terug
 • alle
 • It.
 • Piëmonte
 • Giacomo Ba...

 • Giacomo Barbero

  https://giacomobarbero.it/

  Giacomo Barbero is het geesteskind van de gelijknamige wijnbouwer. Dit jonge wijnhuis is pas in 2015 opgericht maar het teert wel op 4 generaties aan wijnbouw-traditie. Op het einde van de 19e eeuw richtte Giorgio Barbero een klein wijnhuis op in het dorp San Grato di Valpone nabij Canale. Barbero Giorgio & figli floreerde en ze veroverden ook de buitenlandse markt. Naast wijn breidden ze hun gamma ook uit met likeuren, vermout en mousserende wijn. Dit leidde in 1990 tot de oprichting van de 'Barbero Group'.  

  Giacomo, het achterkleinkind van Giorgio, beleefde reeds als kind zijn eerste kennismaking met wijn. Zijn vader dronk steeds een glas Barbera uit Monferrato bij het avondeten en de kleine Giacomo mocht dan eens van het glas nippen. Zijn vader heeft een lange carrière in de wijnwereld waarbij hij onder andere 35 jaar de commercieel-directeur van Enrico Serafino was. Giacomo kreeg de passie voor wijn en verkoop dus met de paplepel mee. De keuze om oenologie te gaan studeren leek dus echt voor de hand te liggen maar hij koos toch voor een ander pad en in 2013 voltooide hij zijn studies economie en financiën. Maar tijdens zijn universitaire studies bleef de wijnmicrobe wel kriebelen en tijdens de zomermaanden stak hij de handen uit de mouwen bij Cascina Cà Rossa, een klein en familiaal gerund wijndomein in Canale. Daar leerde hij de knepen van het vak, zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder. En naast de oenologische kennis deed hij ook ervaring op in het commerciële aspect. Toen hij het domein wat beter kende, mocht hij ook buitenlandse gasten rondleiden en zag hij koffers vol met wijn vertrekken. Dus de combinatie van wijngids en verkoper ging hem wel goed af.    

  Gezien zijn roots en zijn talenten in de wijnbouw zal het wel als geen verrassing overkomen dat het kriebelde om een eigen wijnproject op poten te zetten. In 2015 starte hij met het bewerken van 3 hectare wijngaarden in Valmaggiore in het hart van de Roero. Het leven als wijnboer voelde als een soort thuiskomen aan voor hem. In 2016 deed hij zijn eerste oogst en die resulteerde het daaropvolgende jaar in zijn eerste flessen wijn. Zijn project is gestart met wijngaarden in Vezza d'Alba en Canale. Daar cultiveert hij de twee meest gekende rode druivenrassen uit Piëmonte : Nebbiolo en Barbera. Als witte druivenrassen heeft hij voor Arneis en Favorita gekozen. Die laatste druif is waarschijnlijk beter gekend onder de naam Vermentino. Voorlopig ondergaan deze druiven hun vinificatie en rijping enkel in inox. Dit is een zeer bewuste keuze van Giacomo, hij wil dat de focus in het glas op de pure expressie van het primaire fruit ligt.  En dit natuurlijk samen met een reflectie van het unieke terroir in Roero. De bodem bestaat hier hoofdzakelijk uit een combinatie van mergel en zandsteen, waarbij die laatste meestal de dominante factor is. Verder vinden we er ook nog kalksteen, klei en zand in terug. Dat laatste zorgt ervoor dat de bodem vrij poreus en waterdoorlatend is. Door zijn maritieme oorsprong is deze bodem arm aan organisch materiaal. De wortels worden dus gedwongen om in de diepere lagen hun voedsel te vinden en die zijn rijk aan mineralen en zouten. Het cultiveren van de wijngaarden gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier. 

  Giacomo is ambitieus : in 2019 zullen zijn eerste houtgelagerde wijnen op de markt komen. De keuze viel hierbij logischer wijze op de Nebbiolo en Barbera druiven die op vaten van Franse eik zijn opgevoed. In de iets verdere toekomst hoopt hij een Roero DOCG te lanceren die in grote vaten van Slavonische eik zijn gerijpt. Hij is ook bezig met extra wijngaarden aan te kopen. Als sluitstuk moet natuurlijk een eigen wijnkelder volgen. Voorlopig maakt hij gebruik van de faciliteiten van een bevriende wijnbouwer waar Giacomo samen met zijn oenoloog de vinificatie doet. Maar de bouw van een eigen kelder is reeds gestart. Het wordt een constructie die deels ingegraven wordt, en dit aanpalend aan zijn huis. De kelder moet zo energieneutraal mogelijk zijn, hiervoor wordt ook de energie van zonnepanelen gebruikt en op termijn moet een geothermisch systeem voor de verwarming zorgen. In 2019 zou dit prestigieus plan voltooid moeten zijn.  

  Giacomo wil wijnen verbouwen die de beste karakteristieken van zijn streek reflecteren. En dit dankzij een toewijding om voor hernieuwbare energiebronnen te kiezen en na verloop van tijd steeds minder in te grijpen in de wijngaarden en zo de impact op het ecosysteem tot een minimum te beperken.


  Fotos

  casa veduta dall'alto2 2018-08-22 at 21

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens