terug
  • alle
  • Du.
  • Baden-Würt
  • Weingut Cl...

  • Weingut Claus Schneider

    http://www.schneiderweingut.de/

    In het Zuiden van Duitsland, nabij het drielandenpunt met Zwitserland en Frankrijk, vinden we het Weingut Claus Schneider, dit familiedomein in het dorp Weil am Rhein in Baden kent een lange geschiedenis in de wijnbouw die teruggaat tot in het jaar 1425. Vanaf het einde van de 19e eeuw verkopen ze hun eigen wijnen. In diezelfde periode kocht de familie een prachtig huis dat vanaf dan dienst doet als wijnhuis. In 1982 nam Claus Schneider de leiding van het familiebedrijf op zich en dit resulteerde ook in de huidige naamgeving. De wijngeschiedenis in deze regio gaat zelfs nog een stukje verder terug in de tijd en is gelinkt aan het klooster dat in het jaar 768 net ten Zuiden van de Zwitserse grens is opgericht. Het klooster en de betere klasse in Bazel bezaten veel wijngaarden in Tüllinger, een heuvel net ten Noordoosten van Weil am Rhein.

    De wijngaarden van Claus Schneider in het Zuiden van Markgräflerland profiteren van een microklimaat dat zijn oorsprong vindt in de Burgundische Pforte. Dit 350 tot 400 meter hoog gelegen plateau ligt tussen de Vogezen en de Jura en markeert ook de waterscheiding tussen de Rijn en de Rhône. Via die laatste rivier staat deze regio in contact met de Middellandse Zee en door de regelmatig aanwezige zuidelijke stromingen die via de Rhônevallei worden aangevoerd kent deze streek een relatief warm klimaat waardoor de druiven hun optimale rijpheid gemakkelijk bereiken.

    Het weingut bestaat uit verschillende wijngaarden. De instapwijnen komen van de 32 hectare grote Haltinger Stiege wijngaard die voornamelijk westelijk georiënteerde percelen kent. De historische familiewijngaard in Weil am Rhein meet 12 hectare en bestaat uit een lappendeken aan percelen die over de Tüllinger heuvel zijn uitgespreid. De basis van deze heuvel meet 4 km en bestaat uit een terroir uit klei en kalksteen. De bodem wordt op een mechanische manier bewerkt en dit zonder het gebruik van pesticiden. De oogst gebeurt steeds handmatig. Door het huwelijk van Suzanne Hagin en Claus Schneider kwamen de 1,5 hectare wijngaarden van de Hagin familie in Haltingen ook onder het beheer van Weingut Claus Schneider.

    In 2015 is er een generatiewissel ingezet waarbij Johannes de verantwoordelijkheid van de wijnkelder op zijn schouders heeft genomen. Zijn broer Christoph helpt bij de presentatie van het domein en de verkoop. Het is de bedoeling dat dit duo binnen een 5-tal jaren de volledige leiding van het wijnhuis op zich zal nemen. Hun filosofie volgt die van Claus waarbij het gebruik van pesticiden en herbiciden uit den boze is. Er wordt ook enkel gebruik gemaakt van meststoffen die toegelaten zijn in de biologische landbouw. Bij de bemesting worden extracten van kruiden zoals duizendblad, paardenbloem en kamille toegevoegd. De broers streven naar lage rendementen waarbij nieuwe scheuten worden verwijderd en een groene pluk gebeurt indien nodig. De selectie tijdens de manuele oogst gebeurt nu nog selectiever.

    De beste wijnen van dit wijnhuis komen van Weiler Schlipf. Deze 26 hectare grote wijngaard ligt op de flanken van een heuvel, deze worden steiler naarmate de top en hierdoor zijn de hoogst gelegen percelen moeilijk om te bewerken. De naam is afkomstig van het Duitse werkwoord ‘schlipfen’ wat glijden betekent. Door de unieke bodemstructuur en de steile hellingen zijn kleine en zelfs grote aardverschuivingen steeds een mogelijk gevaar, wat deze wijngaard nog extra uitdagend maakt. Het terroir bestaat voornamelijk uit zware klei met een groot aandeel aan kalksteen. De meeste percelen zijn Westelijk en Zuidwestelijk georiënteerd. Hun jongste aanwinst is de Otlinger Sonnhole. Een deel van deze 15 hectare wijngaarden is recent aangekocht en de overige percelen worden gehuurd. De bodem bestaat uit alluviale afzettingen van klei. De meeste percelen zijn naar het Zuiden gericht. Dit is een veelbelovend project dat binnen enkele jaren absolute topwijnen zou moeten voortbrengen.

    Weingut Claus Schneider heeft er bewust voor gekozen om enkel droge witte en rode wijnen te maken. Hiervoor maken ze gebruik van Gutedel, Spätburgunder en Chardonnay druiven. Die laatste is natuurlijk een heel bekend en wijdverspreid druivenras maar over de andere druiven is een woordje uitleg misschien wel op zijn plaats. Gutedel is beter gekend als Chasselas. Deze druif kent zijn oorsprong in de 16e eeuw in het Westen van Zwitserland en geeft volle fruitige wijnen. Spätburgunder kennen we als Pinot Noir, een vrij moeilijk te cultiveren druif met een dunne schil die voornamelijk in koele klimaatzones wordt verbouwd. Door het warmere microklimaat dan bijvoorbeeld de noordelijke Bourgogne bereikt deze druif hier gemakkelijker zijn volle rijpheid.

    In de wijnkelder wordt voor de vinificatie van de rode wijnen gebruik gemaakt van open inox kuipen waarbij voor de top cuvées een aanzienlijk deel van de trossen niet ontrist wordt. Het sap blijft zeer lang in contact met de droesem en hierbij wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen, dus het oproeren wordt tot een minimum beperkt. De instapwijnen rijpen in grote 20 hl houten vaten en de betere wijnen zien tot 2 jaar barriques. Voor de witte wijnen gebeurt de rijping voor de instapwijnen in inox tanks en voor hun meer exclusieve wijnen in een mix van 12 hl grote houten vaten en barriques.

    Het loont echt de moeite om deze pareltjes van een minder gekende wijnregio te ontdekken!


    Fotos

    IMG_3207-2 foto wijngaard2 DSC_9147 Schneider2 DSC_9728 foto wijngaard Schneider3 Schneider4

     
      Wachtwoord vergeten

    NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

    Mijn gegevens