Château d'Anglès - La Clape
Château d'Anglès - Grand Vin Blanc
Typewit |
AppellatieLanguedoc La Clape |
Druivenrassen40% Bourboulenc, 20% Grenache, 20% Roussanne en 20% Marsanne |
Prijzen zichtbaar na registratie. |
Jaar2015 |
KleurHelder licht geel-groene kleur met gouden schakeringen |
houtopvoeding
De handmatig geplukte druiven ondergaan een strenge selectie en ondergaan daarna een langzame pressing. De verschillende druivenrassen worden apart gevinifieerd. De fermentatie gebeurt op eiken vaten van 1 en 2 jaar oud, gevolg door een rijping van 5 à 6 maanden op droesem in barriques. De clarificatie gebeurt door de zwaartekracht. De wijn gaat hierna ongefilterd op fles.
neus
Rijke en complexe neus met aroma's van wit fruit, witte bloemen, zoete kruiden, amandelen en lichte honingtoetsen.
smaak
Volle, gestructureerde en romige witte wijn met een mooie intensiteit en een lange frisse afdronk.
wijngaard
De ranken groeien op een bodem van harde kalksteen in het massief van La Clape wat een warm en droog klimaat kent, dat wel getemperd wordt door de nabijheid van de Middellandse Zee. Tijdens het einde van de zomer kennen de druiven een tragere rijping doordat de nachten frisser worden. Sommige Bourboulenc en Grenache Blanc stokken zijn 80 jaar oud en geven maar een rendement van 15 tot 20 hl per hectare. Het gemiddelde rendement ligt net onder de 30 hl per hectare.
wijn / spijs
Ideaal bij de betere vissoorten of gevogelte met romige sauzen, kruidige gerechten met saffraan of curry en schitterend bij mooie kazen zoals Epoisses of Roquefort. Best vooraf decanteren en serveren bij 12°C.
Awards
Jancis Robinson : 17/20
Château d'Anglès - La Clape
http://www.chateaudangles.com/
Terroir de La Clape
Met Château d’Anglès in La Clape vinden we opnieuw een domein met heel wat wijnroots in de familie. In de jaren ’60 neemt Eric Fabre Château Lamothe-Cissac in de Haut-Médoc over. Zijn vrouw Christine is ook afkomstig uit een wijnfamilie, haar familie is al de 5e generatie eigenaar van Château Fourcas Dupré in Listrac-Médoc. Midden de jaren ’80 wordt Eric Fabre technisch directeur van het gerenommeerde Château Lafite Rotschild in Pauillac. In 2001 nemen ze dan uiteindelijk Château d’Anglès in La Clape over.
De wijngeschiedenis in La Clape gaat maar liefst meer dan 2,000 jaren terug! Julius César bood toen het massief aan zijn beste legionnaires aan als waardering voor hun bewezen diensten. Ze zijn toen onmiddellijk met de aanplantingen van wijnstokken begonnen. De keuze hierbij voor Bourboulenc was geen toevallige keuze want volgens de Griekse mythologie bracht dit druivenras wijsheid aan de drinkers ervan.
Eric Fabre was op zoek naar de vervulling van zijn jongensdroom : het bezitten van een eigen wijngaard in de Languedoc. Hiervoor was hij op zoek naar een groot terroir tussen Nîmes en Perpignan. Toen de kans zich voordeed om Château d'Anglès nabij Narbonne over te nemen was hij snel verkocht. Deze prachtige gerenoveerde bastide kijkt in de richting van de zee over de wijngaarden uit. Behalve de uitstekende ligging zag Eric al heel snel de potentie van de bodem, het klimaat en de lokale druivenrassen. Hij introduceerde vervolgens ook een uitgelezen programma voor de aanplant van nieuwe wijnranken, en dit met respect voor de natuurlijke omgeving. De druiven worden met de hand geplukt, zorgvuldig geselecteerd en de productie en botteling worden met eigen deskundige hand op het kasteel uitgevoerd. Het beste van traditioneel wijn maken en het toepassen van de modernste technieken worden bij elkaar gebracht en dit leverde in de afgelopen jaren al minstens 30 medailles, waaronder 12 gouden op, bij allerhande concours. Na een vijfjarige opleiding bij Champagne Bollinger helpt de jongste telg van de familie Vianney Fabre sinds 2010 zijn vader bij de commercialisatie en de vinificatie van de wijnen.
La Clape is uniek, omdat het vroeger een eiland was dat nu verbonden is met het continent. Het blijft echter een wild stuk natuur (het is oa een verblijfplaats voor ooievaars) dat door zijn nabijheid tot de Middellandse Zee een Mediterraan klimaat kent met zachte winters en zeer warme zomers. De wijngaarden baden 300 dagen per jaar in de zon. De Cers, een droge noordenwind is de belangrijkste regionale meteorologische factor. Er valt zeer weinig neerslag. Tijdens de zomers zijn lokale orografische onweders de belangrijkste bron van hemelwater. Na het vallen van de duisternis ontstaat een nachtelijke zeebries. De hierbij aangevoerde vochtigheid zorgt voor de hydratatie van de ranken en zorgt er mede voor dat de druiven hun optimale fenolische rijpheid bereiken. De bodem uit kalksteengrind en de omringende vegetatie van oa kreupelhout, pijnbomen, tijm, rozemarijn, jeneverbes… zorgen samen voor de rijke en specifieke Mediterrane toets van de wijnen van La Clape.
Foto's
Documenten
Press_Review_2015
Andere Wijnen van deze producent