Château Gassier

Château Gassier - '946'

Type

rosé

Appellatie

Côtes de Provence Sainte Victoire AOP

Druivenrassen

45% Grenache, 45% Syrah en 10% Rolle

Jaar

2015

Kleur

Helder roze met reflecties van roze perzik

houtopvoeding

De druiven worden in de vroege ochtend geplukt zodat de druiven in hun meest frisse toestand naar het wijnhuis worden vervoerd. Deze cuvée 946 vraagt een zeer precieze vinificatie waarvoor drie basiswijnen worden gebruikt. Eén van die wijnen bestaat uit het meest geconcentreerde deel van het sap (bourbes) dat aan een zeer lage temperatuur van 4 °C wordt bewaard en daarna gefilterd wordt. Deze basiswijn geeft de uiteindelijke rosé de nodige vettigheid en rondheid. Hierna volgt de alcoholische fermentatie in demi-muids (nieuwe Stockinger vaten uit Oostenrijk) van 500 liter die de rosé de nodige complexiteit geven. De temperatuur-gecontroleerde fermentatie tussen de 14 °C en 16 °C gebeurt in betonnen kuipen. De Bâtonnage techniek wordt toegepast tot aan de assemblage. Tot slot rijpt deze rosé gedurende 3 tot 6 maanden in demi-muids, een mix van Franse en Oostenrijkse eik. Hij bevat 0,9 gram per liter restsuiker.

neus

De intense en krachtige neus toont witte vruchten, gele vruchten (perzik, abrikoos en ananas), exotische vruchten (mango en kokos) en een lichte vanille toets.

smaak

In de mond vinden we een weelderige en expressieve rosé met aroma’s van perzik en vanille. Hij bezit een zeer fijne tanninestructuur en is perfect in balans. In de afdronk toont hij wilde aardbeien en hinten van groene thee.

wijngaard

Château Gassier heeft 40 hectare wijngaarden die op de flanken van de berg Sainte-Victoire liggen. Het terrein bestaat deels uit door erosie aangevoerde elementen van hoger op de berg, in de steenachtige bodem vinden we kalk, klei en zand. De naam van deze cuvée vindt zijn oorsprong in het grote kruis dat op 946 meter boven de zeespiegel vanop de Westelijke top van de Sainte-Victoire uitkijkt over de wijngaarden. Het domein zit in de laatste fase van een conversie naar biologische wijnbouw.

wijn / spijs

Deze rosé gaat goed samen met sardines, kip tajine met gekonfijte citroen, kalfsvlees op oosterse wijze, gegrilde vis, kreeft en rivierkreeft. Je kan hem ook bij het dessert serveren, zoals bijvoorbeeld bij een frambozentaart op een fond van agrum en groene thee.

Awards

Wine Enthousiast : 92/100
Antonio Galloni : 92/100 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens