Château de Beaucastel

Château de Beaucastel - 2015 (ook verkrijgbaar in magnum en 300 cl)

Type

rood

Appellatie

Châteauneuf-du-Pape

Druivenrassen

zie 'wijngaard'

Jaar

2015

Kleur

Intens kersenrood, fluweelachtig

houtopvoeding

Elk druivenras wordt apart met de hand geplukt. De vinificatie van de Syrah en Mourvèdre gebeuren in conisch gevormde houten cuves. De overige variëteiten ondergaan hun vinificatie in betonnen kuipen. Na de malolactische fermentatie worden de verschillende druivenrassen geassembleerd. Tot slot rijpt de wijn gedurende 1 jaar in grote eiken vaten.

neus

Desondanks zijn jeugdig karakter toont hij toch al een zeer complexe en gelaagde neus. Al zeer kort na de aanzet volgt een explosie van fruit, verder toont hij ook kruidige toetsen met kardemom, chilipeper en mooie houtimpressies die goed verweven zijn. Het delicate fruit komt warm en gestoofd over.

smaak

Deze zeer krachtige wijn toont direct zijn grote klasse. Het is wel duidelijk dat het hier een grootse jaargang betreft die gekenmerkt wordt door zijn complexiteit van de fruitcomponenten en de kruidigheid. Hij eindigt met een lange finale waarbij de zuren en het hout enkel een ondersteunende rol hebben. Na enkele jaren kelderrust zal deze wijn pas volledig tot ontplooiing komen.

wijngaard

De 70 hectare grote wijngaard van Château de Beaucastel ligt aan de noordelijke kant van de appellatie, tussen Orange en Avignon. Hij bezit de typische bodem van de grootste Châteauneuf-du-Pape huizen met een onderlaag die uit klei en kalksteen bestaat met daar bovenop zand en klei met de typische ‘Galets Roulés’, grote ronde keien die een belangrijke rol spelen bij de warmte regeling : overdag nemen ze veel hitte op en die stralen ze dan ‘s nachts terug uit en geven zo bescherming aan de ontluikende ranken in het voorjaar. De wijngaarden die onderhevig zijn aan de Mistral wind worden reeds vanaf de jaren '60 biologisch bewerkt. De stokken zijn een halve eeuw oud. De zeer diverse samenstelling van deze Châteauneuf-du-Pape : 30% Mourvèdre, 30% Grenache, 10% Syrah, 10% Counoise en kleinere hoeveelheden Cinsault, Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc en Rousanne.

wijn / spijs

Je kan deze schitterende wijn serveren bij kalfszwezerik met spinazie en look, dry aged waygu-beef en patrijs in druivenblad met witloof.

Awards

Wine Spectator : 97/100
Robert Parker : 93-95/100
Jeb Dunnuck : 96+/100 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens