Domaine du Mont Epin

Domaine du Mont Epin - Breillonde

Type

wit

Appellatie

Viré-Clessé AOP

Druivenrassen

100% Chardonnay

Jaar

2016

Kleur

Helder goudgeel

houtopvoeding

Ondanks de zeer kleine wijngaard wordt de pluk toch over 10 dagen gespreid zodat enkel de perfect rijpe druiven geoogst worden. De trossen worden bij aankomst in het wijnhuis ontrist. De persing gebeurt op een zeer delicate manier om de puurheid van het sap te behouden. De alcoholische fermentatie is zeer lang en duurt tot januari. Deze neemt voor 70% plaats in temperatuur-gecontroleerde inox vaten en de overige 30% in demi-muids van 600 liter. Direct hierna volgt de malolactische fermentatie. Tot slot rijpt de wijn nog 8 maanden op droesem in een mix van inox cuves en demi-muids.

neus

De complexe neus toont licht gebrande houttoetsen, peer en rijpe perzik.

smaak

In de mond vinden we een genereuze en soepele wijn die een opmerkelijke mineraliteit ten toon spreidt waarbij de zuren voor de nodige fraîcheur zorgen.

wijngaard

De Chardonnay druiven komen van een piepklein perceel in Clessé dat slechts 0,8 hectare meet. De 45 tot 50 jaar oude stokken gedijen op een bodem die voornamelijk uit kalksteen bestaat en die zijn oorsprong in het Bajocien tijdperk vindt. In de kalksteen zitten ook lagen kalkmergel uit het Oxfordiaan tijdperk. Op het hoger geleden deel van het perceel vinden we meer kiezels. De wijngaard is richting zonsopkomst georiënteerd en profiteert dus van een uitermate gunstige ligging die ervoor zorgt dat de druiven een ganse dag van de zon kunnen genieten, in combinatie met de zachte hellingsgraad geeft dit perfecte rijpe druiven. Deze bodemsamenstelling zorgt samen met die zachte helling voor een goede drainage en geeft dus een perfecte waterhuishouding.

wijn / spijs

Je kan deze wijn combineren met kipfilet met wilde paddenstoelen, geitenkaas, langoustines met een dragonsaus en zeeduivel met curry en kokosmelk. Deze wijn kan jong worden gedronken, maar pas na enkele jaren kelderrust zal hij zijn volledig potentieel ontplooien.



 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens