terug
 • alle
 • Fr.
 • Languedoc
 • Les Equili...

 • Les Equilibristes

  Het wijnhuis Les Equilibristes uit de Languedoc is door François de Monval en Florent Girou opgericht. François is een wijnhandelaar en restaurateur die in Parijs werkzaam is. Florent is eigenaar van Château Combrillac in de Dordogne. Hij is er tevens de wijnbouwer. Hij adviseert ook andere wijnbouwers in zijn streek. Bij hun zoektocht naar een passend terrein om hun eigen wijnen te produceren was de kwaliteit van de bodem het voornaamste criterium. In het dorp Montagnac in Picpoul hebben ze een wijngaard gevonden die aan hun eisen voldeed. In 2016 kwamen hun eerste 4 wijnen op de markt, gevolgd door 5 nieuwe cuvées in 2017.

  Deze streek kent een rijke geschiedenis waarbij de eerste vermelding van de Picpoul Blanc druif reeds van 1618 dateert. Vanaf 1773 kent ze haar eigen herkomstbenaming. Vanaf 1985 vielen De Picpoul de Pinet wijnen onder de appellatie Coteaux du Languedoc maar sinds 2013 hebben ze hun eigen AOC. Hiervoor komen enkel witte wijnen uit de volgende 6 gemeentes in aanmerking : Pinet, Pomérols, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Mèze en Florensac. In 1990 werd deze streek door een zeer zwaar onweer met hagel getroffen waarbij de wijngaarden bijna volledig vernield werden. Enkel door de inzet van 1500 vrijwilligers die 1,5 miljoen ranken hebben gesnoeid en verplant is deze wijnstreek van de ondergang kunnen gered worden.

  De wijngaarden liggen ten noorden van het Bassin van Thau, het grootste meer van de Languedoc. De nabijheid van de zee zorgt voor een temperende werking van de temperatuurverschillen en zo ondergaan de druiven een vrij traag en geleidelijk rijpingsproces. Deze streek is vaak onderhevig aan de Tramontane die in de zomer warme en droge lucht aanvoert. Ook de Mistral zorgt voor hetzelfde effect, maar door de nabijheid van de zee zorgt de zeebries voor tegenwerking zodat deze winden niet te hevig zijn. Deze streek kent dus zeer goede klimatologische omstandigheden om aan wijnbouw te doen. Het grootste gevaar schuilt hem in de frequente neerslag die vanaf het begin van de herfst komt opzetten, door het trage rijpingsproces is er hierdoor maar een kort oogstvenster.

  Les Equilibristes zijn op zoek naar interessante wijngaarden. Voor de cultivatie ervan werken ze samen met de plaatselijke wijnbouwer. Ze geven advies over welke percelen het best voor de dag kunnen komen en ook welke assemblages het beste resultaat zouden geven. Zo hebben ze een verwaarloosd perceel met 60 jaar oude Carignan Blanc ranken terug laten schitteren in de cuvée Second Souffle. De ranken hebben hier bijna letterlijk hun tweede adem gevonden want voor dit project werden ze enkel als aanvulling in een blend gebruikt. Ze zijn ook met projecten gestart in Corbière en Pézenas waar ze met de typische rode Mediterraanse druivenrassen werken.

  Florent en François werken werken grotendeels volgens de principes van de biologische wijnbouw. Er heerst een totale synergie tussen de wijnen en de wijnbouwer waarbij er zo weinig mogelijk wordt ingegrepen tijdens de vinificatie. Het gebruik van sulfieten wordt tot een absoluut minimum beperkt. Hun filosofie verlaat de platgelopen wegen en wil vernieuwing brengen waarbij de wijngaarden ook in de herfst en de winter hun volle aandacht krijgen. Ze nemen hierbij ook de nodige risico’s die zeker op financieel vlak tot de nodige consequenties kunnen leiden maar het is de enigste weg waarop ze dit project willen doen. Ze hebben ook een uitgebreid netwerk met bevriende wijnbouwers opgebouwd om te kunnen leren uit die grote kennispool.


  Fotos

  Bridau 1 43823334_338466200232542_7443142795998527488_o DJI_0021

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens