Astobiza

Astobiza - Astobiza

Type

wit

Appellatie

Txakoli de Alava

Druivenrassen

90% Hondarrabi Zuri en 10% Hondarrabi Zuri Zerratie

Jaar

2017

Kleur

Licht intens strogeel met een groene schijn

houtopvoeding

De pluk gebeurt handmatig en de trossen worden in kratten van 10 kg naar de wijnkelder vervoerd. Daar aangekomen gaan ze in een gekoelde ruimte waarna een tweede selectie plaatsvindt. Na een voorzichtige ontristing waarbij de druiven intact blijven gebeurt de persing die gevolgd wordt door een koude maceratie aan 5 tot 6 °C gedurende 6 tot 8 uren. Na de koude stabilisatie volgt een tweede persing. Hierna volgt een koude stabilisatie en débourbage, processen die ook gekoeld verlopen. De fermentatie neemt plaats in een mix van 500 en 1,000 liter inox cuves en verloopt aan 17-18 °C. Na een rijping van ongeveer een half jaar volgt nog een koude stabilisatie en een microfiltratie alvorens de wijn gebotteld wordt.

neus

Het rijke en fruitige palet toont aroma's van wit fruit met peer en appel, citrus, pompelmoes, witte perzik, gele steenvruchten en verse amandelen. Naast een licht vegetale toets ligt de focus toch op de fossiele mineralen.

smaak

Deze levendige wijn toont zich mooi fris in de mond. De minerale component en een klein bittertje geven hem een extra dimensie. Hij bezit ook een vettig kantje en een vleugje ziltigheid. De prominente zuren zijn perfect uitgebalanceerd.

wijngaard

De druiven komen van 7 kleine percelen in het dorp Okondo die 10 hectare totaliseren. Ze liggen op zo'n 250 meter hoogte in de Izalde vallei. De aanleg gebeurde in 1996. Er staan zo'n 3,200 ranken per hectare en die leveren een opbrengt van zo'n 5 ton per hectare. De kalkbodem is rijk aan zand en bevat veel organisch materiaal. Er wordt op een duurzame manier aan wijnbouw gedaan.

wijn / spijs

Deze wijn komt het best tot zijn recht tussen de 6 en 8 °C. Je serveert hem best bij koude schelpdieren, rauwe vis, sushi en sommige kazen zoals Gorgonzola en Cabrales. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens