terug
 • alle
 • Po.
 • Douro
 • Quinta de ...

 • Quinta de la Rosa

  http://www.quintadelarosa.com/

  Het verhaal van Quinta de la Rosa start met de Feueheerd familie die reeds vanaf het begin van de 19e eeuw actief was in de Porto handel. In 1906 kreeg Claire Feueheerd Quinta de la Rosa als doopgeschenk. Haar vader Albert maakte hier dankbaar gebruik van en hij begon met de aanleg van de Vale do Inferno’s wijngaard, die er door zijn zeer hoge muren impressionnant uitzag. Hij bouwde ook een wijnhuis met 8 lagares, grote rechthoekige granieten kuipen om de vinficatie van de druiven op gang te brengen. Om de kwaliteit op hetzelfde niveau te houden werden er ook druiven van andere lokale wijnboeren aangekocht. Door de grote recessie in de jaren '30 ging de Feueheerds companie overkop en werd het aan Barros verkocht. Quinta de la Rosa is gelukkig wel in familiehanden gebleven en werd sindsdien door Claire gerund, maar dit betekende wel het tijdelijke einde van de eigen Porto productie. Er werden wel nog steeds druiven geoogst maar die werden allemaal verkocht. In 1988 besliste Sophia, de grootmoeder van Claire om samen met haar vader Tim Bergqvist de geoogste druiven terug zelf te verwerken en een top Porto op de markt te brengen. Enkele jaren later waren ze de pioniers in het verbouwen van kwalitatieve rode wijn. In 2002 vervoegde de getalenteerde wijnbouwer Jorge Moreira hun team.

  De wijngaarden van de Douro liggen in het binnenland van Portugal en strekken zich over zo’n 100 km langs de gelijknamige rivier uit, en dit tot tegen de Spaanse grens. Historisch gezien wordt deze streek voornamelijk met Porto geassocieerd maar sinds enkele decennia, mede onder impuls van Quinta de la Rosa, wordt de focus ook op de productie van rode en witte wijnen gelegd. De Douro wijnregio was één van de eerste om strikte regels op te leggen om de kwaliteit van de Porto te garanderen. Hiervoor werd in 1755 de Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro opgericht. Later werd deze regio in functie van de bodem en terreineigenschappen in drie subregio’s opgedeeld. Baixo Corgo ligt het meest westelijk en is gekend om zijn hoge rendementen. Verder stroomopwaarts vinden we met Cima Corgo de topregio : 19,000 hectare wijngaarden profiteren hier van het warme en droge microklimaat, in combinatie met de leisteen bodem betekent dit dat de ranken hun voedsel niet cadeau krijgen en dit leidt tot rijke en geconcentreerde druiven. Alle bekende Quinta’s hebben hier hier hun thuisbasis, zo ook Quinta de la Rosa dat op enkele kilometers van Pinhão ligt. Nog verder naar het Oosten, tegen de Spaanse grens ligt Douro Superior, de warmste en droogste subregio met een zeer moeilijk toegankelijk terrein, maar dit levert wel enkele pareltjes op. In 2007 zijn Tim Bergqvist en Jorge Moreira met Quinta das Bandeiras hier een joint venture aangegaan.

  Het wijngoed van Quinta de la Rosa beslaat 55 hectare en dit geeft een jaarlijkse productie van 85,000 liter Porto en 200,000 liter wijn. Hun wijngaarden profiteren van een zuid/zuidoostelijke oriëntatie en liggen verspreid tussen de oever van de Douro en gaan tot maar liefst 450 meter hoogte. De druiven zijn afkomstig van 8 verschillende percelen die voornamelijk in terrasvorm zijn uitgewerkt, gezien de steile hellingen langs de diep ingesneden Douro rivier is dit vaak dit enigste optie om aan wijnbouw te kunnen doen. Belangrijk om te vermelden is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa van een uitstekende ligging genieten en daarom allemaal zijn opgenomen in de klasse A. Dit is de hoogste locatiequotering die in de Douro bestaat. De strijd tegen erosie is gezien de steile pentes een constante uitdaging. Er wordt bij Quinta de la Rosa op dit moment veel geïnvesteerd in de aanplantingen van oa Touriga Nacional in een nieuwe wijngaard. Ook in de wijnkelder zijn grote investeringen gebeurd. Het tekenen van de plannen heeft maar liefst 7 jaren in beslag genomen maar in december 2011 werd dan eindelijk met de werken gestart : één week voor de oogst van 2012 was alles klaar. Bij de nieuwe opzet werd gekozen om zoveel mogelijk via de zwaartekracht te werken. De vinificatie kan nu ook volledig temperatuur-gecontroleerd verlopen.

  Bij Quinta de la Rosa doen ze op een duurzame manier aan wijnbouw. Door veel tijd en moeite te steken in het onderhouden van een rijke biodiversiteit bereikt de bodem een goede natuurlijke balans. In de wijngaarden en in de wijnkelder wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen zodat de uiteindelijke wijn een pure reflectie wordt van al het moois wat de Douro vallei te bieden geeft.


  Fotos

  cmi_dcc814c6 cmi_6d010556 cmi_b4099ebd cmi_96c10e34 cmi_ff383c23 cmi_4c07e146 cmi_6474d447 cmi_2f1d4934

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens