Domaine Désiré Petit

Château Chalon - Vin Jaune 2010 (62 cl)

Type

wit

Appellatie

Château Chalon

Druivenrassen

100% Savagnin

Jaar

2010

houtopvoeding

Vin Jaune is één van de strengst gecontroleerde appellaties van Frankrijk. En dit door het traditionele vinificatieproces dat gelijkaardig is aan dat van de Sherry Fino. De wijn rijpt gedurende 6 jaar en 3 maanden in kleine eiken vaten van 228 liter. Na verloop van tijd zakt het niveau, de wijnen worden niet aangevuld (sans ouillage) en hierdoor ontstaat er na verloop van tijd een dikke witte schimmellaag (flor) die de wijn gedeeltelijk beschermt van de zuurstofrijke lucht in de bovenkant van de ton. Na deze oxidatieve opvoeding wordt de wijn gebotteld in clavelin flessen van 62 cl.

neus

In de neus vinden we discrete toetsen van noten en gegrilde amandelen. Verder toont hij ook nog een opmerkelijke minerale component.

smaak

Oxidatieve smaken met prachtige zuren en een uitzonderlijk lange afdronk.

wijngaard

De druiven komen van een piepkleine wijngaard in het gehucht Beaumont in de gemeente Menetru. Hij meet slechts 0,28 hectare en is zuidelijk is georiënteerd. De bodem bestaat uit de typische marne bleu met rond keien die uit kalksteen bestaan. De 43 jaar oude stokken geven een rendement van 30 hl per hectare.

wijn / spijs

Deze opmerkelijke wijn kan met verschillende gerechten gecombineerd worden, zo onder andere bij gevogelte, filet mignon, visgerechten en wit vlees als deze met een romige saus worden afgewerkt. Hij gaat ook goed samen met de Aziatische keuken op basis van kerrie. Maar misschien gaat hij nog het beste samen met de Comté kaas uit de Jura of bij Roquefort. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens