terug
 • alle
 • It.
 • Friuli
 • Perusini r...

 • Perusini ronchi di Gramogliano

  http://www.perusini.com/

  De wijngaarden van Perusini in de heuvels van Gramogliano staan vermeld in een illustere lijst van slechts 50 wijndomeinen in “I Vignaioli Storici”, de Italiaanse wijnbijbel door Luigi Veronelli. Hun wijngaarden profiteren van het microklimaat dat aanwezig is in de Colli Orientali van Fruili. Het domein ligt aan de boorden van de Judrio rivier, die de grens vormde tussen Italië en Oostenrijk tot 1918.

  In de 18e eeuw dreigden vele lokale Italiaanse druivenrassen verloren te gaan door de populariteit van Franse rassen. Graaf Fabio Asquini ging hier tegenin en begon met de aanplanting van de oorspronkelijke ranken. Dit werk werd verder gezet door Ciacomo Perusini (de grootvader van de huidige eigenaar), die oa de Picolit druif heraanplantte, maar hier kwam een vroegtijdig einde aan door zijn overlijden tijdens WO I. Zijn vrouw Giuseppina, een schrijftster en schilderes, heeft dan zijn rol overgenomen en maakte er een commercieel succes van. Hun huwelijk bracht twee zonen voort : Gaetano studeerde landbouw zoals zijn vader, en behaalde daarenboven ook nog een diploma in de literatuur. Hij werd benoemd als professor in de moderne en traditionele kunst aan de universiteit van Trieste maar hij bleef hiernaast ook onderzoek doen naar traditionele landbouw methodes, hierdoor had hij een groot aandeel in de hervormingen van de wijnbouw in Friuli. Hun andere zoon Giampaolo heeft ervoor gezorgd dat een andere oorspronkelijke lokale druif : de Ribolla Gialla terug op de kaart werd gezet. De dochter van Giampaolo : Teresa, een kunsthistoricus, runt het domein samen met haar man Giacomo de Pace en hun drie zonen. Die jeugdige inbreng zorgt voor een dynamische en frisse wind. Jaarlijks worden er enkele extra hectaren wijngaard aangeplant op hun domein van 65 hectare. Er is recent ook geïnvesteerd in nieuwe installaties in een streven naar betere kwaliteit. Ze vinden het evenwicht tussen het commerciële en het authentieke enorm belangrijk en dit leidt tot zeer interessante wijnen met originele druiven met een groot terroir gehalte. Het domein wordt volledig biologisch gerund en er worden enkel druiven van hun eigen percelen gebruikt die op een leemachtige rotsbodem worden geteeld. De typische “ponca” die hier in terrasvorm is aangelegd.

  Kunst, zoals al blijkt uit de historiek van het domein, blijft een belangrijk aspect voor de familie. Dit blijkt ook uit het landgoed dat tussen 2000 en 2003 werd gebouwd door architect Romano Burelli waar oa een slinger van Foucault is ingebouwd, het tegengewicht is een sculptuur van de hand van Gianpietro Carlesso. Op het landgoed staan nog meer kunstwerken die deel zijn van het Xeno project dat ontwikkeld is door Perusini in samenwerking met de lokale bevolking en privé sponsors.

  De wijnbouwers vinden dat een wijn in de wijngaard vorm moet krijgen en niet in de wijnmakerij “gemaakt” wordt, die laatste dient enkel om de karakteristieken van de druiven, de terroir en het jaartal zo goed mogelijk om te zetten naar de uiteindelijke vloeistof in de fles.

   


  Fotos

  IMG_4530 22384388_1473091689454100_1287935071838803610_o IMG_4506 IMG_4511 IMG_0943 IMG_4524 Panorama max nord IMG_4540 IMG_4494 IMG_4497 _DSC0104 IMG_4527 IMG_0997

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens