Domaine des Hauts Baigneux

Domaine des Hauts Baigneux - Blanc Chenin

Type

wit

Appellatie

AOC Touraine Azay-le-Rideau

Druivenrassen

100% Chenin Blanc

Jaar

2014

Kleur

Goudkleurig

houtopvoeding

De biologisch geteelde druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een direct persing bij aankomst in de wijnkelder. De fermentatie gebeurt in een mix van demi-muids en betonnen cuves. Deze wijn rijpt gedurende 18 maanden op droesem.

neus

Waanzinnig complexe neus waarin direct de rijpe toetsen van abrikozen chutney bovenkomen. Ook pompelmoes en zelf napoleon-zuurtjes over vers gesneden citroengras en schil van rijpe mango en kweepeer. Heel leuk is ook de aanwezigheid van zeer subtiel gerookte toetsen met zelfs wat pistache en gebrande toast.

smaak

In de mond compleet verschillend en veel frisser dan in de neus. Ragfijne zuren die niet exploderen maar de wijn gewoon begeleiden in een grootse finale. Tikkeltje ziltigheid, en vooral explosief en wat tintelend op de tong. Geweldige wijn die nu na een passage in de karaf of na een paar jaar kelderrust fenomenaal voor de dag zal komen.

wijngaard

De gemiddeld 30 jaar oude ranken groeien op een bodem met een toplaag die uit klei en vuursteen bestaat met daaronder kalksteen. Het domein werkt op een biologische manier en zal hiervoor vanaf de 2015 jaargang een certificaat van biologische wijnbouw voor ontvangen.

wijn / spijs

Je kan deze wijn als aperitief nuttigen, maar hij gaat ook goed samen met wit vlees, vis en karaktervolle kazen. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens