Domaine de Montcalmès
Montcalmès - Grenache
Typerood |
AppellatieCoteaux du Languedoc |
Druivenrassen100% Grenache |
Prijzen zichtbaar na registratie. |
Jaar2014 |
KleurMedium intens kersrood met een duidelijke evolutie in de rand |
houtopvoeding
De trossen worden ontrist na aankomst in de wijnkelder. De vinificatie gebeurt met inheemse gisten. De maceratie duurt ongeveer 30 dagen. Hierna gaat de wijn gedurende 24 maanden op eiken vaten die minstens twee jaar oud zijn. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en dit als de maan tussen het laatste kwartier en nieuwe maan staat.
neus
De neus toont zich intens kruidig met impressies van kruidnagel, witte peper, kersen op alcohol en vluchtige toetsen van salie. Na walsen wordt een zekere houtimpressie merkbaar die zuiver en licht overkomt, het fruit komt meer en meer opzetten en het animale karakter verdwijnt.
smaak
De eerste aanzet is vrij bitter en droog maar dit komt puur door de kracht van deze wijn. In zijn jeugd is hij nog streng maar deze wijn heeft een groot potentieel en zal in de toekomst uiterst soepel en versmolten worden, daar getuigen de hoge zuren en de enorm soepele houtimpressie nu al van. Hij toont iets minder fruitig en iets kruidiger op de tong dan in de neus.
wijngaard
De Grenache druiven komen van verschillende percelen. Een deel van de wijngaarden liggen net ten noorden van Puéchabon op een plateau van lacustrine kalksteen. In Aniane vind je de overige percelen met een bodem die uit de typische ronde kiezels die je in Châteauneuf-du-Pape vindt bestaat. De wijngaarden zijn hier naar het Zuiden en het Noordwesten gericht. De stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud en geven een rendement van slechts 25 hl/hectare.
wijn / spijs
Je kan deze wijn combineren met een stoofpotje van wild, terrine van wild, een kruidige tajine, lamsvlees of Argentijnse entrecôte.
Domaine de Montcalmès
http://domainedemontcalmes.fr/
Domaine de Montcalmès ligt 30 km ten noordwesten van Montpellier. Het ontleent zijn naam aan een gehucht dat vanop een plateau op de vallei van de Hérault uitkijkt. De roots van een deel van de familie die het domein nu runt liggen daar, maar het gehucht is ondertussen volledig vervallen en onbewoond.
Oorspronkelijk bezat het familiebedrijf 30 hectare wijngaarden die als een coöperatieve vennootschap functioneerde. In 1998 hebben Frédéric Pourtalié en zijn vader Jean-Marie beslist om de stap te zetten richting een particuliere onderneming. Hun eerste oogst onder dat nieuw gesternte nam plaats in 1999 en leverde een productie van 5,000 flessen op. Tegenwoordig wordt het wijnhuis gerund door Frédéric en zijn zus Muriel. Ze bezitten nu 22 hectare wijngaarden in Puéchabon, Aniane, Saint Jean de Fos en Saint Saturnin de Lucian die allemaal onder de appellatie Terrasses du Larzac vallen. Ze produceren nu jaarlijks zo’n 50,000 flessen.
In de wijngaarden wordt er veel manuele arbeid verricht met oa een groene pluk in het voorjaar. De stokken worden stevig gesnoeid. Dit in combinatie met die groene pluk geeft zeer lage rendementen van slechts 20 à 25 hl per hectare. Sinds 2012 zijn ze gestart met de reconversie naar biologische wijnbouw en sinds 2015 hebben ze hiervan hun certificaat. Voor de rode wijn ondergaan de Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre een aparte vinificatie. De witte wijn profiteert van een koele nachtelijke bries die uit de Cévennes blaast. De belangrijkste wijngaarden bevinden zich in Puéchabon en in Aniane. In Puéchabon vinden we 30 jaar oude Syrah en Grenache Noir stokken die op een bodem uit witte kalksteen met lacustrine sedimenten groeien. De percelen zijn hier noordwaarts georiënteerd. In Aniane bestaat de bodem uit ronde keien, die je vaak in Châteauneuf-du-Pape tegenkomt. Hier gedijen de Mourvèdre ranken die op Zuid en Noord-West georiënteerde percelen groeien.
In de wijnkelder in Puéchabon wordt maximaal gebruik gemaakt van de zwaartekracht om de druiven niet te bruuskeren door het gebruik van pompen. De druiven worden bij aankomst eerst ontrist en daarna gekneusd. De maceratie duurt ongeveer een maand. De rijping die 24 maanden in beslag neemt gebeurt op reeds gebruikte eiken vaten, een deel van die vaten komen van Romanée Conti, een icoon in Bourgogne. Twee maanden voor de botteling wordt het sap van de drie druivenrassen geassembleerd. De wijn gaat tussen het laatste kwartier en de nieuwe maan ongefilterd op fles. Domaine de Montcalmès laat zich dus ook leiden door de nieuwe biodynamische wind.
Foto's
Andere Wijnen van deze producent