Vignobles Denois - Limoux
Denois - Chloë
houtopvoeding
De hand geplukte druiven worden in een kleine boxen naar het wijndomein getransporteerd. De bessen worden in hun geheel in tanks die gevuld zijn met een inert gas geplaatst. De extractie gebeurt op een zachte manier met slechts een minieme persdruk en zonder toevoeging van sulfieten. Hierna vertoeft hij 10 maanden op eiken vaten van 1 en 2 jaar oud. Tot slot rijpt hij nog 1 jaar op fles in de kelders van het domein.
neus
Prachtige en intense neus met aroma's van rijpe zwarte bessen (braambessen en cassis), cacao, potloodpunt, licht gebrande koffietoetsen en een frisse kruidigheid.
smaak
Intens, rijk en heel evenwichtig. Zuivere en sappige aanzet met rijp rood fruit perfect in balans met de heel soepele en rijpe tannines. Dankzij de biologische benadering is dit fruit zeer zuiver en expressief waardoor deze Limoux een waar plezier is om te proeven! Een mooie en harmonieuze rode wijn met een groot bewaarpotentieel. Een echte aanrader voor de Pomerol liefhebbers!
wijngaard
De druiven komen van oude Merlot stokken in de Bourdette wijngaard die tegenover het kasteel van Roquetaillade ligt. De druiven profiteren van de frisheid die samengaat met de vrij hoog geleden wijngaarden in de Haute Vallée de l'Aude. De regio kent traditioneel een zonnige nazomer die ervoor zorgt dat de druiven een optimale rijpheid bereiken. Sinds 2009 wordt er volledig biologisch gewerkt.
wijn / spijs
Serveren op maximaal 18 °C met rood vlees dat saignant is gebakken, eendenborst, hertenkalffilet, rib van rundvlees en eekhoorntjesbrood.
Vignobles Denois - Limoux
http://www.jldenois.com/en/home
Suivre mon étoile, pas le troupeau.
Jean-Louis Denois is een telg van een familie waarin de wijnmakers-traditie maar liefst 6 generaties teruggaat. Hij is geboren en getogen in de Champagnestreek. Hij studeerde oenologie in Beaune en economie in Reims. Direct na het behalen van die diploma’s trok hij naar Boschendaal in Zuid-Afrika waar hij heeft meegeholpen om de eerste mousserende wijn van Zuid-Afrika : de Cap Classique, te maken bij Boschendaal.
Bij zijn terugkomst in Frankrijk had hij de wil om zijn eigen wijndomein op te richten. Hiervoor was hij op zoek naar een regio met toch enige overeenkomsten met de Bourgogne en een klimaat waarin de Pinot Noir en Chardonnay druiven optimaal kunnen rijpen. Zijn zoektocht kwam in 1988 ten einde met de aanschaf van zijn eerste met Pinot Noir beplante wijngaard in Roquetaillade nabij Limoux. In deze relatieve koude klimaatzone in de Languedoc voel je de verfrissende Atlantische invloeden in de hoog gelegen Aude vallei aan de voet van de Pyreneeën. Vanaf dan ging het vrij snel, reeds een jaar later kocht hij zijn tweede wijngaard : deze keer een 15 hectare, vrij hoog gelegen perceel, dat met Chardonnay beplant is. Dit betekende de start van zijn beroemde Domaine de l’Aigle.
Om zijn domein verder uit te bouwen is hij in 1991 gestart met de aanplant van Pinot Champagne-klonen voor het maken van mousserende wijnen. Deze druiven hebben hier in de Languedoc een dunnere en zachtere schil dan in de Bourgogne en ze bezitten ook een hogere zuurtegraad. Zijn wijnen werden al snel door de internationale pers opgepikt en ook het enorme verouderingspotentieel van zijn wijnen verbaasde de criticasters. De reden hiervoor is waarschijnlijk te vinden in de strenge selectie van de hand geplukte druiven en door het afzweren van het gebruik van chemische producten in de wijngaard die van nature de aciditeit neutraliseren die broodnodig is in een bewaarwijn.
Tegen het jaar 2000 had hij al 35 hectare in zijn bezit, maar ondanks het grote commerciële succes wou hij toch andere wegen bewandelen en heeft hij even een pauze ingelast. Het grootste deel van zijn wijngaarden heeft hij toen aan Antonin Rodet verkocht. Jean-Louis Denois heeft slechts enkele kleinere wijngaarden gehouden, oa de oude Sainte Marie wijngaard, een met Chenin Blanc beplante wijngaard in La Rivière en wat oude Merlot stokken. Die uiteindelijk de basis werden van zijn huidige Domaine Denois wijnhuis in de Limoux. Na een lange zwerftocht waarbij hij oa een periode in Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika heeft verbleven, heeft hij Charles de Fère geproduceerd, een mousserende wijn die volgens de Champagne methode is gemaakt.
Tegenwoordig is hij teruggekeerd naar zijn roots en maakt hij terug wijnen met de Chardonnay en Pinot Noir druiven in de Languedoc. Zoals hij eigenlijk steeds wou doen : zijn eigen wijnen maken met druiven die van zijn wijngaarden afkomstig zijn. Hierbij heeft wel opnieuw voor een vrij radicale aanpak gekozen : sinds 2012 maakt hij de meeste van zijn wijnen zonder sulfiet. Na Jaren ervaring heeft hij zijn vinificatie zo afgesteld dat hij zijn druiven zodoende kan behandelen dat er geen oxidatie en bacteriële infecties kunnen optreden die verantwoordelijk zijn voor een onzuivere smaak en smaak- en geurverlies. Om dit te kunnen bereiken moet je zeer veel aandacht hebben voor een gezonde wijngaard. Hij bemest met compost en druivenmost om het stikstofgehalte te doen stijgen en zo de plant extra te gaan voeden. Hij plukt ook enkel handmatig tijdens de vroege ochtend en dit in meerdere selecties, om enkel de optimaal rijpe druiven te kunnen plukken. Zo heeft hij druiven met een optimale Ph-waarde (die zorgt voor fraîcheur). De druiven worden in kleine kistjes vervoerd, geselecteerd bij ontvangst en gaan vervolgens via de zwaartekracht in de pers of vat, gevuld met CO². Nu zal de druif/jus constant in contact staan met toegevoegde CO². Ook is de hygiëne in zijn wijnkelder extreem gecontroleerd en dit wordt continu opgevolgd. Wat cruciaal is om bepaalde schimmels of bacteriën te weren.
Wijnen zonder sulfiet bezitten een grotere hoeveelheid fruit, hebben meer complexiteit en zachtheid in de mond. Er worden ook geen smaken verdoezeld en de wijn bezit tannines die nobeler en minder agressief zijn. Jean-Louis zegt het zelf: alles begin in de wijngaard, vaak maakt de wijnmaker de fout om een wijn zonder sulfiet te maken met te zwakke druiven, daardoor krijgt men onzuiverheden en minder aangenaam proevende wijnen. Met zijn meer dan 30 jaar ervaring kent hij de cruciale punten om zijn wijnen te bereiden. Zijn wijnen behoren dan ook tot de top van deze innovatie. En hij wil hiermee de wereld tonen dat het mogelijk is. Vandaar zijn leuze : "Les innovations d'aujourd'hui seront les traditions de demain”.
Foto's
Andere Wijnen van deze producent