Gradis'ciutta

Gradis'ciutta - Pinot Grigio

Type

wit

Appellatie

DOC Collio

Druivenrassen

100% Pinot Grigio

Jaar

2017

Kleur

Intens en briljant goudgeel

houtopvoeding

Na aankomst in de wijnkelder ondergaan de druiven een zachte persing die gevolgd wordt door een koude maceratie gedurende 24 tot 48 uren. De fermentatie is temperatuur-gecontroleerd en neemt plaats in inox tanks. De rijping gebeurt op droesem.

neus

De neus is in eerste instantie vrij discreet, maar na het walsen komt hij wel open en toont dan impressies van pompelmoes, geel steenfruit en minerale toetsen.

smaak

In de mond is deze wijn een frisse verschijning. Hij is een pak complexer en rijker dan in de neus met toetsen van pompelmoes, ananas, perzik en een vleugje exotisch fruit. Deze elegante wijn bezit prominente zuren die uitblinken in precisie en zo het fruit accentueren. Op het einde van het midden palet maakt het fruit plaats voor een lichte kruidigheid en mineralen die ook de afdronk domineren. Dit gaat gepaard met een bittertje dat hem wat meer diepgang geeft.

wijngaard

De ranken groeien op het ‘Flysch di Cormons’ terroir, ook bekend als ‘Ponca’, dat zo’n 50 miljoen jaren geleden is gevormd. De bodem met voornamelijk mergel, aangevuld met klei en kalksteen, met daarin ook nog lagen van zandsteen was vroeger de bodem van de oceaan. Hierdoor is er weinig organisch materiaal aanwezig. De wortels worden dus gedwongen om hun voedsel heel diep te gaan zoeken in mineraalrijke lagen. De wijngaarden worden op een duurzame manier gecultiveerd.

wijn / spijs

Deze wijn doet het uitstekend als aperitief en kun je ook matchen met soep, gebakken of gefrituurde vis, wit vlees en karaktervolle kazen. Hij komt het best tot zijn recht aan 9 °C tot 10 °C. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens