Bodegas Menade

Menade - Nosso

Type

wit

Appellatie

Rueda

Druivenrassen

100% Verdejo

Jaar

2017

Kleur

Briljant strogeel

houtopvoeding

De organisch geteelde druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een lichte persing na aankomst in de wijnkelder. Het sap ondergaat een spontane fermentatie die op gang komt door de inheemse gisten, dit proces neemt plaats tussen de 18 en 24 °C. Hierna volgt de malolactische fermentatie die ook spontaan op gang komt door bepaalde bacteriën. Na het overhevelen rijpt de wijn gedurende 2 tot 3 maanden op droesem. Na de clarificatie en filtering gaat de wijn op fles. Tijdens de vinificatie wordt er geen sulfiet en/of koper toegevoegd. Om de wijn toch wat natuurlijke bescherming te bieden wordt er wat koolstofdioxide toegevoegd. De wijn rust daarna nog 3 maanden in hun kelders vooraleer hij op de markt komt.

neus

De neus is zeer aromatisch met bijzonder veel exotisch fruit zoals rijpe ananas, perzik en abrikoos. Een zekere impressie van yoghurt of iets lactisch is bij deze wijn een enorme toevoeging en doet je balanceren tussen fruit, complexiteit en diepgang in dit glas. Echt een unieke en zeer interessante wijn en een schoolvoorbeeld van een wijn zonder sulfiet die perfect zijn puurheid en identiteit weet te behouden.

smaak

In de mond toont deze wijn zich zwoel stevig en vol. Wel verrassend is dat de mond in vergelijking met de neus totaal anders is en de wijn toch redelijk veel zuren en frisheid biedt wat je na de neus niet echt verwacht. Die fijne zuren manifesteren zich voornamelijk op het einde van het midden palet en tijdens de afdronk. Qua fruit vinden we er gele steenvruchten en ananas in terug. De lengte van deze wijn is langer dan normaal bij een Verdejo en biedt daarom ook nog wat bewaarpotentieel.

wijngaard

De druiven komen van verschillende percelen met een steenachtige klei en kalksteen bodem. De wijngaarden liggen in de Duero vallei, deels in de slibafzettingen van de rivier en deels in laag uitgebouwde terrassen. Tussen de ranken groeit een mix van gras en natuurlijke vegetatie. Er wordt op een organische manier aan wijnbouw gedaan, dus zonder het gebruik van chemische producten : fauna en wijnbouw gaan hier hand in hand.

wijn / spijs

Je opent deze wijn best enkele minuten voor het serveren zodat de minieme sprankeling die eigen is aan de natuurlijke koolstofdioxide kan verdwijnen. Deze wijn gaat goed samen met gegratineerde oesters, kabeljauw met kokosmelk en pasta of salade van gevogelte.

Awards

Guia Penin : 91/100 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens