terug
 • alle
 • It.
 • Toscane
 • Renzo Mari...

 • Renzo Marinai

  http://www.renzomarinai.it/ENG/filosofia-aziendale.html

  Eén van de redenen waarom het San Martino a Cecione landgoed oorspronkelijk werd aangekocht was de aanwezigheid van een oude ambachtelijke bakkerij. Bovendien was Iori Marinai de eigenaar van een oude dorsmachine die nog op stoom werkte! Maar die was al gedurende vele decenia inactief. Dit waren de uitgangspunten van waaruit Renzo Marinai, die het gedachtengoed van zijn vader omarmde, begon met het zaaien van tarwe op de akkers, en dit om echt brood te maken zoals in de goede oude tijd. En na de graanvelden kwamen de wijngaarden ...

  Renzo Marinai's landgoed is ingeplant tegen één van de meest charmante achtergronden in de Chianti streek. Het strekt zich uit over een heuvel met uitzicht op de omliggende valleien en velden. Het Cecione landgoed ontleent zijn naam aan de oude kerk van San Martino a Cecione, dichtbij het kasteel van Panzano, die dateert uit het jaar 1600. Renzo Marinai heeft het landgoed sinds 1996 beheerd, en dit met de ondersteuning van twee medewerkers : de oenoloog Giovanni Cappelli en de agronoom Fabrizio Balo. Hij heeft samen met hun een volledige restyling van het wijndomein gedaan met oa de overschakeling naar biologische teelt.

  Cecione beslaat een oppervlakte van circa 30 hectare, waarvan 6 hectare wijngaarden. Er zijn ook 12,5 hectare olijfgaarden en akkerland, het overige deel van het terrein bestaat uit bossen met eiken. Het landgoed ligt op een 400 meter boven de zeespiegel en wordt gekenmerkt door vrij dun beplante wijngaarden met de stokken op 2,80m x 0,80m tussenafstand. De jacht naar grote rendementen per hectare is hun dus volledig vreemd! De bodem bestaat volledig uit mergel. De nieuwe wijngaarden werden aangeplant met het behoud van het natuurlijke reliëf. We vinden er verschillende druivenrassen, het zal wel geen verrassing zijn dat Sangiovese de belangrijkste plaats inmeent bij de rode rassen, maar je vindt er ook Cabernet Sauvignon en Canaiolo. Ze hebben ook een autochtone wijngaard beplant met Mammolo, Cilegiolo, Prugnolo, Colorino en Sangiovese. Voor de witte wijnen maken ze gebruik van Trabbiano, Malvasia en Chardonnay.

  In de wijnkelder maakt men gebruik van inox tanks voor de fermentatie en de tweede malolactische fermentatie. Er staan ook grote eiken vaten van 5 tot 20 hectoliter. De Riserva wijnen rijpen op kleinere eiken barriques. En dit alles met muziek van Mozart in de achtergrond.

  Come si fa a morire senza aver mai baciato un fiore...

  - E un albero?

  - Ma per amore non l’hai mai abbracciato?”

  Dit fragment uit een gedicht helpt om inzicht te krijgen in Iori Marinai’s opmerkelijke persoonlijkheid : hij was een dichter, een schrijver en een artist in de kunst van het leven. Iori heeft deze levensfilosofie : een sterkte band met de streek waar zijn hart ligt, aan zijn zoon Renzo overgedragen.


  Fotos

  IMG_6345d IMG_0129 IMG_0015 IMG_4074

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens