terug
 • alle
 • Sp.
 • Castilië e
 • Pagos de M...

 • Pagos de Matanegra

  http://www.pagosdematanegra.es/

  Pagos de Matanegra ligt in de Ribera del Duero, dat is een Spaanse Denominación de Origen (DO) in Castilla y León, en zoals de naam al laat vermoeden ligt het langs de rivier de Duero. Het plateau waarop deze wijnregio zich bevindt is vrij vlak en rotsachtig, het is gesitueerd rond de stad Aranda de Duero.

  De regio heeft reeds een lange geschiedenis in de wijnbouw, de oudste historische vondsten van deze wijncultuur zijn maar liefst meer dan 2000 jaar oud. De moderne manier van wijn maken begon in de 12e eeuw na Christus met de komst van Benedictijnen monniken uit Cluny in de Bourgogne. In 1982 kwamen een aantal wijnbouwers samen, ze wilden hun wijnregio promoten en criteria vastleggen om meer uniformiteit en kwaliteit aan te bieden, hieruit ontsproot de Denominación de Origen (D.O.) herkomstbenaming.

  Als we de regio vanuit een geologisch perspectief bekijken zien we tertiaire sedimenten die bestaan uit lensvormige lagen van kleiachtig zand, afgewisseld met lagen kalksteen, mergel en krijtachtige afzettingen. De Duero vallei is al gevormd tijdens het Mioceen en ligt tussen de 750 m en 900 m boven zeeniveau, wat vrij hoog is naar wijnbouw-normen. Klimatologisch zien we dat er ongeveer de helft van de neerslag valt in vergelijking met België, maar die neerslag is veel minder gespreid dan bij ons : de zomers zijn lang en droog met temperaturen die in de namiddag kunnen oplopen tot 40 °C. Het continentale klimaat zorgt ervoor dat de winters heel streng zijn met temperaturen die tot tegen de -20 °C kunnen zakken, maar er is ook een mediterrane invloed en die zorgt voor overvloedige zonneschijn. In totaal zijn er ongeveer 12,000 hectare wijngaarden in de Ribera del Duero.

  Pagos de Matanegra gebruikt enkel Tinto Fino in zijn wijnen, deze druif is beter gekend als Tempranillo, die naam is afgeleid van het Spaanse “temprano” wat “vroeg” betekent, de Tempranillo druif is enkele weken vroeger rijp dan de meeste andere Spaanse rode druivenrassen, vandaar de naam. De Tempranillo druif is donker van kleur en heeft een dikke schil. De druif komt het best tot zijn recht in hoger gelegen wijngaarden, maar hij kan ook goed de hitte verdragen. Om elegantie en een mooie aciditeit te verkrijgen uit deze druif heb je een koud klimaat nodig, maar om een hoog suikergehalte en een dikke schil te krijgen die de typische volle, donkere kleur levert aan de wijnen heb je veel warmte nodig. Deze twee tegenstrijdige factoren komen het best samen in het continentale klimaat op de hoge vlaktes van de Ribera del Duero.

  Pagos de Matanegra is een relatief klein domein dat door één familie wordt gerund. Hun 35 hectare zijn onderverdeeld in een dozijn percelen in en rond Olmedillo de Roa. Sommige percelen liggen tot 850 meter boven de zeespiegel. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 80 jaar en op enkele percelen zijn de ranken zelfs al eind de 19e eeuw aangeplant! Het meest opmerkelijke aan deze wijngaarden is het aantal verschillende klonen van de Tinto Fino druif. Dit geeft een enorme complexiteit aan de geproduceerde wijnen. De wijngaarden worden al sinds vele jaren op organische en biodynamische manier bewerkt. Het wijnhuis heeft een aanvraag ingediend om dit ook officieel te maken en ze zullen normaal gezien in 2018 hiervan hun certificaat ontvangen. De bodem bestaat uit zand, klei en kalksteen.

  Cesar Martin en Jose Luis Escudero verkochten vroeger hun druiven aan enkele grote en bekende producenten van Ribera del Duero wijnen, maar in 2005 hebben ze de beslissing genomen om hun eigen wijnhuis : Pagos de Matanegra op te richten in het centrum van Olmedillo de Roa. Ze besteden veel aandacht aan de biodiversiteit in de wijngaarden en ze doen een groene pluk in het voorjaar en dit op het ritme van de maancyclus. De druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een strenge selectie. Het transport naar de wijnkelder gebeurt in kleine kratten zodat de druiven in een perfecte toestand bij de wijnkelder aankomen. Hun jaarlijkse productie bedraagt een 70,000 flessen. Al hun wijnen verblijven op eiken vaten met een tendens om het aantal nieuwe vaten te doen dalen.

  Pagos de Matanegra streeft ernaar om wijnen te maken die op een kwaliteitsvolle manier het terroir en de Tempranillo druif laten schitteren en dit proef je in het glas!


  Fotos

  IMG_3518 Jose Luis 01 Jose Luis y C├йsar 03 Bodega 03 Vi├▒edo 06 image1

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens