terug
 • alle
 • Fr.
 • Languedoc
 • Domaine Ma...

 • Domaine Maxime Magnon

  Maxime Magnon heeft een frisse wind laten waaien in de Corbières. Een wijnstreek die vroeger toch voornamelijk was gekend voor zijn massaproductie-wijnen met meestal toch eerder een belabberde kwaliteit. De term ‘garagiste’ is echt wel van toepassing op hem : hij huurt zijn wijnkelder en werkt op ambachtelijke wijze. In de jaren 90 had zijn mentor en vriend Didier Barral uit Faugères een grote invloed op hem. Maar ook uit de Morgon kwam inspiratie dankzij zijn lesgever Jean Foillard en Marcel Lapierre (over wie je hier extra info vindt bij Domaine Marcel Lapierre).

  In 2002 heeft Maxime Magnon enkele verwaarloosde lappen grond met oude stokken op de kop kunnen tikken, maar dit bleken wel top percelen te zijn met veel potentieel. In totaal bezit hij 11 hectare wijngaarden die over 9 percelen zijn verdeeld. Ze liggen allemaal in de Hautes Corbières, een sub-appellatie in de Corbières, die zoals de naam het eigenlijk al zegt iets hoger zijn gelegen dan de meeste wijngaarden in die streek. Aan zijn zuidflank grenst het domein aan Fitou. De bodem bestaat voornamelijk uit schilfersteen die bovenop een kalksteen ondergrond ligt. Deze moeilijk te bewerken terroir is zeer rotsachtig en het kreupelhout groeit er weelderig. Van november tot midden april grazen koeien, paarden, ezels en geiten tussen de ranken om het onkruid onder controle te houden en ze zorgen voor een natuurlijke bemesting. Oorspronkelijk werd dit met schapen gedaan maar die beesten hadden te veel naar “Escape from Alcatraz” gekeken en deden dus te veel ontspanningspogingen. Die animale toets zorgt ook voor een rijk microleven in de bodem. Het onderhoud van de wijngaarden gebeurt grotendeels handmatig maar doordat de verkoop van zijn wijnen vlot verloopt was er budget voor de aankoop van een tractor.

  Hij werkt volledig biologisch en heeft hiervan ook een certificaat. Maar ook de biodynamische principes zijn hem niet vreemd en alles gebeurt met het allergrootste respect voor de natuur en het terroir. Hij streeft naar een harmonieus ecosysteem in zijn wijngaarden. Zijn natuurlijke wijnen vragen een strenge selectie en een late oogst bij optimale rijpheid. Deze manier van werken geeft lage rendementen van ongeveer 20 hl per hectare.

  Zijn mooiste wijngaard is Campagnès die boven de rivier Berre ligt. De gelijknamige wijn komt van dit perceel waar meer dan 100 jaar oude Carignan stokken groeien. De Rozeta wijn komt van 50 tot 60 jaar oude Carignan stokken waartussen verscheidene oude ranken van andere druivenrassen zoals Grenache Gris, Macabeu en Terret groeien. Deze worden allemaal samen geplukt en ondergaan een gezamenlijke fermentatie.

  In de wijnkelder wordt er geen gebruik gemaakt van sulfieten of andere chemische substanties. Er worden enkel inheemse gisten gebruikt en voor de rest gebeuren alle wijnmaak processen op volledig natuurlijk wijze, dus ook zonder de toevoeging van extra zuren. De gebruikte vinificatie methode is macération carbonique, dit is voor deze regio toch eerder uitzonderlijk te noemen. De rijping gebeurt op reeds gebruikte Bourgogne vaten.

  De wijnen van Maxime Magnon verdienen echt hun plaats in de wijnkelder van de fans van natuurlijke wijnen.


  Fotos   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens