Vignobles Denois - Limoux

Denois - Sainte Marie

Type

wit

Appellatie

AOP Limoux

Druivenrassen

80% Chardonnay en 20% Chenin

Jaar

2016

houtopvoeding

De druiven worden met de hand geplukt en ondergaan hierbij een strenge selectie zodat enkel perfect rijpe druiven via kleine kratten aan de wijnkelder arriveren. De druiven worden in hun geheel in de pers gedaan en hierbij wordt enkel gebruik gemaakt van het sap dat door de zwaartekracht vrijkomt. Het sap dat bij het persen vrij komt wordt niet gebruikt voor deze wijn. De fermentatie gebeurt zonder toevoeging van sulfieten en gisten op demi muids van 500 liter die minstens 3 jaar oud zijn, en dit om excessief hout en oxidatie te vermijden. De wijn vertoeft 9 maanden op droesem in barriques en wordt hierna na een lichte filtering gebotteld.

smaak

Zoals steeds toont de Sainte Marie een opmerkelijke aciditeit die hem ook een uitstekend bewaarpotentieel geeft. De Chenin druiven brengen de nodige fraîcheur in deze hete jaargang. Een lichte houtimpressie van de rijping toont en verder vinden we subtiele toetsen van gegrilde hazelnoten.

wijngaard

De Chardonnay druiven komen van 30 jaar oude stokken van de Sainte Marie wijngaard in Roquetaillade, één van de hoogst gelegen wijngaarden in de Haute Vallée de l'Aude en die reeds van 1989 in handen is van J-L Denois. De bodem bestaat uit klein en kalksteen. De Chenin druiven komen van het perceel ‘La Rivière’. Dit was oorspronkelijk onderdeel van Domaine de l’Aigle. Dit domein is door Jean-Louis Denois verkocht maar dit unieke perceel heeft hij wel behouden. Hij doet geen groene oogst en er worden geen meststoffen gebruikt. Er wordt op een volledig organische manier gewerkt. Het rendement bedraagt 30 hl per hectare.

wijn / spijs

Jong drink je hem best als aperitief. Na enkele jaren kelderrust wordt deze wijn een prachtige begeleider van vis, rivierkreeft, kip met truffels, ganzenlever of wit vlees in een saus.

Awards

La Revue du Vin de France : 15,5/20 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens