terug
 • alle
 • Po.
 • Alentejano
 • Herdade do...

 • Herdade do Portocarro

  http://www.portocarro.com/en/

  Herdade do Portocarro is een vrij jong wijndomein dat rond de eeuwwisseling door José da Mota Capitão is opgericht. Het ligt in São Romão do Sado, een stopplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, ten zuidoosten van Lissabon, zowat halfweg tussen het Setubal schiereiland en de Alentejo regio. In deze streek zijn slechts een handvol wijnhuizen te vinden. José is dus een beetje een pionier om van deze streek met een lange wijngeschiedenis opnieuw een florerende wijnregio te maken. Uit geschiedkundig onderzoek is gebleken dat de wijngaarden van Herdade do Portocarro honderden jaren geleden al in gebruik waren. Na een zeer lange periode van verloedering wou José deze historische wijngaarden in ere herstellen. Hij had hierbij zelfs een dubbel doel, naast het herplanten van deze percelen wou hij ook bijna verloren gegane autochtone Portugese druivenrassen redden.

  Het domein meet 142 hectare die voornamelijk uit rijstvelden en bossen bestaan. 15 hectare fungeren als wijngaard. Deze zijn geconcentreerd in één perceel dat omringd is door bomen. De meeste ranken zijn in 2002 aangeplant. Het perceel ligt op een zuidwaarts gerichte heuveltop die 60 meter boven de Sado rivier uitsteekt. De bodem bestaat uit klei, kalksteen en silica. De pH waarde ervan bedraagt ongeveer 7,5. Op dit perceel groeien met Aragonez, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Touriga Franca, Touriga Nacional en Sangiovese enkel rode druivenrassen. Naast rode wijnen wou het domein ook witte wijnen op de markt brengen. Om dit doel te realiseren werden in 2011 nieuwe percelen aangekocht. Deze 10 extra hectare zijn over twee locaties verdeeld. In Fontainhas vonden ze een perceel met een diepe zandbodem waar Galego Dorada en Malvasia werden aangeplant. Naast nieuwe aanplantingen bracht deze nieuwe locatie ook meer dan een eeuw oude Boal stokken. In Monte Cabacão werden Arinto en Sercial stokken op een schist en leisteen bodem geplant.

  José da Mota Capitão is een gepassioneerde wijnbouwer die al van in zijn jeugd overtuigd was van de biologische principes en nu de biodynamische weg is ingeslagen. Hij wil dat zijn wijnen een pure expressie zijn van het terroir en de druif. Hij wil dus zo weinig mogelijk menselijke tussenkomsten in het proces van bloesem tot het edele vocht in de fles. Deze visie sluit natuurlijk geen ultramoderne wijnkelder uit waar traditie en hedendaagse knowhow elkaar vinden. De productie wordt bewust aan de lage kant gehouden zodat de focus volledig op de kwaliteit kan liggen. Het gehalte aan sulfiet wordt ook zeer bewust zo laag mogelijk gehouden en ligt meestal een stuk beneden de 80 mg per liter. Al deze inspanningen leidden in 2015 tot een nominatie in de categorie ‘beste Portugese wijnproducent’ in het gerespecteerde wijnmagazine Essencia do Vinho. Een jaar later won hij zelfs de titel!

  De wijnen vallen onder de classificatie Península de Setúbal, een Portugese wijnregio die de Sado rivier en het Setúbal schiereiland omvat en die onder Vinho Regional (VR) valt. Tot 2009 werden de wijnen uit deze appellatie onder het label Terras do Sado op de markt gebracht. Deze ligging nabij de Atlantische Oceaan geeft maritieme invloeden in het klimaat en zorgt voor zachtere winters dan in het binnenland en haalt ook de scherpste kantjes van de soms verzengende hitte verder landinwaarts.

  De ster uit hun gamma is de Cavalo Maluco, genoemd naar een opperhoofd uit de Sioux stam die zich hevig heeft verzet tegen de plunderingen en bezettingen van de Amerikaanse pioniers. Zelfs in gevangenschap bleef hij zijn principes trouw. José wou zoveel mogelijk van de ziel en opvattingen van Crazy Horse in zijn top wijn terugzien en dit resulteert in een krachtige en intense wijn die echter ook heel gracieus is.   


  Fotos

  Portocarro_08 Portocarro_37 20171017_122905 Portocarro 24 20171017_103703 DSC06174 20171017_125353 Portocarro_41 Portocarro 41 Portocarro_38 Portocarro 68 Portocarro_30 Portocarro 07

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens