terug
 • alle
 • It.
 • Toscane
 • Tenuta di ...

 • Tenuta di Valgiano

  http://www.valgiano.it/products

  Tenuta di Valgiano is in 1992 door Moreno Petrini en Laura di Collobiano opgericht. Dit prachtige domein ligt in de heuvels van Lucchesia. Moreno is in de regio rond Lucca opgegroeid. Laura is uit Piëmonte afkomstig, eind de jaren tachtig is ze naar Toscane getrokken om daar op een scheepswerf in Viareggio te gaan werken. Het is daar dat ze Morero heeft ontmoet en dat het verhaal van Tenuta di Valgiano vorm kreeg. Hierbij kregen ze hulp van Saverio Petrilli, een wijnbouwer uit Chianti die op zoek was naar een terroir dat hem de nodige uitdagingen kon schenken. Reeds in 1997 werd de keuze gemaakt om naar de organische wijnbouw over te schakelen en 2002 is men nog een stapje verder gegaan en is men met de biodynamische wijnbouw gestart.

  Hun landgoed beslaat in totaal een 40 hectare, waarvan zo’n 16 als wijngaard worden gebruikt. Op de overige stukken grond vinden we een olijfboomgaard, boomgaarden, een moestuin en een bonte verzameling dieren met oa varkens, kippen, parelhoenen en konijnen. Hun wijngaard profiteert volop van de aanvoer van puur en zuiver bergwater dat wordt aangevoerd vanop de Monte Barbona die bijna 1000 meter boven zeeniveau ligt. Door zijn ligging tussen de Apennijnen en de Tyrreense Zee is het klimaat soms wat onvoorspelbaar, maar de frisse zeewind die tegen de bergen wordt opgestuwd zorgt wel voor wat verkoeling voor de druiven tijdens een hete zomerdag.

  Het terroir vindt zijn oorsprong in alluviale afzettingen tijdens de laatste ijstijd toen dit gebied met gletsjers was bedekt. Het bestaat uit drie verschillende bodemtypes. Het grootste deel bestaat uit ‘alberese’, dit is een mix van mergel en kalksteen met een hoge concentratie calciumcarbonaat. Dit geeft de Sangiovese druif een grote aromatische rijkdom en veel structuur. De Merlot gedijt het beste op de percelen met klei, ondanks deze zware bodem behoudt deze druif hier zijn elegantie en verfijnde toets. Op de kiezelrijke zandbodem vind je de Syrah. De stokken zijn tussen de 6 en 40 jaar oud en per hectare staan er ongeveer een 5,700. De geproduceerde wijnen vallen onder de Colline Lucchesi appellatie. Deze kreeg reeds in 1968 een DOC status. De rode wijnen mogen maximaal 70% Sangiovese bevatten. De wijnen van Tenuta di Valgiano zitten heel dicht bij het hoogst toegelaten aandeel van deze schitterende druif.

  Door de jarenlange biodynamische wijnbouw heeft de bodem een gezonde natuurlijke balans gevonden en dit leidt tot gezonde en sappige druiven. Om dit proces te versterken worden er peulgewassen en aromatische planten rond de wijngaarden gezet. Ze hebben ook een gezonde fauna met oa bijen. Het gebruik van producten zoals klei, koper en zwavel in de wijngaarden wordt tot een minimum beperkt, en eventuele parasieten worden enkel op een biologische manier bestreden. Ze doen ook analyses van de diepere bodemlagen om ervoor te zorgen dat ook daar de balans behouden blijft. Op Tenuta di Valgiano geloven ze echt in de pure expressie van het oogstjaar in het glas, dit betekent dat er wel een vrij groot stijlverschil kan zijn tussen de verschillende jaargangen, wat er natuurlijk wel voor zorgt dat het een interessante oefening is om deze prachtige wijnen over de verschillende oogstjaren op te volgen.


  Fotos

  S5 S2 S1 S6 S3

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens