terug
 • alle
 • Fr.
 • Provence
 • Peyrassol

 • Peyrassol

  www.peyrassol.com

  Als we het over Commanderie de Peyrassol hebben zijn we verplicht om eerst een woordje te doen over de lange en rijke geschiedenis die aan dit wijndomein verbonden is. Het verhaal begint in 1204 met de bouw van de Commanderie de Peyrassol in het dorpje Flassans-sur-Issole, in het hart van de heuvels van de Varoises, door de Orde van Tempeliers. Het gebouw fungeerde als rustplaats voor de vele pelgrims op weg naar het Heilige Land. In de archieven van de stad Marseille liggen er documenten over de druivenoogst uit het jaar 1256 die 28,000 liter wijn heeft voorgebracht. In 1308 worden 4 maanden na de arrestaties van de Tempeliers van het Franse Koninkrijk ook deze van de Provence opgesloten. In 1311 wordt de Commanderie de Peyrassol overgedragen aan de Orde van de Ridders van Malta die gedurende vele eeuwen de wijngaarden met zorg hebben behandeld. In 1790, tijdens de uitlopers van de Franse revolutie, komt de Commanderie in handen van de familie Rigord. In 1967 erft dokter Rigord het domein en start de moderne geschiedenis van dit domein. Van bij de start heeft hij een groot deel van de percelen opnieuw aangeplant.

  In 1977 besluit Françoise Rigord om de eerste flessen van de Commanderie op de commerciële markt te brengen. In 2001 wordt het domein overgenomen door Philippe Austruy, een wijnliefhebber die voor een nieuwe impuls zorgt. Hij heeft trouwens ook Château Malescasse uit de Haut-Médoc en Quinta da Côrte uit Portugal in handen. Reeds één jaar later worden er grote werken verricht in de wijngaarden en worden de eerste olijfbomen geplant. Nog een jaar later wordt de wijnkelder onder handen genomen. In 2009 is de restauratie van de in terrassen uitgewerkte percelen voltooid, en dit met respect voor de eigenheid van de streek want ze zijn omzoomd door de typische stenen muurtjes. De laatste grote mijlpaal vinden we in 2015 met de bouw van een nieuwe wijnkelder die uitsluitend voor de rode wijnen zal gebruikt worden, en dit om aan de verhoogde vraag te kunnen voldoen. Bij de keuze van de installaties in de kelder heeft men de focus gelegd op het maximale behoud van de terroir-eigenschappen.

  De wijngaarden van de Commanderie de Peyrassol liggen in de uitlopers van het Massif des Maures. Ze bezitten in totaal 850 hectare grond waarvan 92 hectare wijngaarden. De steenachtige bodem die rijk is aan kalkhoudende klei kent zijn ontstaan tijdens het Trias tijdperk zo’n 200 miljoen jaar geleden en biedt de ideale condities om grote terroir-wijnen te maken. De wijngaarden liggen beschermd tegen de vochtige zeewinden en dit resulteert in droge en warme zomers, en zachte wintermaanden, een typisch Mediterraans klimaat dus. De in terrassen uitgebouwde percelen liggen tot 330 meter hoogte en dit zorgt ervoor dat de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht perfect zijn om de druiven op een harmonieuze manier tot volle rijpheid te krijgen. De verschillende druivenrassen zijn in functie van de bodemeigenschappen aangeplant. We vinden er Cinsault, Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Tibouren, Merlot, Mourvèdre, Carignan, Sémillon, Sauvignon Blanc, Viogier,Rolle, Ugni Blanc en Muscat.

  Tegenwoordig is Philippe Austruy nog steeds de eigenaar van het domein, maar de dagelijkse leiding is al even in handen van zijn neef Alban Cacaret, hiervoor kan hij gebruik maken van een uitgebreid team. Emmanuel Ravillion is verantwoordelijk voor de wijngaarden. Hij streeft ernaar om de rendementen onder de controle te houden omdat dit anders ten koste gaat van de kwaliteit. De rode druiven en de druiven voor Le Clos Peyrassol worden enkel met de hand geoogst en worden in kleine kratten van 30 kg naar de wijnkelder vervoerd. De druiven voor de rosé wijnen worden ‘s nachts mechanisch geplukt door een ultramoderne machine, hierdoor kunnen de druiven in hun meest frisse toestand naar de wijnkelder worden getransporteerd en treedt er geen ongewenste oxidatie op.

  In de wijnkelder vinden we Wladimir Holobinka als maître de chai. Alle processen gebeuren hier onder invloed van de zwaartekracht, dus zonder het gebruik van pompen. De inox cuves en betonnen kuipen kennen verschillende afmetingen en deze zijn afgesteld op de omvang van de verschillende percelen zodat de vinificatie in functie van de bodemeigenschappen en de rijpheid van de afzonderlijke percelen kan gebeuren.

  Voor de witte en rosé wijnen is Pierre Guéron de consulterende oenoloog. Deze expert op het gebied van de biodynamie is ook oenoloog in het Cabinet d’Agronomie Provençale. En sinds 2013 werkt het domein ook samen met één van de bekendste oenologen op dit moment : Stéphane Derenoncourt adviseer bij de vinificatie van de rode wijnen. Onder zijn impuls zijn er 13 op maat gemaakte betonnen kuipen aangekocht die een langere maceratie en een zachte temperatuur-gecontroleerde fermentatie toelaten. De rijping van de Château wijnen gebeurt in een mix van barriques en grote foudres van 20 hl. Hierbij worden verschillende leveranciers gebruikt zoals Taransaud, Radoux, Saury… om nog meer complexiteit aan de wijnen te geven. Voor de Commanderie wijnen is de keuze op inox cuves gevallen om het fruitige karakter van deze wijnen te behouden.

  Een bezoek aan dit domein is zeker een aanrader, want behalve de typische wijn activiteiten kan je hier ook van een uitgebreide verzameling hedendaagse kunst genieten. Maar ze verliezen hun rijke geschiedenis niet uit het oog, getuige hiervan is het typische rode kruis op witte achtergrond op sommige van hun etiketten dat naar de Tempeliers verwijst.   


  Fotos

  IMG_1803 photo-fabre-080 IMG_1798 IMG_1233 IMG_1808 Peyrassol sept 2015 photo C Goussard-88 IMG_1797 _C3L3944 IMG_1226 IMG_1232 IMG_1802 IMG_1225 IMG_1812 IMG_1811 IMG_1810 peyrassol-012 IMG_1227 IMG_1800 photo-fabre-073 Peyrassol vendanges 2016 photo C Goussard (365 sur 441) IMG_1241 IMG_1804 photo-fabre-064 IMG_1809 IMG_1220 IMG_1234 photo-fabre-063 IMG_1240 IMG_1801

  Peyrassol - Le Clos

  AOP Côtes de Provence
  type: rosé

  2016

  80% Cinsault en 20% Rolle

  De frisse en vlezige aanzet wordt gevolgd door aroma’s van agrum, pompelmoes, ma...

  Château Peyrassol - Rosé (ook verkrijgbaar in 50 cl en magnum)

  AOP Côtes de Provence
  type: rosé

  2017

  46% Cinsault, 27% Grenache, 11% Mourvèdre, 9% Rolle en 7% Syrah

  In de mond toont deze rosé zich zeer gestructureerd met fijne tannines die overg...

  Commanderie de Peyrassol - Blanc

  AOP Côtes de Provence
  type: wit

  2017

  75% Rolle en 25% Ugni Blanc

  In de mond toont deze levendige en lichte wijn een soepel karakter met aroma’s v...

  Château Peyrassol - Rouge

  AOP Côtes de Provence
  type: rood

  2015

  60% Cabernet Sauvignon en 40% Syrah

  In de mond vinden we een volle en goed gestructureerde wijn met zachte tannines ...

  Château Peyrassol - Blanc

  AOC Côtes de Provence
  type: wit

  2016

  100% Rolle

  Deze witte wijn toont een grote finesse en elegantie waarbij hij steeds de perfe...

  Commanderie de Peyrassol - LOU (ook in magnum verkrijgbaar)

  AOP Côtes de Provence
  type: rosé

  2018

  40% Cinsault, 40% Grenache en 20% Rolle

  Deze levendige en lichte rosé is zeer goed in balans en toont intense fruitsmake...

  Commanderie de Peyrassol - Rosé (ook in magnum verkrijgbaar)

  AOP Côtes de Provence
  type: rosé

  2017

  45% Cinsault, 29% Grenache, 15% Syrah, 6% Rolle en 5% Mourvèdre

  In de mond toont deze frisse rosé zich licht en delicaat met toetsen van rode be...

  Commanderie de Peyrassol - Rouge

  AOP Côtes de Provence
  type: rood

  2017

  70% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon en 10% Grenache

  In de mond vinden we een geconcentreerde en rijke wijn die intens fruit en soep...

  Commanderie de Peyrassol - Rosé (magnum)

  AOP Côtes de Provence
  type: rosé

  2016

  46% Cinsault, 27% Syrah, 22% Grenache en 5% Ugni Blanc

  Deze krokante rosé start met een opmerkelijke mineraliteit die in het midden pal...

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens