terug
 • alle
 • Fr.
 • Loire
 • Vincent Ga...

 • Vincent Gaudry

  Vincent Gaudry is een eigenzinnige wijnbouwer die de wijnmicrobe al van jongs af aan met de paplepel heeft binnengekregen. Op 16 jarige leeftijd mocht hij van zijn vader een 1,6 hectare groot perceel beheren. Al snel breidde dit aantal uit. Zijn thuisbasis ligt in het kleine pittoreske dorp Sancerrois de Sury-en-Vaux. Vanop de heuvels kun je van een prachtig uitzicht op het nabijgelegen Sancerre genieten. 

  Deze getalenteerde wijnbouwer was één van de pioniers van de biologische en biodynamische wijnbouw in de Loire. Midden de jaren 90 had hij een slechte ervaring na een chemische behandeling van de ranken. Hierop besliste hij om niet langer gebruik te maken van chemicaliën, insecticiden en herbiciden. Dit leidde een graduele overgang in naar een volledig biodynamische wijnbouw die uiteindelijk in 2006 tot een Demeter certificaat resulteerde. Vincent Gaudry heeft een eigen visie ontwikkeld waarbij het gedachtegoed van Rudolf Steiner toch een belangrijke rol heeft gespeeld. Zijn wijnen zijn een expressie van een diep geloof in de kracht van de aarde en de kosmos.

  Hij bezit een 10-tal hectare wijngaarden waarvan zo’n 90% met Sauvignon Blanc is beplant en de rest met Pinot Noir. De percelen zijn over drie bodemtypes verspreid.  In het gehucht Les Bouloises bestaat de bodem uit ijzerhoudende silex. Verder komen de druiven ook van een perceel met ‘Caillotes’ een kleine, zachte en breekbare kalksteen. En tot slot ook nog de klassieke klei en kalksteen bodem die hier op een ondergrond rust die rijk is aan fossielen. Naast de meer dan 50 jaar oude Sauvignon Blanc stokken vind je hier ook Fief Sauvignon stokken, het originele en typische druivenras voor de Sancerre met kleine trossen met goudkleurige bessen.

  Compost wordt slechts met mate gebruikt. De focus ligt meer op het biodynamische aspect waarbij de wijnstokken verschillende kruidenthees, afkooksels van planten en zwavelbloem ontvangen. De rendementen liggen van nature aan de lage kant. De gebruikte snoeitechniek is Guyot Simple. In de wijnkelder worden de wijnen op natuurlijke wijze geproduceerd. Vincent doet wat geheimzinnig over de details van de vinificatie zodat er een zekere mystiek is ontstaan. Hij wil niet dat andere wijnbouwers zijn productieproces blindelings kopiëren en zo zielloze wijnen bouwen die afbreuk doen aan hun terroir. We weten gelukkig toch enkele zaken, zo ondergaan de witte wijnen geen malolactische gisting en wordt de temperatuur bij de alcoholische fermentatie onder de 24 °C gehouden. Dit laatste vindt hij heel belangrijk omdat anders de specificiteit van het fruit verloren gaat. Zijn Pinot Noir wijnen kennen een heel eigen stijl die ver staat van de typische Bourgogne wijnen en meer een expressie zijn van het koele klimaat en het terroir van kalksteen.

  Zijn wijnen zijn stuk voor stuk een uitdrukking van het unieke terroir waarin we een ruime variatie aan florale toetsen, een uitbundige fruitigheid, minerale nuances en een subtiele rokerigheid ervaren.   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens