terug
 • alle
 • Sp.
 • Galicië
 • Dominio do...

 • Dominio do Bibei

  http://www.dominiodobibei.com/web/index.html

  LALAMALAPOLALACIMALAPENA

  Dominio do Bibei is een ambitieus project van wijnbouwer Javier Dominguez in Quiroga-Bibei, een subzone van Ribeira Sacra. Deze appellatie verkreeg in 1997 een Denominación de Origen erkenning. Deze DO is van toepassing op wijnen uit het zuiden van de provincie Lugo en uit het noorden van de provincie Ourense in Galicië. De wijnranken zijn aangeplant op de steile hellingen die de rivieren Miño en Sil door eeuwenlange erosie hebben uitgegravenDe meest aangeplante druivenrassen zijn Mencía, Albariño en Godello.

  De wijngaarden van Dominio do Bibei liggen op hoog gelegen terrassen in de Bibei vallei en zijn voornamelijk beplant met oude stokken. Er is nu een project bezig om nog niet gebruikte terrassen te beplanten met jonge stokken, en dit met enten van de oude wijnstokken (Mencía, Garnacha, Brancelloa, Mouratón en Souson voor de rode wijnen en Godello, Doña Blanca en Albariño voor de witte wijnen).

  Javier werkt vanuit soberheid en met respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijnconsultanten Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er vroeger al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft dezelfde ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om een zo puur mogelijke expressie te krijgen van de terroir. Javier heeft zeker niet voor de gemakkelijkste optie gekozen want dit stuk van de Ribeira Sacra is droger en ontoegankelijker dan het overgrote deel van deze regio. Alle druiven worden met de hand geplukt en er wordt enkel inheemse gist gebruikt bij de fermentatie.

  De wijnmakerij is een mooi voorbeeld van het landschap dat in terrassen is uitgewerkt. Deze komen terug in de bouw ervan die ook in diezelfde terrasvorm is gebeurd tegen een helling. De verschillende niveaus zijn verbonden door één lange en rechte trap. In de wijnkelder wordt er enkel gebruik gemaakt van de zwaartekracht om de druiven en het sap naar een lager niveau te brengen. Op die lagere niveaus wordt van de koelheid van de rotsen gebruik gemaakt om de wijnen op een natuurlijke manier af te koelen.

  Tot slot nog een woordje over de twee meest gebruikte druivensoorten. Mencía wordt voornamelijk gebruikt in het noorwestelijk deel van Spanje : in totaal zijn er ongeveer een 9,100 hectare met Menía stokken beplant in Bierzo, Ribeira Sacra, Valdeorras en Liébana. Vroeger bracht deze druif eerder lichte wijnen voort die bedoeld waren om jong te drinken. Dit was het resultaat van de aanplantingen op vruchtbare plantages die een hoge opbrengst gaven in de periode na de Phylloxera plaag. Maar recenter heeft een nieuwe generatie wijnbouwers, waaronder Javier, de kwaliteit van de wijn gemaakt van Mencía druiven naar een totaal ander niveau getild en dit door gebruik te maken van oude stokken op hellingen en terrassen, vaak op schilfersteen en dit leidt tot veel meer geconcentreerde en complexere wijnen en heeft er ook voor gezorgd dat de regio een DO status heeft gekregen. De Godello druif die gebruikt wordt voor de witte wijnen is ook een typisch streekproduct en hiervan zijn maar een goeie 1,000 hectare aanplantingen te vinden, maar doordat deze druif fijne en elegante witte wijnen geeft worden veel nieuwe wijngaarden met deze druif beplant.   Fotos

  bibei 7 bibei 9 bibei 2 bibei 4 bibei 5 bibei 10 campos 2 2011 vi├▒edo 070813236 bibei 8 bibei 6 bibei 11 bibei 1

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens