Domaine de Montcalmès

Montcalmès - Grenache

Type

rood

Appellatie

Coteaux du Languedoc

Druivenrassen

100% Grenache

Jaar

2014

Kleur

Medium intens kersrood met een duidelijke evolutie in de rand

houtopvoeding

De trossen worden ontrist na aankomst in de wijnkelder. De vinificatie gebeurt met inheemse gisten. De maceratie duurt ongeveer 30 dagen. Hierna gaat de wijn gedurende 24 maanden op eiken vaten die minstens twee jaar oud zijn. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en dit als de maan tussen het laatste kwartier en nieuwe maan staat.

neus

De neus toont zich intens kruidig met impressies van kruidnagel, witte peper, kersen op alcohol en vluchtige toetsen van salie. Na walsen wordt een zekere houtimpressie merkbaar die zuiver en licht overkomt, het fruit komt meer en meer opzetten en het animale karakter verdwijnt.

smaak

De eerste aanzet is vrij bitter en droog maar dit komt puur door de kracht van deze wijn. In zijn jeugd is hij nog streng maar deze wijn heeft een groot potentieel en zal in de toekomst uiterst soepel en versmolten worden, daar getuigen de hoge zuren en de enorm soepele houtimpressie nu al van. Hij toont iets minder fruitig en iets kruidiger op de tong dan in de neus.

wijngaard

De Grenache druiven komen van verschillende percelen. Een deel van de wijngaarden liggen net ten noorden van Puéchabon op een plateau van lacustrine kalksteen. In Aniane vind je de overige percelen met een bodem die uit de typische ronde kiezels die je in Châteauneuf-du-Pape vindt bestaat. De wijngaarden zijn hier naar het Zuiden en het Noordwesten gericht. De stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud en geven een rendement van slechts 25 hl/hectare.

wijn / spijs

Je kan deze wijn combineren met een stoofpotje van wild, terrine van wild, een kruidige tajine, lamsvlees of Argentijnse entrecôte. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens