terug
  • alle
  • It.
  • Toscane
  • Tenuta Cas...

  • Tenuta Casenuove

    http://www.tenuta-casenuove.com/

    Tenuta Casenuove trok de aandacht van Philippe Austruy tijdens zijn zoektocht naar nieuwe domeinen. Zijn wijnbedrijf is gespecialiseerd in het opwaarderen van verwaarloosde wijngaarden met een groot potentieel. Dit leidde in 2015 tot de aankoop door zijn concern Vignobles Austruy. De wijngaarden van Tenuta Casenuove spreiden zich uit op de zacht glooiende flanken van de heuvels rond Panzano in Chianti. Deze prachtige streek ligt op zo’n 20 minuten rijden van Florence.

    Zoals bij alle nieuwe wijnhuizen van Philippe Austry onderging ook dit domein direct een grondige renovatie waarbij het aantal beplante percelen van 14 tot 22 hectare werd uitgebreid. Het grootste deel is beplant met de beroemde Sangiovese druif, veruit de meest courante druif in de Chianti streek. Om een wijn onder de Chianti classificatie op de markt te mogen brengen moet deze voor minstens 80% uit Sangiovese bestaan. Hiernaast verbouwen de meeste domeinen in Chianti ook nog andere druivenrassen waarbij de keuze meestal valt op inheemse druivenrassen of Bordeaux druiven. Bij Tenuta Casenuove is de keuze met de aanplant van Merlot en Cabernet Sauvignon op de tweede optie gevallen. Door deze aanpak kunnen ze zowel een klassieke Chianti als een IGT, die ook wel ‘super toscan’ wordt genoemd, produceren.

    Door het heuvelachtige landschap zit er een vrij groot hoogteverschil tussen de verschillende percelen. We vinden ze tussen de 350 en 480 meter boven zeeniveau. De bodem kent een maritieme oorsprong en bestaat uit schalie, kalksteen, klei en kiezels. Deze combinatie geeft de wijnen een zeer distinct profiel. Zoals bij bijna alle domeinen van Philippe Austry is Stéphane Derenoncourt de adviserende oenoloog. Hij staat Alessandro Fonseca bij die de dagelijkse leiding op zich neemt. Ze hebben geopteerd om sterk in te zetten op een parcellaire aanpak. De verschillende wijngaarden zijn dus in kleine zones opgedeeld, en dit in functie van hun specifieke terroir, de ouderdom van de stokken en de micro-klimatologische omstandigheden. Door deze werkwijze krijgen alle ranken de nodige zorg op maat. Het werk in de wijngaarden gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier. De rijping van de wijnen gebeurt deels in cuves van beton en inox, dit geeft de meest pure expressie van de druiven en hun terroir. Het loont dus zeker de moeite om de wijnen van de nieuwste telg van Philippe Austruy te ontdekken!


    Fotos

    Casanueve oct 2015 photo C Goussard-26 Casanueve oct 2015 photo C Goussard-89 Casanueve oct 2015 photo C Goussard-11 Casanueve oct 2015 photo C Goussard-105

     
      Wachtwoord vergeten

    NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

    Mijn gegevens