Herdade do Portocarro

Portocarro - Cavalo Maluco

Type

rood

Appellatie

Península de Setúbal VR

Druivenrassen

Touriga Franca, Touriga Nacional en Petit Verdot

Jaar

2012

Kleur

Intens kersenrood

houtopvoeding

De druiven worden met de hand geplukt en gaan in kleine kratten naar de wijnkelder, daar aangekomen gebeurt een tweede selectie. Nadat ze ontrist zijn worden ze in eiken vaten van 50 hl geplaatst waar ze 48 uren in verblijven aan een temperatuur die onder de 15 °C wordt gehouden. Na een zachte maceratie komt de fermentatie spontaan op gang door de inheemse gisten. Dit proces dat 1 tot 3 weken duurt is temperatuur-gecontroleerd en verloopt aan maximaal 27 °C. De fermentatie wordt niet vroegtijdig gestopt zodat er bijna geen restsuiker in de wijn achterblijft. De malolactische fermentatie volgt direct hierna. De 18 maanden durende rijping neemt plaats in vaten van 400 liter uit Franse eik en wordt gevolgd een verblijf van 4 maanden in grote eiken vaten. Tot slot rust de wijn nog minstens één jaar op fles in de kelders van het domein. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 10,000 flessen.

neus

De delicate neus toont aroma's van zwarte cassis, myrtilles, bosvruchten en eucalyptus. Na het walsen komt er meer kruidigheid en gebrande toetsen boven die de wijn een extra dimensie en meer complexiteit geven.

smaak

De krachtige aanzet is tevens fris en elegant door de mooie aciditeit. Deze wijn met veel finesse toont ook een bittere component die van de rijpe tannines afkomstig is. De houtopvoeding is duidelijk aanwezig maar neemt nooit de bovenhand.

wijngaard

De druiven komen van één perceel dat omringd is door bomen in São Romão do Sado. De ranken die Noord-Zuid zijn georiënteerd groeien op een zuidwaarts gerichte heuveltop die 60 meter boven de Sado rivier uitsteekt. De bodem bestaat uit klei, kalksteen en silica. De pH waarde ervan bedraagt ongeveer 7,5. De meeste ranken zijn in het jaar 2000 aangeplant en worden op een biodynamische manier bewerkt. De opbrengst bedraagt ongeveer een 6 ton druiven per hectare.

wijn / spijs

Serveer deze wijn bij lamszadel met rozemarijn en tijm en gedroogd vlees. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens