestaan uit grote keien, kiezels, kalkrotsen, schisteuze mergel en zelfs silex.  De witte druivenrassen gedijen op de hellingen van de heuvel Montmajou die op Cébazan uitkijkt.  Hier vinden we voornamelijk klei, kalk en mergel.  Een 5-tal km verder vinden we Sortiliège.  De flanken van deze heuvel bestaan uit klei en kalk met een groot aandeel keien.  Deze ondergrond is beter geschikt voor de rode rassen.  Door deze verscheidenheid aan bodemsoorten is het mogelijk om wijnen te maken die zowel uitblinken in elegantie als in kracht.  De rendementen worden heel bewust laag gehouden : de focus ligt volledig op kwaliteit in plaats van kwantiteit.      

  Het oogstjaar 2018 tekende voor een serieuze stijlbreuk in de wijnen van Les Eminades.  De vroeger, soms wel zeer animale stijl die wel wat tijd in de kelder nodig had om volledig te ontplooien, werd ingeruild voor een meer toegankelijke stijl die zich ook al jong laat degusteren.  Deze pure en sappige wijnen worden gelukkig wel nog steeds gedragen door de schitterende zuren die zo eigen zijn aan dit domein.  Om dit realiseren gebeurt de rijping in grotere volumes.  Ook de filosofie van ‘Les Vieilles Canailles’ is volledig gewijzigd.  Vroeger werd deze wijn die van de oudste stokken van het domein wordt gemaakt met ontriste trossen gemaakt.  Nu gebeurt dit met volledige trossen en neemt de rijping plaats in demi-muids uit Franse Allier eik.   

  Het domein werkt volledig biologisch en bezit hiervan al sinds geruime tijd een certificaat.  Vanaf het oogstjaar 2019 zullen hun wijnen zelfs onder het zeer strenge Demeter label vallen.  Op het domein bevindt zich een natuurlijke waterbron die gebruikt wordt om biodynamische preparaten te maken die als voeding voor de ranken dienen.  Het werk in de wijngaarden gebeurt manueel en dit zonder het gebruik van herbiciden en pesticiden.  Al deze inspanningen leiden tot authentieke wijnen die hun rijke terroir alle eer aan doen.  

   


  Fotos

  foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 rvf-14 foto 7 foto 6 foto 1 portrait1

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens